Abuzurile din sistemul sanitar veterinar. Cum este sanctionat un medic care a scos la iveala coruptia de la DSVSA Salaj

Abuzurile din sistemul sanitar veterinar. Cum este sanctionat un medic care a scos la iveala coruptia de la DSVSA Salaj

Abuzurile din sistemul sanitar veterinar. Cum este sanctionat un medic care a scos la iveala coruptia de la DSVSA Salaj

by November 3, 2014 0 comments

Un caz revoltator petrecut in judetul Salaj scoate la iveala gunoiul din sistemul medicinei veterinare. Un doctor veterinar a cazut victima aranjamentelor si coruptiei la nivelul DVSVA Zalau, fiindu-i respinsa prelungirea contractului de concesiune pentru comunele Maieriste si Carastelec, sanctionandu-l pentru ca a dat in vileag solicitari de mita venite din partea conducerii directiei.

“Subsemnatul dr. Puscas Liviu, medic veterinar concesionar la CSV Maieriste si CSV Carastelec prin prezenta va aduc la cunostinta ca incepand cu data de 04.06.2013 refuz sa primesc orice control de la DSVSA Salaj din care sa faca parte dr. Cuc Gavril si eventuale controale dispuse de acesta. Mentionez de asemenea ca accept alte controale din care fac parte oricare dintre medicii veterinari din cadrul DSCSA Salaj. Motivatia gestului meu este una simpla: de mai multe ori mi-a pretins diferite bunuri materiale, respectiv produse pe care le am in obiectul de activitate al uneia dintre firmele mele. In momentul in care am refuzat sa ma conformez, au inceput controalele dispuse sau sugerate de acest domn cu o onorabilitate indoielnica. Moralitate indoielnica, vreau sa argumentez cu un exemplu din perioada cand actiunea de vaccinare pentru pesta porcina era obligatorie si acest doctor raspundea de controale la comuna Caractelec. A venit de doua ori sa verifice modul in care s-a facut aceasta actiune, spun extrem de importante la vremea acea,dar nu a intrat nici macar intr-o gospodarie. Nota de control s-a intocmit la restaurantul “Corena” din Simleul-Silvaniei, dar nu cu masa goala”, se arata intr-o plangere depusa de doctorul Liviu Puscas catre directorul executiv al DSVSA Salaj in 4 iunie 2003, impotriva dr. Cuc Gavril, consilier in cadrul directiei sanitar veterinare, responsabil cu controlul activitatii DSVSA in comunele Maieriste si Carastelec.

In aceasta sesizare se mai precizeaza ca “premergator controlului pe care l-am avut de la DSVSA dr. Cuc Gabril a venit la CSV Maieriste, s-a plimbat prin comuna pe la mai multe exploatatii cu fatari la bovine, fara sa ma anunte, dupa care a avenit la sediul CSV Maieriste si a solicitat, ca deobicei, stampila pe delegatie si a plecat fara sa-mi spuna de controlele pe care le-a facut in gospodarii si motivand ca nu stie pentru ce a fost trimis la CSV Maieriste, nu a verificat nicio actiune,nu a deschis nici macar un dosar, dar la plecare, pe platoul din fata CSV Maieriste mi-a sugerat ca ar fi bine sa nu recunosc in fata corpului de control de la ANSVSA ca am facut examen trichinelogic si ca am utilizat trichinescopul portabil vechi si chipurile demodat,martori la aceasta intalnire fiind dr. Chindris Vasile si dr. Bob Mircea”.

Pentru a-l pedepsi pe dr. Puscas, care a avut curajul sa dea in vileag fapte de coruptie, ce au ajuns si la DNA Cluj-Napoca, conducerea DSVSA Salaj a refuzat sa-i prelungeasca acestuia contractul de concesiune expirat in iulie 2014. “Avand ca obiect activitatile sanitar-veterinare publice cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere,prevenire, control si eradicare a bolilor animale(…) contractele de concesiune se pot prelungi cu jumatate din durata initiala. In vederea prelungirii contractelor de concesiune, concesionarii trebuie sa depuna la sediul directiilor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene urmatoarele documente: certificatul constatator emis de Oficiul National al Registrului Comertului; copie dupa certificatul de inregistrare in Registrul Unic al Cabinetelor Medical Veterinare; declaratia pe proprie raspundere a medicului veterinar de libera practica”, se arata in Ordinul nr.139 din 30.07.2014 privind prelungirea contractelor de concesiune avand ca obiect activitatile sanitar-veterinare.

Toata aceasta documentatie a fost depusa la dosar de dr. Puscas Liviu la termen, dar, in mod abuziv, prin incalcarea legii, conducerea DSVSA Salaj a respins cererea acestuia. Abuzul in serviciu al sefilor de la directia sanitar-veterinara Salaj poate fi demonstrata si prin faptul ca dr. Puscas Liviu a fost singurul dintre medicii veterinari din judet caruia nu i-a fost prelungit contractul de concesiune. Mai mult, nu exista un document oficial emis de DSVSA Salaj care sa argumenteze decizia luata impotriva lui Puscas.

De altfel, o nota de control de la Bucuresti din 2012, efectuata in urma unor cazuri de trichineloza semnalate in comunele Maieriste si Carastelec scoate la iveala numeroase nereguli la DSVSA Salaj, in care sunt implicati actualii sefi ai directiei. La capitolul “concluzii” se arata ca “datele consemnate in cadrul notei de control/anchetei epidemiologice 144/29.03.2012 intocmita de dr. Boc Mircea medic veterinar zonal si dr. Chindris Vasile sef birou siguranta alimentelor de origine animala(n.r. cei doi se afla acum in conducerea DSVSA Salaj), contin anumite inadvertente, care nu au putut fi explicate, raportat la declaratiile persoanelor implicate in episodul de trichineloza, fapt care denota superficialitate actelor de control efectuate; nerespectarea prevederilor Ordonantei nr.47/2005 privind reglementarile de neutralizare a deseurilor de origine animala; existenta de deficiente in conducerea registrului de intrare-iesire de la nivelul compartimentului siguranta alimentelor de origine animala din cadrul DSVSA Salaj fapt care ingreuneaza urmarirea si trasabilitatea documentara a actiunilor intreprinse; ancheta epidemiologica este intocmita superficial si nu releva toate aspectele importante ale episodului de trichineloza; conducerea DSVSA Salaj a manifestat o totala lipsa de coodonare a gestionarii episodului de trichineloza din localitatea Carastelec; nerespectarea prevederilor Ordinului nr.79/2008 pentru aprobarea Normei sanitare privind notificarea interna si declararea oficiala a unor boli transmisibile ale animalelor.

Ca urmare a acestor abuzuri ale conducerii DSVSA Salaj, dr. Puscas Liviu a apelat la instanta pentru a-i face dreptate. Intre timp, insa, cele doua comune salajene nu au medic veterinar, iar cei afectati sunt oamenii locului. Mai grav ar fi daca cumva ar aparea unele molimi in randul animalelor, ce ar putea afecta si sanatatea populatiei din cele doua localitati.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.