DNA: Firma lui Adrian Gardean a finantat Gala Bute, la schimb cu obtinerea de contracte in programul “Schi in Romania”

DNA: Firma lui Adrian Gardean a finantat Gala Bute, la schimb cu obtinerea de contracte in programul “Schi in Romania”

DNA: Firma lui Adrian Gardean a finantat Gala Bute, la schimb cu obtinerea de contracte in programul “Schi in Romania”

by February 3, 2015 0 comments

Firma lui Adrian Gărdean a sponsorizat Gala Bute cu trei milioane de lei, la cererea fostului secretar general al MDRT Gheorghe Nastasia, care i-a promis că va facilita aprobarea finanţărilor pentru lucrările executate de Termogaz Company în cadrul programului “Schi pentru România”, potrivit DNA, citat de mediafax.  Ancheteonline a publicat un articol care dezvaluie modul in care societatea lui Gărdean a obtinut contractul pentru constructia domeniului schiabil de la Cavnic( Maramures): http://ancheteonline.ro/2015/02/cum-a-facut-partie-prin-banii-publici-gasca-elenei-udrea-asemanari-si-deosebiri-intre-dosarul-gala-bute-si-afacerea-domeniului-schiabil-de-la-cavnic-maramures/

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) arată marţi, într-un comunicat de presă, că procurorii i-au reţinut, în dosarul “Gala Bute”, pe Rudel Obreja, reprezentant al SC Europlus Computers SRL şi preşedintele Federaţiei Române de Box la data faptelor, pentru două infracţiuni de spălare de bani, două infracţiuni de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală, primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, pentru abuz în serviciu, Ştefan Lungu, fost consilier personal al Elenei Udrea la Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi fost administrator al SC Last Time Studio SRL, pentru trafic de influenţă şi Gheorghe Nastasia, fost secretar general al MDRT, pentru luare de mită.

În acelaşi dosar au fost reţinuţi Miron Dorel Gărdean, acţionar majoritar şi administrator al societăţii de construcţii Termogaz Company SA, pentru cumpărare de influenţă şi instigare la abuz în serviciu, Adrian Gardea, reprezentant al aceleiaşi firme, pentru cumpărare de influenţă şi Miron Lupulescu, directorul general al societăţii, pentru cumpărare de influenţă, instigare la abuz în serviciu, spălare de bani şi evaziune fiscală.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2011, Gheorghe Nastasia i-a solicitat lui Adrian Gărdean, reprezentantul în fapt al SC Termogaz Company SA, aproximativ 10 la sută din valoarea plăţilor încasate de această firmă, în schimbul promisiunii că va facilita aprobarea finanţărilor pentru lucrările executate de firmă în cadrul programului “Schi pentru România”. Nastasia i-ar fi indicat lui Gărdean ca această sumă, de aproximativ trei milioane de lei, să o plătească societăţii lui Rudel Obreja, Europlus Computers SRL, cu titlu de sponsorizare pentru Gala Bute.

“SC Termogaz Company SA este o societate specializată în lucrări de construcţii, care a încheiat în perioada 2010 – 2011 mai multe contracte de achiziţie publică finanţate din fondurile MDRT prin programul «Schi în România». Cele mai importante contracte aveau ca obiect amenajarea domeniilor schiabile din zonele turistice Gutâiul Doamnei (gestionat de UAT Cavnic) şi Straja (gestionat de UAT Lupeni), precum şi a unei pârtii de teleschi în oraşul Borsec. În perioada respectivă, veniturile societăţii ar fi fost reprezentate în cea mai mare măsură, din plăţile efectuate din fonduri publice”, au scris procurorii în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

În 22 decembrie 2011, între SC Termogaz Company SA, reprezentată de Miron Lupulescu, şi SC Europlus Computers SRL, reprezentată de Rudel Obreja, a fost încheiat un contract având ca obiect prestarea de serviciilor de publicitate şi consultanţă în cadrul galelor sportive, estimate a fi organizate în februarie 2012. În aceeaşi zi, SC Europlus Computers SRL a emis o factură în valoare de trei milioane de lei, care a fost achitată integral de Termogaz Company în 28 decembrie 2011.

“Din probele administrate în cauză a rezultat că această operaţiune a avut caracter fictiv, scopul real fiind de a ascunde transferul fondurilor obţinute de la MDRT prin infracţiunea de abuz în serviciu descrisă anterior. Totodată, prin înregistrarea operaţiunii în contabilitatea SC. Termogaz Company SA ca o cheltuială deductibilă, au fost diminuate în mod nelegal obligaţiile datorate de societate către bugetul de stat cu titlu de taxă pe valoare adăugată şi impozit pe profit, fiind produs un prejudiciu în valoare totală de 967.743 lei”, au precizat procurorii anticorupţie.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.