Romii vor avea propria monedă virtuală, LOV-ul de la lovele, echivalent al unui euro

Romii vor avea propria monedă virtuală, LOV-ul de la lovele, echivalent al unui euro

Romii vor avea propria monedă virtuală, LOV-ul de la lovele, echivalent al unui euro

by June 11, 2014 1 comment

Autointitulatul rege al romilor de pretutindeni, Dorin Cioabă, proaspăt ales președinte al Uniunii Internaționale a Romilor (IRU) a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că romii din 37 de țări, de pe trei continente – Europa, Australia, America – vor avea propria monedă virtuală, numită “lov” de la “lovele”. Moneda va echivala, pentru început, cu un euro.

Cea mai scumpă monedă însă rămâne pentru romii din toată lumea, galbenul din salbele țigăncilor. Un galben se cumpără în România cu 500 de euro, potrivit lui Dorin Cioabă.

“Vom pleca de la paritatea un lov — un euro și vom vedea dacă pe urmă va scădea sau va crește. Oricum, între romii noștri au loc tranzacții cu acele monede de aur care se cheamă galbeni. Un galben e 500 de euro. Noi lansăm noua monedă virtuală pentru viitor. IRU a trecut pe alt palier, recunoașterea internațională. Dacă avem un nou guvern, trebuie să avem și o nouă monedă”, a explicat Dorin Cioabă.

Recent, la Sibiu, la congresul extraordinar al IRU, regele Cioabă a fost ales președintele romilor. Acesta are dreptul să convoace Guvernul romilor, condus de un premier din Macedonia, și Parlamentul romilor, condus de un președinte din Republica Moldova.

În calitate de președinte al IRU, Dorin Cioabă are dreptul la o indemnizație lunară de 7.000 de euro, iar premierul și șeful Parlamentului romilor, la câte 5.000 de euro, lunar.

“Noi am discutat și partea aceasta. Președintele va primi în jur de 7.000 de euro pe lună, 5.000 de euro va primi primul-ministru, 5.000 de euro va primi președintele parlamentului, salariile sunt făcute, dar trebuie să facem rost de bani, de finanțări”, a spus Dorin Cioabă.

Acesta recunoaște că, deși conduce o organizație mondială, formată din reprezentanții a 30 de milioane de romi, din 37 de țări, majoritatea nu își plătesc cotizația de membru al IRU. Un simplu membru IRU trebuie să plătească o cotizație de 10 euro, anual, în schimbul căreia primește o “legitimație, ca un pașaport”. Cel mai mult plătesc liderii de filiale, câte 350 de euro, pe an.

Cioabă spune că noua monedă virtuală va intra în circulație, după ce romii vor reuși să fie recunoscuți ca “o națiune fără teritoriu.” Până atunci, el admite că salariul de 7.000 de euro, lunar, e foarte posibil să nu aibă de la cine să-l încaseze, din lipsa plății cotizațiilor la IRU, așa că se va mulțumi și cu bani virtuali.

“Lovelele” țigănești se anunță a fi mult mai ieftine decât bitcoinul, în condițiile în care acesta din urmă depășise, încă din ianuarie, pragul de o mie de dolari, după ce producătorul de jocuri pentru social media Zynga anunțase că va începe acceptarea monedei virtuale ca opțiune de plată, potrivit BBC.

Până a avea o monedă virtuală proprie, romii din IRU și-au propus să aibă propriul Guvern, format din premier și 12 miniștri. Deocamdată, nu sunt ocupate toate portofoliile, se mai caută spre exemplu ministru de Interne al romilor, care va trebui să fie, printre altele, absolvent de Drept. Din noul Guvern al romilor face parte și o româncă de etnie romă, Luminița Cioabă, mătușa lui Dorin Cioabă, cunoscută ca autoare de poezii. Din Parlamentul Romilor, de asemenea face parte și un român de etnie romă, un apropiat al familiei Cioabă, Mihai Ilarie. Parlamentul romilor e format din 37 de parlamentari, câte unul din fiecare țară membră IRU.

Reconfirmat prin vot majoritar ca președinte pe următorii patru ani al IRU, Dorin Cioabă și-a propus să facă o vizită luna următoare la Casa Albă (SUA), unde speră să se întâlnească cu un oficial american, pentru a cere sprijin pentru comunitatea romilor din SUA.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. Conu Iancu
    #1 Conu Iancu 11 June, 2014, 20:32

    Cine nu ii lasa pe tigani sa-si cumpere teren in Pakistan si sa-si intemeieze acolo o tara in toata regula cu moneda …1 lov = 10 000 de euro ? Acolo nu vor mai fi discriminati de Romanii xenofobi …

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.