Stenograme: Seful CJ Cluj a facut presiuni pentru demiterea unui ziarist care a dezvaluit modul de trucare a licitatiilor

Stenograme: Seful CJ Cluj a facut presiuni pentru demiterea unui ziarist care a dezvaluit modul de trucare a licitatiilor

Stenograme: Seful CJ Cluj a facut presiuni pentru demiterea unui ziarist care a dezvaluit modul de trucare a licitatiilor

by June 2, 2014 0 comments

Presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, arestat preventiv saptamana trecuta pentru acte de coruptie, ar fi facut presiuni pentru demiterea unui jurnalist de la Ziua de Cluj care a scris, in  martie anul acesta, despre licitatia trucata castigata de firma SC Constructii Napoca SA a omului de afaceri Ioan Bene, arestat alaturi de Uioreanu in acest dosar. Procurorii sustin, in rechizitoriu, ca “Publicarea articolului a determinat pe presedintele CJ Cluj Uioreanu Horea sa ia legatura cu patronul publicatiei on line, numitul Hoandra Octavian, cu care a stabilit o intalnire in cursul zilei de 1 aprilie 2014. Urmarea celor discutate de cei doi a constat in scoaterea articolului de pe mediul on line precum si demiterea ziaristului care l-a realizat, fiind astfel evident scopul urmarit de edilul judetului, care a incercat sa acopere maniera ilicita in care contractul fusese atribuit si modul ilegal in care se realizasera lucrarile.”


Ce spune rechizitoriul procurorilor:

Presiunea resimtita de grupul format din inculpatii Uioreanu Horea, Bene Ioan si suspectii Ciceo David si Serban Tudor Dan de scurgerea timpului si neobtinerea actelor dorite a crescut exponential urmare a publicarii on line, in dupa-masa de 31 martie 2014 a unui articol de presa ce devoala suspiciuni privind organizarea formala a licitatiei, pentru lucrari ce fusesera anterior executate, precum si impunerea unor conditii de calificare ce favorizau firma Napoca Constructii SA.

Publicarea articolului a determinat pe presedintele CJ Cluj Uioreanu Horea sa ia legatura cu patronul publicatiei on line, numitul Hoandra Octavian, cu care a stabilit o intalnire in cursul zilei de 1 aprilie 2014. Urmarea celor discutate de cei doi a constat in scoaterea articolului de pe mediul on line precum si demiterea ziaristului care l-a realizat, fiind astfel evident scopul urmarit de edilul judetului, care a incercat sa acopere maniera ilicita in care contractul fusese atribuit si modul ilegal in care se realizasera lucrarile.

La randul sau, reactionand la adresa articolului de presa, intr-o discutie purtata cu un alt reprezentant din presa, inculpatul Bene Ioan si-a manifestat nemultumirea asupra celor publicate, recunoscand insa trucarea licitatiei. Astfel, omul de afaceri a impartasit interlocutorului sau ca a fost realizata o procedura de licitatie “la intelegere” si ca, pentru a da o aparenta irefutabila de legalitate “a pus” pe unul din participantii la licitatie sa formuleze contestatie, stiind ca respectiva societate nu are nicio sansa de izbanda pentru ca nu indeplinea conditiile de participare, fiind vorba de o societate comerciala cu numai 2 angajati.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, a primit mandat de arest preventiv de 30 de zile pentru coruptie, in urma unei hotarari pronuntate joia trecuta de Curtea de Apel Cluj. In acelasi dosar au mai fost arestati preventiv si oamenii de afaceri Ioan Bene si Vasile Pogacean.

Presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, Ioan Bene, membru AGA in cadrul SC Constructii Napoca SA, si Vasile Pogacean, asociat si administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, au fost retinuti miercurea trecuta de procurorii DNA.

Uioreanu este acuzat de doua infractiuni de luare de mita in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii ca instigator si complicitate la spalare de bani, iar omul de afaceri, de dare de mita in forma continuata (7 acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata sub forma participatiei improprii ca instigator si spalare de bani, potrivit unui comunicat al DNA. Horea Uioreanu si Ioan Bene au fost retinuti, miercuri, pentru 24 de ore de procurorii DNA.

Concret, Horea Uioreanu este suspectat ca ar fi perceput un procent de 15% din alocarile bugetare acordate pentru lucrari firmei omului de afaceri.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<