Rusia vrea sa intervina in Ucraina sub acoperisul unei interventii umanitare. UE respinge orice amestec al Moscovei

Rusia vrea sa intervina in Ucraina sub acoperisul unei interventii umanitare. UE respinge orice amestec al Moscovei

Rusia vrea sa intervina in Ucraina sub acoperisul unei interventii umanitare. UE respinge orice amestec al Moscovei

by August 11, 2014 0 comments

Rusia este pregatita sa trimita un “convoi umanitar” in estul Ucrainei, a afirmat luni presedintele Vladimir Putin, denuntand “consecintele catastrofale” ale operatiunii militare ucrainene, relateaza AFP. In cursul unei conversatii telefonice cu presedinele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Vladimir Putin a declarat ca “partea rusa pregateste trimiterea unui convoi umanitar in estul Ucrainei, in colaborare cu Crucea Rosie”, potrivit Kremlinului. Barroso l-a avertizat, insa, pe liderul de la Kremlin sa nu ordone o interventie in estul Ucrainei nici macar din ratiuni umanitare, potrivit Medafax.

“Vladimir Putin a atras atentia privind consecintele catastrofale ale operatiunii militare ucrainene, insistand pe necesitatea furnizarii unui ajutor umanitar in estul Ucrainei”, a precizat Kremlinul.

Presedintele in exercitiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a avertizat insa pe Vladimir Putin sa nu ordone o interventie in estul Ucrainei nici macar din ratiuni umanitare.

In cursul convorbirii cu Vladimir Putin, “presedintele Barroso a avertizat in legatura cu orice actiune militara unilaterala in Ucraina, explicand ca o astfel de interventie nu trebuie sa aiba loc sub niciun pretext, nici macar din ratiuni umanitare”, potrivit unui comunicat oficial citat de AFP.

Barroso a discutat prin telefon, separat, si cu presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, exprimand preocupare in legatura cu situatia umanitara din estul Ucrainei.

UPDATE Rusia va trimite in Ucraina un convoi umanitar “fara escorta militara”, a precizat luni, pentru AFP, purtatorul de cuvant al presedintiei ruse.

Principiul acestui convoi umanitar rusesc spre estul Ucrainei “a constituit obiectul unui acord cu partea ucraineana”, a adaugat purtatorul de cuvant, Dmitri Peskov, care nu a putut oferi date legate de plecarea acestui convoi.

Presedintia ucraineana a relativizat anuntul privind acest convoi, afirmand ca orice eventual ajutor rusesc se va face strict in cadrul unei operatiuni umanitare internationale solicitata de seful statului ucrainean, Petro Poroshenko.

“Nu asteptam niciun ‘convoi umanitar’ de niciun fel. Cel despre care este vorba este o initiativa a presedintelui ucrainean in favoarea unui ajutor umanitar international pentru populatia din Lugansk cu participarea Uniunii Europene, a Statelor Unite, a Germaniei si a altor parteneri”, a precizat seful adjunct al administratiei prezidentiale ucrainene Valeriy Shaly, pe pagina sa de Facebook.

“Rusia poate participa. Dar totul se va face cu respectarea regulilor internationale, a legilor ucrainene, prin posturile de frontiera aflate sub controlul nostru, sub egida Comitetului international al Crucii Rosii”, a mentionat acesta.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.