Zilele judetului Satu Mare, un festin culinar cu mancaruri traditionale din toate regiunile

Zilele judetului Satu Mare, un festin culinar cu mancaruri traditionale din toate regiunile

Zilele judetului Satu Mare, un festin culinar cu mancaruri traditionale din toate regiunile

by June 25, 2015 0 comments

Reprezentanţii oraşelor şi comunelor se pregătesc temeinic de Zilele Judeţului pentru a se prezenta în faţa sătmărenilor cu delicatesele din zona din care provin. Au fost elaborate meniuri cu mâncăruri tradiţionale din zonă şi toţi bucătarii speră ca truda lor să fie apreciată de sătmărenii gurmanzi.

Standurile UAT-urilor, la fel ca anul trecut
Potrivit organizatorilor, de Zilele Judeţului tarabele oraşelor şi comunelor vor fi amplasate în acelaşi loc ca şi la ediţiile precedente, adică în jurul Parcului Libertăţii. Şi ordinea în care vor fi amenajate aceste căsuţe va fi aceeaşi ca şi anul precedent.
Fiecare oraş şi comună va încerca să-i impresioneze pe sătmăreni cu produse şi mâncăruri tradiţionale din zona din care provin. Totodată, se vor folosi de acest prilej pentru a-şi promova şi atracţiile turistice.

Turtă dulce la Carei, boace la Negreşti
La standul municipiului Carei, vor fi prezentate atracţiile turistice, activităţile culturale iar sătmărenii vor putea degusta turta dulce. „Şi în acest an, la standul municipiului Carei vom promova obiectivele turistice şi evenimentele culturale precum Festivalul Medieval, August Fest şi altele. În faţa unei poze gigant a Castelului Karolyi, sătmărenii îşi vor putea face poze, iar colegii noştri vor purta haine medievale. De asemenea, îi aşteptăm pe gurmanzi cu turtă dulce în diferite forme, un desert specific careienilor”, a precizat directorul Direcţiei de Cultură Carei, Bogdan Georgescu.

Negreştenii se vor prezenta la Zilele Judeţului cu celebrele boace de Oaş. „Vom oferi sătmărenilor celebrele boace din Oaş, pită de mălai şi alte preparate specifice Ţării Oaşului. Totodată, vom prezenta costumele tradiţionale oşeneşti, meşteşugurile din Oaş dar şi folclorul autentic din zonă”, a arătat directorul Casei Orăşeneşti de Cultură Negreşti-Oaş, Natalia Lazăr.

Surprize culinare la Terebeşti şi Petreşti
Reprezentanţii comunei Terebeşti se vor prezenta în faţa sătmărenilor cu guiaş, mămăligă, toros şi multe altele. „Îi aşteptăm pe sătmăreni să guste din bunătăţile pe care le vom pregăti de Zilele Judeţului. Avem un meniu pentru două zile. În prima zi vom găti guiaş, pentru că este o mâncare tradiţională şi în zona noastră, dar şi mămăligă cu brânză de oaie şi jumări. Vom avea şi sarmale. De asemenea, vom pregăti şi ştrudli la desert. Pentru a doua zi le oferim sătmărenilor toros (varză acră cu carne), dar şi multe alte bunătăţi”, a arătat primarul comunei Terebeşti, Mariana Avorniciţii.

„Pe lângă tradiţionalul ştrudli, specific şvăbesc, gospodinele din comuna noastră au învăţat de la cei mai în vârstă o reţetă care a fost uitată de mult timp, tot cu specific şvăbesc, care va fi o surpriză delicioasă pentru sătmăreni. De altfel, vom fi singurii care vom pregăti această mâncare, de aceea îi aşteptăm pe cât mai mulţi sătmăreni să guste din surpriza culinară pe care o vom oferi”, a arătat şi primarul comunei Petreşti, Otto Marchiş.

Pe lângă delicatesele pregătite de gospodinele din judeţ, sătmărenii vor avea parte şi de adevărate spectacole oferite de lăutarii din fiecare comună.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.