
Cine este consilierul lui Traian Basescu, prins in plasa de procurorii DNA. Cum a intrat in atentia SRI si ce afaceri grase a facut cu “deputatul puisor”
by Ancheteonline August 31, 2015 0 commentsMihai Vadan, fost presedinte al Agentiei Nationale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Plati (APDRP) din perioada guvernarii PDL a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru fapte de coruptie. Ziarul nostru a scris, in exclusivitate, ani la rand, despre actiunile sale plasate in afara legii, reprezentand activitati infractionale. El a fost puternic sprijnit de fostul regim, pana la cel mai inalt nivel ( o perioada de timp a ocupat chiar functia de consilier prezidential in mandatul lui Traian Basescu). Vadan a fost promovat de Florin Popescu, un puternic baron local din judetul Dambovita ( fost sef al CJ), sustinut de Guvernul Boc ( in speta, Elena Udrea, in perioada ministeriatului sau). De altfel, Mihan Vand a fost mult timp trezorierul organizatiei PDL Dambovita, condusa de Popescu, functia din care a fost promovat in pozitia de presedinte APDRP. Din aceasta calitate, Vadan a directionat sume mari de bani de la buget catre firme clientelare de partid din judetul Dambovita ( controlate, in special de Florin Popescu si de chiar el insusi). De aceea, ANI si DNA au atras atentia, in investigatiile lor, ca Vadan, dar si Popescu s-au aflat in conflict de interese si incompatibilitate. Trebuie mentionat ca si Florin Popescu este trimis in judecata pentru fapte de coruptie. In acelasi timp, Mihai Vadan a fost monitorizat pe perioada ocuparii functiei de presedinte APDRP, de agentii SRI, care au scos la iveala numeroase cazuri de capusare a banului public, explicand intr-o nota informativa modul infractional in care sunt executate lucrari cu fonduri europene pe zona de Nord-Vest.
Va prezentam in integralitate mai multe articole ilustrative in acest sens, publicate anii trecuti:
Seful Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala, suspect de luare de mita. Cum se risipesc banii europeni pe ulitele satului
Un control efectuat de Ministerul Agriculturii la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit(APDRP) scoate la iveala numeroase nereguli in gestionarea fondurilor europene , ceea ce ar putea face obiectul unui dosar penal la DNA. Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara ne-a declarat ca ancheta Corpului de Control la APDRP nu s-a finalizat, ca momentan este blocata si ca au existat numeroase presiuni politice pentru a opri investigatiile inspectorilor corpului de control. Potrivit controlului, “exista indicii” ca directorul general al APDRP, Mihail Vadan ar “colecta” sume cuprinse intre 5 si 10 milioane de euro lunar, din toate centrele regionale de dezvoltare, bani europeni proveniti din contractele incheiate cu firme clietelare care vizeaza lucrari de infrastructura rurala.
In urma cercetarilor efectuate de inspectorii Corpului de Control al Ministerului Agriculturii, in paralel cu o ancheta intreprinsa de anumit serviciu secret, rezulta faptul ca directorul general al APDRP, Mihail Vadan, este implicat in actiuni de gestionare frauduloasa a banilor europeni. “Exista indicii potrivit carora sume cuprinse intre 5 si 10 milioane euro se colecteaza lunar din teritoriu de la toate centrele regionale si pe toate masurile finantate pentru a fi directionate catre persoana mentionata”, sustin anchetatorii. Totul a pornit de la control intreprins, anul trecut, la Centrul Regional N-V de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit cu sediul la Timisoara. Acest control a descoperit numeroase nereguli in activitatea directorului regional, Florin Nedelcu, puternic sustinut in functie de Mihail Vadan.
Lucrari, doar 40%
Intr-un articol publicat cu putin timp in urma, prezentam o adevarata retea suspecta de infractionalitate, in care sunt implicati Florin Nedelcu, dar si presedinti de consiliu judetean Caras-Severin si Timis, Sorin Frunzaverde si Constantin Ostaficiuc.
Anchetatorii sustin, intr-o nota informativa, intocmita pe baza controlului efectuat de Ministerul Agriculturii ca “in toate proiectele executate de firmele SC Tehnocer SRL si SC Confort Izometal SA, costul real al executiei se situeaza in jurul a 40% din valoarea totala a proiectului”, restul de 50% fiind sume care s-ar imparti “intre actorii care i-au parte la actiune”, in timp ce un procent de 5-10% ar fi directionat catre Bucuresti, in speta catre Iuliana Vasiliu, director Directia Selectare Contractare care “inmaneaza procentul direct lui Mihail Vadan”.
