Procurorii DNA au deschis un mega-dosar de coruptie. Noua fosti ministri sunt pusi sub acuzare

Procurorii DNA au deschis un mega-dosar de coruptie. Noua fosti ministri sunt pusi sub acuzare

Procurorii DNA au deschis un mega-dosar de coruptie. Noua fosti ministri sunt pusi sub acuzare

by September 26, 2014 0 comments

DNA cere aviz pentru începerea urmăririi penale a nouă foşti miniştri din patru guverne, în cazul licenţelor Microsoft pentru şcoli. Acuzaţiile sunt uluitoare: abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Surse citate de Realitatea TVspun că mita luată de miniştri ar ajunge la milioane de euro.

Dosarul Microsoft explodează în România şi vizează un număr record de foşti înalţi demnitari ai statului român.

“Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul «Sistem Educaţional Informatizat» (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Cei nouă foşti miniştri vizaţi sunt Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Petru Şerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Nicolae Tănăsescu.

Potrivit comunicatului DNA, acuzaţiile sunt următoarele:

ECATERINA ANDRONESCU (în prezent senator – Parlamentul României), ministrul Educaţiei şi Cercetării în perioada  28 decembrie 2000-19 iunie 2003; 22 decembrie 2008 – 1 octombrie 2009; ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în perioada 2008-2012, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu,  luare de mită,  trafic de influenţă şi spălare de bani, în perioada în care avea calitatea de ministru.

VREME VALERIAN (în prezent deputat), ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale,  în perioada septembrie 2010 – februarie 2012 ministru, sub aspectul săvârşirii  infracţiunii de  abuz în serviciu în perioada în care avea calitatea de ministru.

MIHĂILESCU PETRU ŞERBAN (în prezent senator – Parlamentul României), ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani în perioada în care avea calitatea de ministru.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în conformitate cu prevederile legale și constituționale, referatul, în vederea sesizării Parlamentului European pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de:

NICA DAN (prezent membru al Parlamentului European), ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în perioada 2000 – iulie 2004, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de  abuz în serviciu,  luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea sesizării Preşedintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de următorii:

ŢICĂU ADRIANA, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie-decembrie 2004 – abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani.

SANDU GABRIEL, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în    perioada decembrie 2008 – septembrie 2010 – abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani.

FUNERIU PETRU – DANIEL, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada  2009 – 2012 – abuz în serviciu

ATHANASIU ALEXANDRU, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003 – 2005 – abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani.

TĂNĂSESCU MIHAI NICOLAE, ministru al  Finanţelor Publice în perioada 2000 -2004 – abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani.

Cele trei contracte vizate în dosarul Microsoft, potrivit Realitatea TV, sunt:

1. Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription încheiat între Guvernul României şi Microsoft Ireland prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH, în valoare de 105 milioane USD, derulat în perioada 2004-2009;

2. Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription încheiat între Ministerul Comunicaţiilor si Societăţii Informaţionale şi consorţiul D-CON. NET (MCSI MS-EAS), in valoare de 96 milioane EUR, derulat în perioada 2009-2013 (extins în 2013 cu 33 milioane EUR, contract în derlare);

3. Contractul privind Sistemul Educaţional Informatizat (MEC SEI) încheiat între Siveco şi Ministerul Educaţiei, în valoare de 124 milioane EUR (contract derulat în 6 etape în perioada 2001-2009)

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.