Horia Georgescu, retinut de procurorii DNA pentru abuz in serviciu cu consecinte foarte grave in dosarul retrocedarilor ilegale

Horia Georgescu, retinut de procurorii DNA pentru abuz in serviciu cu consecinte foarte grave in dosarul retrocedarilor ilegale

Horia Georgescu, retinut de procurorii DNA pentru abuz in serviciu cu consecinte foarte grave in dosarul retrocedarilor ilegale

by March 16, 2015 0 comments

Seful Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a fost retinut de procurorii DNA luni, dupa mai bine de cinci ore de audieri. El fusese adus cu mandat luni la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi audiat de procurori in legatura cu Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatilor (ANRP), au declarat pentru Agerpres surse judiciare. Georgescu este suspectat de abuz in serviciu, fapte comise pe vremea cand era membru in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, potrivit unor surse judiciare consultate de HotNews.ro.

Procurorii DNA fac cercetari pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave in raport cu cei care au fost membri ai Comisiei Centrale de Despagubiri.

In ianuarie 2015, Guvernul Romaniei – Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat DNA cu privire la faptul ca prin decizia din octombrie 2013 a Curtii de Conturi s-a dispus ANRP si reevaluarea dosarelor in care s-au acordat despagubiri in perioada 2009-2011.

Curtea de Conturi a efectuat un control la ANRP care a avut ca obiect fundamentarea si utilizarea fondurilor alocate pentru plata despagubirilor, constatandu-se ca rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor.

Potrivit surselor citate, Curtea de Conturi a obligat presedintele ANRP sa verifice toate rapoartele de evaluare al caror cuantum de despagubiri depasea valoarea de 500.000 lei.

In baza deciziei Curtii si in urma reevaluarii a 452 de dosare, s-a constatat ca intr-un numar de 94 de dosare valoarea stabilita initial a fost cu peste 20% mai mare.

Astfel, ANRP a sesizat DNA in vedere declansarii cercetarilor pentru stabilirea si recuperarea prejudiciului produs bugetului de stat prin supraevaluarea unor imobile pentru care s-au acordat despagubiri, datele existente conducand la concluzia unor supraevaluari in detrimentul statului roman, sustin sursele.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.