Cine este romanul care si-a ascuns 800 milioane de euro intr-o banca din Elvetia

Cine este romanul care si-a ascuns 800 milioane de euro intr-o banca din Elvetia

Cine este romanul care si-a ascuns 800 milioane de euro intr-o banca din Elvetia

by February 9, 2015 0 comments

Un uriaş scandal de evaziune fiscală la nivel mondial, în care este implicată celebra bancă HSBC, a scos la iveală că elita lumii păstrează o mulțime de bani departe de ochii indiscreti ai fiscului din țările de origine, potrivit evz.ro. Banii sunt menținuți în conturi private din Elveția, unde bancherii sunt obligaţi prin lege să păstreze secretul bancar, scrie Business Insider.

Investigația a fost realizată de The Guardian, Le Monde, BBC şi Consorţiul Internaţional pentru Jurnalism de Investigaţie.

Jurnaliştii au construit materialul pe baza documente scurse de la filiala elvețiană a gigantului britanic HSBC, HSBC Private Bank, scrie portalul de ştiri Business Insider.

În posesia publicaţiilor menționate au intrat aproximativ 30.000 de documente din anii 2005-2007, cu active în valoare totală de aproximativ 120 miliarde dolari.

Filiala bancară elvețiană a HSBC a ajutat clienții bogați să eludeze taxele si să ascundă active de milioane de dolari, făcând banii nedetectabili şi a consiliat clienții cu privire la modul de a eluda autorităților fiscale naționale, potrivit unei mari părţi a documentelor bancare ajunse în posesia presei.

Dosarele arată că filiala elvețiană a HSBC le permitea în mod regulat clienţilor să retragă cărămizi de bani, de multe ori în valută străină puţin utilizată în Elveția; comercializa scheme prin care clienţii bogaţi puteau evita taxele europene; banca a colaborat cu unii clienti pentru a ascunde de autorităţile fiscale din ţara de origine conturi “negre” nedeclarate; a asigurat conturi criminalilor internaționali, oamenilor de afaceri corupți și altor persoane cu grad de risc ridicat.

 

Peste 200 de români bogați pe lista HSBC

Filiala HSBC din Elveția are printre clienți 219 de persoane din România, cu 549 de conturi. Unul dintre acestea depăşeşte 800 de milioane de dolari, scrie RomaniaTv. Proveniența banilor nu este un criteriu eliminatoriu pentru a deveni clienti HSBC.

Surse apropiate ANAF, contactate de EVZ, au declarat că depozitul de 800 de milioane de dolari din Elveţia a aparţinut lui Dinu Patriciu.

Banca este acuzată că a lucrat cu infractori internaţionali, între care şi traficanţi de arme, cu oameni de afaceri corupţi şi cu polticieni.

Printre personalităţile care apare în dosar se numără Regele Mohammed al VI-lea al Marocului, fiul fostului preşedinte francez Francois Miterand, actorul John Malkovich, umoristul francez Gad Elmaleh, prinţul Bahrainului Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa, Rami Makhlouf, văr şi asociat al preşedintelui sirian Bashar al Assad, Vladimir Antonov, fost proprietar al unul club de fotbal din Anglia, Margulan Seisembayev, bancher din Kazahstan, Li Xiaolin, fiica fostului premier chinez Li Peng, Joseph Fok, judecător la Înalta Curte de Justiţie dink Hong Kong, dar şi prinţul şi prinţesa Michael of Kent, veri cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. De asemenea, printre clienţi se numără şi foşti sau actuali politicienidin MArea Britanie, Rusia, Ucraina, Georgia, Kenya, România, India, Liechtenstein, Mexic, Liban, Tunisia, Republica Democrată Congo, Zimbabwe, Rwanda, Paraguay, Djibouti, Senegal, Filipine sau Algeria.

În 2007, Dinu Patriciu a vândut Rompetrol către kazahii de la KazMunaiGaz.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<