Cristian Socol: Datele statistice publicate de INS arată că intrarea României în recesiune tehnică este pur statistică

Cristian Socol: Datele statistice publicate de INS arată că intrarea României în recesiune tehnică este pur statistică

Cristian Socol: Datele statistice publicate de INS arată că intrarea României în recesiune tehnică este pur statistică

by October 8, 2014 0 comments

Cristian Socol, consilier al prim-ministrului, susține că datele prezentate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS) arată că discuția privind intrarea României în recesiune tehnică este “pur statistică”, subliniind că economia este sustenabilă din punct de vedere macroeconomic. Citează AGERPRES.

“Datele statistice publicate astăzi (miercuri — n.r.) de INS arată faptul că discuția privind intrarea României în recesiune tehnică este o chestiune pur statistică. Ajustarea de la 0,2% la 0,1% nu numai că intră în marja de eroare de 0,3%, dar atunci când se vor introduce datele pe Q3 2014 este foarte probabil că minus 0,1 din Q1 2014 să se transforme în plus. Cu 2,6% creștere economică semestrul 1 2014 față de semestrul 1 2013, România are a opta rată de majorare a PIB real din UE, crescând de două ori mai mult decât media europeană și de peste trei ori mai mult relativ la media zonei euro”, spune Socol, într-o declarație acordată miercuri AGERPRES.

El subliniază că economia României este sustenabilă din punct de vedere macroeconomic, arătând că țara noastră respectă toate criteriile de convergență nominală pentru aderarea la zona euro.

De asemenea, consilierul premierului menționează că din mai 2012 până în august 2014 au fost create 166.000 de locuri de muncă stabile.

“Producția industrială s-a majorat cu 9,7% în primele șapte luni din 2014 relativ la aceeași perioadă din 2013. Exporturile României au atins un nivel record de 4,8 miliarde euro în luna iulie 2014. Comparativ cu luna august a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,9%, iar puterea de cumpărare a angajaților a crescut cu 4%. În august 2014 puterea de cumpărare a salariaților a depășit cu 3,6% nivelul înregistrat în august 2008”, completează Socol.

El arată că Guvernul va continua să “distribuie echitabil beneficiile creșterii economice, chiar dacă mai mică decât anul trecut, prin realizarea unui mix consistent între stimularea economiei private și măsuri de creștere a veniturilor populației pentru refacerea plasei de siguranță socială afectată puternic de măsurile de austeritate din 2009-2011”.

“Până la urmă contează ceea ce simt românii în traiul de zi cu zi”, conchide Socol.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.