George Friedman: relaţia SUA cu România devine mai apropiată

George Friedman: relaţia SUA cu România devine mai apropiată

George Friedman: relaţia SUA cu România devine mai apropiată

by October 3, 2014 0 comments

George Friedman, fondatorul agenţiei de analize Stratfor şi specialist în georpolitică, a declarat că într-un interviu la Realitatea TV “relaţia SUA cu România devine mai apropiată, datorită localizării sale, faptului că rezistă expansiunii Federaţiei Ruse”. Mai mult decât atât, acesta este de părere că România trebuie să fie pregătită să se apere singură.

Friedman a mai explicat care sunt paşii pe care trebuie să-i facem pentru a rezista în faţa expansiunii Federaţiei Ruse şi de ce avem nevoie de o armată puternică.

“Aici suntem acasă. Acesta este un loc unde interesul naţional al României şi interesul naţional american se potrivesc”, spune Friedman. De asemenea, acesta a mai specificat că “toate măsurile luate de Statele Unite ale Americii pentru consolidarea flancului estic al NATO depind de eforturile României de a se apăra singură”.

Mesajul fondatorului agenţiei de analize de la Stratfor a fost unul cât se poate de clar: “Sunt trei ţări care au forţe militare pe care le pot trimite, Statele Unite, Marea Britanie, care a redus din efective, şi Franţa. Ţările aflate aproape de dumneavostră nu se află în poziţia de a vă apăra. Când vorbiţi despre război, trăiţi pe un continent unde tratat după tratat a fost încălcat. Dacă eşti american, beneficiezi de luxul de a crede în promisiuni“.

“O armată pe hârtie nu vă va salva. Nu spun că ruşii au de gând să invadeze România, spun că nu am idee cum se vor desfăşura lucrurile. Iar în istoria României, de obicei cel mai rău dintre lucruri se întâmplă”, spune analistul.

“Îmi este foarte clar că sunteţi în pericol. Puteţi decide că nu vreţi să vă gândiţi la asta, puteţi spune că nu, nu se va întâmpla, puteţi spune toate aceste lucruri. România trebuie să-şi întărească armata, să-şi procure armele de care are nevoie, şi să fie pregătită să se apere, cel puţin suficient de mult până vin americanii, să devină o ţară modernă, să atragă investiţii, să-şi clădească economia pentru a putea plăti pentru toate acestea”, a mai declarat Friedman.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<