Jens Stoltenberg (secretar general): NATO poate să desfășoare trupe oriunde vrea

Jens Stoltenberg (secretar general): NATO poate să desfășoare trupe oriunde vrea

Jens Stoltenberg (secretar general): NATO poate să desfășoare trupe oriunde vrea

by October 6, 2014 0 comments

Alianța Nord-Atlantică poate să desfășoare trupe oriunde vrea, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat postului de televiziune polonez TVP Info, cu ocazia vizitei pe care o începe luni în Polonia, prima sa vizită în străinătate de la preluarea oficială a postului la 1 octombrie.

Pe fondul crizei din Ucraina, NATO și-a intensificat în mod semnificativ activitatea la granițele sale estice și și-a anunțat intenția de crea o forță de reacție rapidă, de înaltă mobilitate, a cărei infrastructură este de așteptat să fie desfășurată în Europa de Est, potrivit Ria Novosti.

În acest context, Rusia a denunțat o creștere fără precedent a activității militare a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord în Europa.

“Anul viitor, la o întâlnire ministerială, vom lua o decizie cu privire la crearea unei forțe de reacție rapidă, dar chiar și înaintea de a fi creată, NATO are și așa o armată puternică. O putem plasa oriunde dorim’, a subliniat Jens Stoltenberg, a cărui agendă la Varșovia este dominată de probleme legate de întărirea flancului estic al Alianței și dezvoltarea unei forțe de reacție rapidă”.

În acest sens, el se va întâlni cu președintele Bronislaw Komorowski, cu premierul Ewš Kopacz, cu miniștrii apărării și afacerilor externe, urmând să se deplaseze la baza aeriană Lusk, unde staționează soldați NATO, pe bază de rotație.

‘Trebuie să ne adaptăm la noua situație, să elaborăm planuri și să luăm decizii pentru a crește capacitatea noastră’, a spus Stoltenberg, asigurând totodată Polonia și celelalte țări membre ale NATO că se pot simți în siguranță.

‘Ne așteptăm că secretarul general Stoltenberg, ca fost prim-ministru al Norvegiei, să fie conștient de amenințarea cu care se confruntă Europa de Est’, a afirmat ministrul apărării polonez, Tomasz Siemoniak, vicepremier.

Varșovia speră să-i fie acordată o atenție mai mare din partea conducerii NATO, mai ales în legătură cu faptul că viitorul summit al Alianței din 2016 va avea loc în capitala Poloniei, conform experților locali.

Sursa

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.