O forma perfida: Strainii ne cumpara pamantul prin societati romanesti

O forma perfida: Strainii ne cumpara pamantul prin societati romanesti

O forma perfida: Strainii ne cumpara pamantul prin societati romanesti

by July 23, 2014 0 comments

Noua lege a vânzării terenurilor agricole a intrat în vigoare în luna mai. Interesant este însă că Ministerul Agriculturii nu monitorizează acest tip de vânzări iar Institutul Naţional de Statistică nici atât. Potrivit preşedintelui Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurenţiu Baciu, noua lege i-a împiedicat pe străini să cumpere pământ.

“În 2014 nu s-a efectuat cumpărarea niciunei suprafeţe de teren de către străini pe motivul că abia acum două săptămâni au intrat în vigoare normele metodologice privind vânzarea terenurilor. Un milion, un milion şi ceva de hectare care s-au cumpărat înainte de apariţia legii”, a spus Laurenţiu Baciu, preşedinte LAPAR.

Atât fostul ministrul al Agriculturii, Stelian Fuia cât şi preşedintele Confederaţiei Asociaţiilor Ţărăneşti din România, Bogdan Buzescu, îl contrazic însă pe Laurenţiu Baciu.

“E greu de crezut acest lucru că nu s-a vândut niciun hectar către străini pentru că sunt două lururi aici: pe de o parte noua lege în general a îngreunar vânzarea terenului agricol în loc să o simplifice, pe de altă parte niciun străin nu o să vină să cumpere teren pe nume propriu. Cumpără prin societăţi. Societăţi care sunt cu capital românesc”, a spus fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia.

“E posibil să se întâmple asta. Sigur că firmele înregistrate în România au dreptul legal să cumpere şi că prin ele străinii pot cumpăra terenuri în România. Problema noastră este că nu suntem destul de bine organizaţi să ne păzim această resursă fundamentală a ţării. Mai avem să ne mai organizăm, inclusiv să îi stimulăm pe cei cu bani în România să cumpere terenuri în ţările străine”, a spus Bogdan Buzescu, preşedinte CATAR.

Din totalul de 10 milioane de hectare de teren agricol din România, o zecime, adică peste un milion de hectare au fost cumpărate până în prezent de către străini. Cei care deţin cel mai mult teren în România sunt italienii cu 23 la sută, germanii cu 15 procente arabii, maghiarii şi spaniolii cu şase până la 10 la sută.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.