Muzeul Brukenthal cere ajutorul populatiei pentru restaurare. Ce face proprietarul de drept, Biserica Evanghelica?

Muzeul Brukenthal cere ajutorul populatiei pentru restaurare. Ce face proprietarul de drept, Biserica Evanghelica?

Muzeul Brukenthal cere ajutorul populatiei pentru restaurare. Ce face proprietarul de drept, Biserica Evanghelica?

by March 4, 2015 0 comments

Reprezentanţii Muzeului Naţional Brukenthal susţin că, din cauza deteriorării Palatului Brukenthal, clădire veche de 200 de ani, instituţia este la un pas de restricţionarea parţială a accesului vizitatorilor, apropiindu-se de momentul închiderii porţilor, ei lansând o campanie pentru restaurare. Situatia Muzeului Brukethal este controversata in conditiile in care a fost retrocedat catre Biserica Evanghelica, desi face parte din  patrimoniul national.

Mai mult, Muzeul se afla in subordinea Ministerului Culturii, iar salarizarea personalului se face din bugetul de stat, dar toate veniturile incasate  ajung in buzunarele Bisericii Evenghelice. Normal ar fi ca intretinerea intregului patrimoniu al complexului cultural Palatul Brukenthal sa se faca de catre proprietar: Biserica Evanghelica. Dar, din pacate, acest cult nu a investit niciun leu pentru renovarea cladirilor Palatului Brukenthal, desi, din 2005, de cand este proprietarul acestui patrimoniu national, a incasat sute de mii de euro, in fiecare an. O investigatie realizata de Ancheteonline, a scos la iveala dedesupturile acestei afaceri paguboase pentru statul roman, in care o entitate privata detine in proprietate si exploateaza doar in interes propriu, un bun de valoare nationala inestimabila: Citeste aici

Reprezentanţii Muzeului Naţional Brukenthal au declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că au lansat campania “White Palace – Dark Story” pentru restaurarea Palatului Brukenthal din Sibiu, clădire veche de peste două sute de ani, care nu a beneficiat de reparaţii capitale, instrumentul principal fiind o petiţie care poate fi semnată pe site-ul oficial al instituţiei.

“Monument istoric de categorie A, Palatul Brukenthal nu a fost niciodată restaurat integral în cele peste două secole de funcţionalitate a clădirii. Considerând faptul că în anul 2017 se împlinesc 200 de ani de la inaugurarea în Palatul Brukenthal a primului muzeu din România, campania «White Palace – Dark Story» (Palat alb – poveste întunecată) are ca scop conştientizarea publicului asupra stării de deteriorare a clădirii monument istoric şi a necesităţii imperative de demarare a lucrărilor de restaurare”, arată organizatorii campaniei în descrierea acesteia.

 Potrivit acestora, în perioada 1 martie – 31 mai petiţia pentru restaurarea Palatului Brukenthal poate fi semnată online pe site-ul muzeului www.brukenthalmuseum.ro sau la sediile Muzeului Naţional Brukenthal.

“Într-o perioadă în care media se confruntă cu o abundenţă de informaţii de natură politică, socială şi economică, Muzeul Naţional Brukenthal a ales conceptul narativ al unei poveşti ce prezintă actualitatea în dialog cu trecutul. Vom încerca să atragem atenţia asupra aspectelor necunoscute şi detaliilor care scapă observaţiei directe sau sunt greu de observat cu ochiul liber”, susţin reprezentanţii Muzeului Brukenthal.

 

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<