Cum functioneaza traficul de la granita cu Ungaria, sub protectia politistilor de frontiera din cele doua tari
by Ancheteonline February 16, 2015 0 commentsPoliţiştii de frontieră corupţi colaborează extrem de bine cu poliţiştii maghiari la fel de corupţi în punctele de frontieră din vestul ţării, scrie Gazeta de Nord-Vest. În ultimii ani, acest gen de colaborări, bazate pe eterna şpagă, au trecut neobservate de autorităţile din cele două ţări. Totul s-a datorat unei metode destul de elaborată de încasare a şpăgilor, care au zădărnicit eventualele flagrante organizate de autorităţile române sau maghiare. Metoda a fost dezvăluită întâmplător acum două săptămâni, în urma unei acţiuni sub acoperire organizată de DGA Satu Mare. Astfel, s-a descoperit că pe sensul de ieşire din ţară banii sunt încasaţi şi ţinuţi de poliţistul maghiar, asupra căruia autorităţile române nu au competenţă, iar pe sensul de intrare în ţară de către poliţistul de frontieră român, asupra căruia nu au competenţă autorităţile din Ungaria.
O acţiune cu final neaşteptat
Totul a început cu o operaţiune sub acoperire organizată de lucrătorii din cadrul DGA Satu Mare, care au obţinut informaţia că unii poliţişti de frontieră din Vama Petea ar permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români care au acte expirate. DGA Satu Mare a folosit o agentă sub acoperire pentru a verifica informaţia obţinută. Dotată cu o cameră video performantă, agenta a mers în urmă cu două săptămâni în Vama Petea. La controlul de pe sensul de ieşire din ţară, agenta s-a plâns că trebuie să ajungă de urgenţă în Ungaria, dar are buletinul expirat. Spre surpriza tuturor, cel care s-a arătat dispus să o ajute nu a fost poliţistul de frontieră, ci tocmai poliţistul ungar cu care acesta făcea echipă. Poliţistul maghiar a şi cerut 40 de euro pentru a nu îşi îndeplini sarcinile de serviciu, bani pe care i-a şi încasat. Bineînţeles că totul a fost înregistrat cu camera video. Lucrătorii DGA care au descins în vamă pentru organizarea flagrantului au avut parte de o surpriză. Deşi au demonstrat faptul că poliţistul maghiar a săvârşit o faptă de corupţie nu au putut să-i facă absolut nimic întrucât nu aveau competenţă asupra sa.
Metodă elaborată de încasare a şpăgilor
Analizând mai atent cele constatate în urma operaţiunii sub acoperire, lucrătorii DGA Satu Mare şi-au dat seama că au identificat noua metodă folosită de poliţiştii de frontieră şi poliţiştii maghiari corupţi pentru a-şi încasa în condiţii de siguranţă şpăgile. Astfel, pe sensul de ieşire din ţară banii sunt încasaţi şi ţinuţi asupra lui de poliţistul maghiar. În cazul unui flagrant, autorităţile române nu au ce să-i facă poliţistului maghiar, neputând nici măcar să-l percheziţioneze pentru a găsi asupra lui eventualele bancnote marcate. Este de presupus că aceeaşi metodă este folosită pe sensul de intrare în ţară, cu singura deosebire că banii sunt încasaţi şi ţinuţi de poliţistul de frontieră român. Şi aici, în cazul unui flagrant, autorităţile din Ungaria nu au nicio competenţă asupra sa. Sistemul aplicat de poliţiştii de frontieră români şi poliţiştii maghiari corupţi este destul de ingenios. Există suspiciuni întemeiate că acest sistem este folosit de mai multă vreme în toate punctele de trecere a frontierei la graniţa cu Ungaria. Singura lui hibă a fost faptul că este vulnerabil la eventualele înregistrări, cum s-a întâmplat acum două săptămâni.
Se impune o colaborare mai intensă
Zarva creată în jurul flagrantului organizat în Vama Petea acum două săptămâni, în cadrul căruia un poliţist maghiar a fost prins luând şpagă, a ajuns la urechea autorităţilor judiciare din Ungaria. Procurorii din judeţul învecinat Szabolcs- Szatmar- Bereg au luat legătura cu colegii lor sătmăreni. Procurori din Ungaria au cerut insistent înregistrarea care demonstrează corupţia poliţistului maghiar. Potrivit unor surse judiciare, filmul a fost remis deja procurorilor maghiari. În cadrul contactelor dintre procurorii din cele două ţări a reieşit concluzia că se impune o colaborare mult mai apropiată pentru a putea lupta eficient împotriva corupţiei din vămile comune, în condiţiile în care poliţiştii de frontieră români şi poliţiştii maghiari corupţi folosesc sisteme tot mai elaborate pentru a se feri de braţul lung al legii.
Facebook Comments Box
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.