Dispret la adresa UE. Ungaria vrea sa aduca din Rusia combustibil nuclear cu avionul

Dispret la adresa UE. Ungaria vrea sa aduca din Rusia combustibil nuclear cu avionul

Dispret la adresa UE. Ungaria vrea sa aduca din Rusia combustibil nuclear cu avionul

by July 29, 2014 0 comments

 

Guvernul Ungariei lucreaza la un plan prin care sa aduca cu avionul, din Rusia, combustibil nuclear pentru centrala de la Paks, scrie cotidianul Nepszabadsag in editia de marti, citat de MTI, transmite Mediafax.Obiectivul este asigurarea “continuitatii aprovizionarii” cu combustibil a singurei centrale nucleare din Ungaria pe cale aeriana, in locul transportului cu trenul, prin Ucraina, potrivit ziarului, care citeaza surse pe care nu le numeste.

Adjunctul directorului general al Autoritatii ungare pentru Energie Atomica si Siguranta Nucleara Szabolcs Hullan a confirmat informatia pentru Nepszabadsag.

Autoritatea nu a primit inca o cerere in vederea obtinerii unei licente in acest sens, a declarat Hullan.

Insa au loc pregatiri in vederea emiterii unei asemenea licente, a declarat oficialul ungur.

Transportul aerian de combustibil nuclear este “fezabil” din punct de vedere tehnic, a mai declarat Hullan, care a citat cazuri anterioare in Slovacia si Romania.

Parlamentul de la Budapesta a aprobat la sfarsitul lui iunie un imprumut rusesc in valoare de zece miliarde de euro vizand finantarea modernizarii sectorului nuclear ungar, opozitia denuntand cresterea dependentei fata de Rusia. Rusia acorda Ungariei imprumutul pentru a construi doua reactoare noi la centrala Paks. Suma va acoperi 80% din costuri. Ungaria poate sa traga din imprumut incepand din 2014 si pana in 2025.

Imprumutul a fost anuntat la mijlocul lunii ianuarie, intr-o intalnire la Moscova a premierului ungar Viktor Orban cu presedintele rus Vladimir Putin.

Centrala nucleara de la Paks este singura de acest fel din Ungaria si este situata la aproximativ 100 de kilometri la sud de Budapesta. Centrala are in prezent in functiune patru reactoare rusesti cu o capacitate totala de 2.000 de MW si produce circa 40% din energia electrica a tarii.

Cele doua reactoare ar urma sa fie construite de compania Rosatom, controlata de statul rus. Noile reactoare ar urma sa aiba o capacitate de cate 1.200 de MW.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.