Dezinteresul Ministerului Culturii fata de retrocedarea controversata a Centrului Cultural de la Arcus catre un fals mostenitor

Dezinteresul Ministerului Culturii fata de retrocedarea controversata a Centrului Cultural de la Arcus catre un fals mostenitor

Dezinteresul Ministerului Culturii fata de retrocedarea controversata a Centrului Cultural de la Arcus catre un fals mostenitor

by May 6, 2015 0 comments

Ministerul Culturii se spala pe maini in dosarul retrocedarii castelului de la Arcus. Mai mult, desi este un bun din patrimoniul sau, ( mai exact al Romaniei), refuza sa se constituie parte civila in procesul restituirii si recunoaste dreptul falsului proprietar, mostenitor al unei familii de criminali de razboi, de a intra in proprietatatea bunurilor din localitatea situata in judetul Covasna. In acest moment, Centrul de Cultura de la Arcus este somat sa evacuze imobilul in 45 de zile, in urma unei decizii judecatoresti controversate. Precizam ca hotararea pe fond, in aceasta cauza, a fost data de judecatorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, trimis in judecata in dosarul privind restituirile i legale de paduri, in care au fost implicati deputatii Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc si Tudor Chiuariu, precum si directorul Regiei Nationale a Padurilor, Adam Craciunescu.

Astfel, intr-o intampinare depusa la Judecatoria Sfantu Gheorghe, Ministerul Culturii refuza sa se constituie parte civila in dosarul nr. 323/305/2015 privind retrocedarea castelului de la Arcus si considera ca asa zisul proprietar, Jankovich-Besan Andras are dreptul sa obtina restituirea acestei proprietati formata din imobil si 90 ha de teren la Arcus(Covasna) . Pe aceasta cale, Ministerul incearca sa scape de plata unor sume de bani, cerute de falsul mostenitor, reprezentand daune interese compensatorii pentru “lipsirea reclamantilor de exercitiul concret al dreptului de folosinta a imobilului, in valoare de 5500 lei/lunar, din 2012, pana in 2015”.

In loc sa lupte pentru bunul aflat in proprietatea sa si sa apere drepturile patrimoniale ale statului, aflate in administrarea Centrului Cultura Arcus, Ministerul Culturii sustine, in intampinarea sa, ca “litigiul in cauza a fost generat de refuzul Centrului Cultural Arcus, in calitate de unitate detinatoare a imobilului din speta, de a preda posesia efectiva a imobilului catre reclamanti si a achita contravaloarea lipsei de folosinta a imobilului pe perioada 23 ianuarie 20112 si pana la predarea efectiva a imobilului, pe care au evaluat-o provizoriu la suma de 198.000 lei la data introducerii actiunii”.

In acelasi timp, Ministerul Culturii precizeaza ca nu are ce cauta in procesul de retrocedare a castelului Arcus, pentru ca partile implicate nu ar fi decat asa zisul proprietar de drept, ca reclamant si Centrul Cultural, ca petent. Nu face nicio referire la faptul ca imobilul in cauza este, momentan, in proprietatea statului si ca Centrul Cultural Arcus functioneaza in subordinea ministerului. Iar toate investitiile facute la aceste bunuri s-au realizat din fonduri guvernamentale, derulate, binenteles, prin Ministerul Culturii.

In intampinarea trimisa Judecatoriei Covasna, ministerul considera ca “subscrisul nu are calitate procesuala pasiva, Legea nr.10/2001 conferind aceasta calitate Centrului pentru Cultura Arcus, unitate detinatoare a imobilului”.
“Din cuprinsul motivarii in fapt si in drept a cererii astfel modificata, nu rezulta in ce consta raportul juridic obligational al M inisterului Culturii, in cauza dedusa judecatii. Raportul obligational dedus judecatii, se raporteaza, pe de o parte, la titularul pretinsei creante, iar pe de alta parte, la debitorul acestei creante. In fapt, prin decizia nr.5/2002, emisa de Centrul de Cultura Arcus, in calitate de unitate detinatoare, s-a respins notificarea de restituire in natura a imobilului in cauza, pentru motivele invederate in cuprinsul deciziei de referinta”, se mai spune in pozitia oficiala a ministerului.

Din pacate, din aceste randuri reiese total dezinteres al Ministerului Culturii fata de unele bunuri din patrimoniul Romaniei, Centrul de Cultura Arcus fiind nevoit, de la inceput sa se bata de unul singur cu un mostenitor “fabricat” de un sistem ticalosit de restitituiri, mai mult decat controversate. Numai asa putem interpreta faptul ca instantele au anulat de 3 ori certificatul de mostenitor produs de urmasul criminalilor de razboi, Jankovich-Besan Andras, apoi aceleasi instante au decis retrocedarea pentru acest fals proprietar, a bunului apartinand statului roman.
Citeste si : http://www.ancheteonline.ro/2015/04/cum-pierde-statul-roman-castelul-de-la-arcus-covasna-a-functionat-fabrica-de-produs-mostenitori-unguri-din-familia-criminalilor-de-razboi/

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.