Romania, pe ultimul loc in randul statelor membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste competitivitatea

Romania, pe ultimul loc in randul statelor membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste competitivitatea

Romania, pe ultimul loc in randul statelor membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste competitivitatea

by June 12, 2014 0 comments

Romania ocupa ultimul loc in randul statelor membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste competitivitatea, informeaza Ziare.com.

Clasamentul a fost publicat de Forumul Economic Mondial, care analizeaza masura in care tarile din UE indeplinesc tintele asumate prin Strategia 2020 asumata de Comisia Europeana in urma cu patru ani.

Romania a obtinut un rezultat slab, fiind notata cu 3,64 puncte din maximul de 7 puncte, destul de departe fata de media la nivelul intregii UE, de 4,56 puncte.

Bulgaria se afla imediat deasupra noastra (3,75 puncte), desi anul trecut ocupa ultima pozitie in top. Statul vecin este precedat de Grecia (3,79 de puncte).

Mai mult, punctajul obtinut de Romania este inferior celui obtinut de statele care vor sa adere la UE, cu exceptia Serbiei. Islanda a primit 5,15 puncte, Muntenegreu – 4,07, Turcia – 3,83 si Macedonia – 3,62.

Potrivit Forumului Economic Mondial cea mai competitiva tara din UE este Finlanda, care este urmata de Suedia, Olanda, Danemarca si Germania.

Indicatorii luati in calcul sunt grupati in trei categorii – cresterea inteligenta, cresterea inclusiva, cresterea sustenabila -, iar tara noastra a fost codasa in multe cazuri.

Logec.ro noteaza ca un lucru iese in evidenta atunci cand privim comparativ Romania si Bulgaria prin prisma acestui raport.

Este vorba de capitolul “Piata muncii”, unde tara noastra se situeaza pe locul 23, iar Bulgaria pe pozitia 14.

“Evitand expresii tehnice, sa spunem ca Romania nu are de fapt o piata a muncii, iar politica fiscala sufoca crearea de locuri de munca si aspectele colaterale (investitiile, inovarea, productivitatea etc.) “, arata sursa citata.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.