Doua suspiciuni de implicare a lui Klaus Iohannis in sustinerea companiei Holzindustrie Schweighofer

Doua suspiciuni de implicare a lui Klaus Iohannis in sustinerea companiei Holzindustrie Schweighofer

Doua suspiciuni de implicare a lui Klaus Iohannis in sustinerea companiei Holzindustrie Schweighofer

by May 15, 2015 0 comments

Exista suspiciuni rezonabile care indica o posibila implicare a presedintelui Klaus Iohannis in sustinerea intereselor companiei Holzindustrie Schweighofer, fapt ce a generat scandalul din jurul noului Cod Silvic. Este vorba despre doua situatii care demonstreaza ca presedintele este foarte apropiat de factori de decizie din cadrul firmei austriece.

In primul caz, este de semnalat faptul ca fostul manager general de la Schweighofer ( actual patron care colaboreaza cu firma austriaca) este vecin cu Iohannis in Sibiu, cei doi locuind pe strada Balea, la diferenta de cateva case. Mai mult, sotia acestuia, procurorul de la Curtea de Apel Alba, Maria Capra, este cea care inchis unul dintre dosarele lui Iohannis, in care era acuzat, intr-o plangere penala, de implicare intr-o retea de retrocedari ilegale de imobile, pe vremea cand era primar al Sibiului. Intr-un al doilea caz, este de mentionat faptul ca finul sau, Andreas Huber este consulul onorific al Austriei in Romania, un apropiat al firmei Holzindustrie Schweighofer.

Vecinul lui Iohannis a fost manager la compania austriaca

Sunt destule indicii care atrag atentia asupra legaturilor directe sau indirecte dintre Klaus Iohannis si firma austriaca. In primul rand, nu este de neglijat faptul ca presedintele este vecin, la cateva case cu fostul director general al companiei Holzindustrie Schweighofer, Cristian Capra. Iohannis locuieste la adresa str. Balea 35, iar Capra la Balea nr.7.

Cristian Capra a condus firma austriaca intre 2003 si 2011. Apoi, din 2011 este managerul si administratorul unei companii de energie regenerabila, Energy Exchange Austria (EXAA) care produce biomasa realizata la Holzindustrie Schweighofer.

Vecina i-a dat NUP lui Iohannis

Si mai interesant este faptul ca sotia sa, Carmen Maria Capra, procuroare la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia este cea care i-a inchis definitiv un dosar penal, pe data de 5 decembrie 2014, in care era acuzat de retrocedarea ilegala a unor imobile pe vremea in care era primar al Sibiului.

Oare nu se poate numi conflict de interese in conditiile in care procuroarea care se ocupa de dosarul lui Iohannis este vecina cu actualul presedinte? Mentionam ca acest dosar a fost inchis la doar cateva saptamani dupa ce Iohannis a ajuns seful statului si la numai 2 luni de la depunerea sa la diferite institutii: DNA, Parchetul General.

Oare legea permite ca vecina de pe strada pe care locuiesti si de la care imprumuti zahar sau cafea sa te investigheze intr-un dosar penal? Oare un asemenea procuror poate sa-si pastreze obiectivitatea?

Astfel, potrivit unei ordonante emise la 5.12.2014 de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, dosarul nr.625/P/2014 este clasat pe motiv ca faptele sunt prescrise. “Numita Staicu Eleonora a formulat in luna octombrie 2014 plangere penala impotriva numitilor Klaus Werner Iohannis, Bucsa Radu Gabriel-notar, Forek Gertrud Therese Anna, Braune Stephan Max Johannis, Hans Klein, preot al bisericii Evanghelice, Suciu Dorin-avocat, sotia avocatului Suciu Dorin, functionari si fosti functionari ai OSPI Sibiu, functionari ai Primariei (…) pentru savarsirea in concurs a infractiunilor de inselaciune (…), fals in inscrisuri sub semnatura private si uz de fals”.

“ Verificand conditiile tragerii la raspundere a penala a persoanelor care savarsesc infractiuni, constatam ca acestea nu sunt intrunite in speta, in raport de starea de fapt, prescriptia raspunderii penale reprezentand o cauza care inlatura raspunderea penala. Astfel, prescriptia raspunderii penale ca institutie de drept material inlatura raspunderea penala ca urmare a trecerii unei durate de timp prevazute de lege. Efectele prescriptiei penale constau in stingerea obligatiei infractorului de a suporta consecintele penale ale faptei savarsite si totodata, in stingerea dreptului corelativ al statului de a declansa sau continua procedurile legale pentru aplicarea vreunei sanctiuni prevazute de lege”, se arata in ordonanta. Precizam ca in plangerea penala se face referire la fapte penale din perioada 2001-2003 (mai multe date despre acest dosar intr-un alt articol). Pe acest subiect mai puteti citi : http://www.ancheteonline.ro/2014/11/klaus-iohannis-cercetat-penal-intr-un-dosar-de-retrocedare-a-unui-imobil-din-sibiu/.

Finul lui Iohannis, prieten cu patronul companiei austriece

In al doilea caz de suspiciuni vizand posibile legaturi dintre Klaus Iohannis si Holzindustrie Schweighofer, este vorba despre relatiile foarte apropiate dintre finul presedintelui, Andreas Huber, consul onorific al Austriei in Romania si compania in cauza.

Andreas Huber, Consul Onorific al Austriei la Sibiu, a fost numit in aceasta functie in luna mai 2011 si are drept de circumscriptie consulara asupra regiunii judetelor Sibiu, Brasov, Alba, Mures, Covasna si Harghita. Ce se spune in comunicatul oficial al Austriei: “Misiunea diplomatica, condusa de Consulul Onorific al Austriei la Sibiu, are rolul de a sprijini accesul companiilor austriece in regiune, de asemenea, ajutand la stabilirea contactelor intre agentii economici romani si cei austrieci pentru diversificarea relatiilor de afaceri, dar si de a sprijini, la nevoie, cetatenii austrieci aflati la Sibiu sau in regiunea de circumscriptie consulara, in relatiile cu institutiile publice si autoritatile locale, in vederea rezolvarii unor probleme personale”.

Cu alte cuvinte, finul lui Iohannis este foarte preocupat de soarta companiei Holzindustrie Schweighofer de interesele sale in Romaniei si poate interveni pe langa institutiile abilitate pentru a sprijini dolentele acestora. Si care este zona sa de influenta? Chiar judetul Alba, unde activeaza firma austriaca. Mai mult decat atat, presa locala a semnalat de multe ori prietenia dintre Andreas Huber si Gerald Schweighofer, patronul companiei austriece. (http://suceavanews.ro/167307/economic/legatura-dintre-gerald-schweighofer-si-presedintele-romaniei-klaus-iohannis-vezi-cum-a-pus-mana-pe-terenul-pe-care-si-a-construit-fabrica-la-radauti/).
Andreas Huber deţine mai multe afaceri în Sibiu, printre care şi o reprezentanţă auto. Originar din localitatea Cristian, Huber a emigrat în anii 80 în Germania şi s-a întors în România după Revoluţie. Este membru al Forumului Democrat al Germanilor din România din anul 2005.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.