Modus operandi la Academia infractorilor: Liderii retelei racolau “copii de suflet” pentru a-i transforma in infractori

Modus operandi la Academia infractorilor: Liderii retelei racolau “copii de suflet” pentru a-i transforma in infractori

Modus operandi la Academia infractorilor: Liderii retelei racolau “copii de suflet” pentru a-i transforma in infractori

by April 24, 2015 0 comments

Noi detalii despre metodele folosite in furturi de executantii “Academiei infractorilor romani” arata ca acestia se deghizau, in timpul mai multor jafuri unii dintre inculpati fiind imbracati in haine feminine, potrivit unor surse din randul anchetatorilor. Gruparea de crima organizata isi antrena membrii la Marea Neagra si in orase din strainatate, precum Strasbourg, iar liderii recrutau membrii din casele de copii sau din cadrul unor familii sarace, relateaza Mediafax.

Membrii “Academiei infractorilor”, gruparea de crima organizata din Piatra Neamt, destructurata, joi, de DIICOT, care functiona dupa reguli militare si care a comis numeroase jafuri pe teritoriul unor state europene, isi antrena membrii la Marea Neagra si in orase din strainatate, precum Strasbourg, potrivit unor surse.

“Academia infractorilor romani”, condusa de Adrian Marin Botez, zis “Tata”, a antrenat persoane care au aderat la aceasta grupare la Marea Neagra sau in orase din srainatate precum Strasbourg, potrivit documentelor anchetatorilor DIICOT.

Conform sursei citate, “noii membri erau instruiti conform regulamentului gruparii cum trebuie sa se comporte si ce sa declare pe parcursul unei anchete penale ori in timpul interogatoriilor, in cazul celor prinsi de politie dupa comiterea jafurilor, sa nu foloseasca mijloace de comunicare (telefoane, internet) in casele de antrenament si nici atunci cand comit faptele pentru a nu putea fi localizati ori interceptati, sa isi dea date de identificare false si sa declare ca sunt cetateni din Republica Moldova pentru a ingreuna stabilirea identitatii de catre autoritatile judiciare, sa nu dea declaratii in caz de depistare, sa poarte doua randuri de haine la fapte si sa isi modifice semnalmentele pentru a nu putea fi depistati dupa comiterea jafurilor”.

“In functie de aptitudinile fiecarui membru, acestuia i se atribuia un rol in cadrul echipei/brigazii ce urma sa comita jaful. Antrenamentul presupunea activitati practice spre exemplu intr-un interval scurt de timp noii membri trebuiau sa adune/culeaga de pe jos mai multe obiecte, antrenament menit sa dezvolte abilitatile membrilor ‘culegatori’ (cei anume stabiliti sa adune din vitrinele sparte bijuteriile/ceasurile in timpul jafurilor) de a sustrage bunurile in timpul jafului”, mai noteaza anchetatorii in actele de urmarire.

Anchetatorii detaliaza modalitate in care executantii “Academia infractorilor romani” erau plasati in orasele in care urmau sa fie partasi la jafuri.

“Dupa pregatirea de rigoare, membrii executanti primesc mici sume de bani cu care efectueaza deplasarea in tara stabilita, stabilindu-se ca deplasarea se realiza in mai multe moduri, cu autoturismele gruparii, cu diverse curse de persoane, cu avionul, in grupuri mici sau separati, ulterior grupul reunindu-se intr-un anume loc prestabilit.

De cele mai multe ori, membrii executanti se indreptau catre periferia oraselor de destinatie, in locuri cu vegetatie abundenta, paduri, parcuri, zone industriale, campand in corturi cumparate din orasele respective ori dormind sub cerul liber, organizandu-si asa numitul “stup”, fara a utiliza telefoane sau alte aparaturi electronice, doar seful grupului avand un telefon mobil cat mai putin sofisticat, cu care tinea legatura cu liderul din Romania, pentru a-i comunica intreaga operatiune si a primi acceptul acestuia cu privire la modul de comitere a faptei, potrivit actelor procurorilor DIICOT.

 

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.