50 000 de euro, contra tacerii
De asemenea, “potrivit unor date in curs de verificare, a rezultat ca odata cu controlul efectuat de Corpul de Control al Ministerului Agriculturii, Florin Nedelcu pentru a-si proteja postul, dar si reteaua creata, a cerut sprijin societatilor comerciale SC Tehnocer SRL Nadrag si SC Confort Izometal SA in valoare de 50 000 de euro”, bani pe care i-ar fi dus personal ( cu avionul) lui Mihai Vadan, “pentru ca acesta sa nu puna in aplicare rezultatele controlului si sa impiedice, pe cat posibil, ca acesta sa aiba loc”. Patronul de la SC Tehnocer SRL este Florin Marar, un client abonat la contracte cu statul in judetul Timis si sponsor al senatorului PDL, Gheorghe David, condamnat la doi ani cu suspendare pentru falsificarea diplomei de licenta. Actionarul majoritar de la SC Confort Izometal SA este Georgica Cornu, supranumit “regale asfaltului” din Banat, un apropiat al cuplului Elena Udrea-Dorin Cocos.
Controlul inspectorilor, oprit prin interventii politice
Despre puternice interventii, venite dinspre zona politica, dar si cea economica, ne-a precizat fostul ministrul al Agriculturii Valeriu Tabara. Acesta ne-a dezvaluit faptul ca ancheta intreprinsa de Corpul de Control a intampinat foarte mari greutati. “Controlul la APDRP nu s-a finalizat. A fost oprit. Inspectorii Corpului de Control au fost blocati in inspectia intreprinsa. In urma unor interventii, venite din partea politicului, seful Corpului de Control, Bogdan Voican a fost demis”, ne-a mai declarat Tabara.
Puternic sustinut de seful CJ Dambovita
Mihail Vadan, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, cu rang de secretar de stat la Ministerul Agriculturii, a rezistat in functie din 2008, fiind puternic sustinut pe linie de partid, de catre vicepresedintele Florin Popescu, seful consiliului judetean Dambovita. El ocupa pe linie politica functia de trezorier al filialei PDL Dambovita, dar si consilier judetean din partea acestui partid. Vadan a ramas pe post, desi el s-a aflat intr-un conflict de interese flagrant: o firma a sa de consultanta a castigat mai multe milioane de lei, prin semnarea a zeci de contracte cu primarii din judetul Dambovita privind lucrari de dezvoltare rurala cu bani europeni, derulate prin APDRP( unde Vadan era director general).
Conflict de interese
Este vorba despre 35 de contracte pentru infrastructura rurala incheiate de firma SC Mob-Vad SRL, o societate cu doar trei angajati, pe o perioada de 2 ani,( 2008-2009) cu 21 de primarii din Dambovita, ( in majoritatea PDL), in valoare de 35 de miliarde de lei vechi. Banii au provenit din fonduri europene pe masura 322, administrati de APDRP si bani guvernamentali, potrivit OG 7/2007. De asemenea, pe masura 322, APDRP a distribuit in 2009, bani pentru infrastructura rurala in mai mult localitati PDL, unde lucrarile de consultanta au fost asigurate de firma SC Ian Lux Consulting SRL, unde asociat este prefectul judetului Dambovita, Iancu Caracota. Nu in ultimul rand trebuie precizat ca multe din aceste contracte ( peste 20) au fost castigate, fie prin incredintare directa, fie prin aranjamente, de SC Procor SA, unde reprezentant legal, cu procura de imputernicit, este tatal presedintelui consiliului judetean Dambovita, Florin Popescu. vezi linkul: (http://www.ancheteonline.ro/2012/04/seful-agentiei-de-plati-pentru-dezvoltare-rurala-suspect-de-luare-de-mita-cum-se-risipesc-banii-europeni-pe-ulitele-satului-romanesc/)
Cum se “faulteaza” contractele cu fonduri europene in zona Banatului. Asociatia de “binefacere” a CJ Caras-Severin –Timis. Seful APDRP stie de ce!
Schimbarile politice din ultimele zile prin plecarea lui Sorin Frunzaverde din PDL, desantul procurorilor DNA la primaria din Arad si vehicularea numelui omului de afaceri Georgica Cornu in relatia cu primarul Aradului, Gheorghe Falca, are o conexiune directa sau indirecta cu un control intreprins de ministerul Agriculturii la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) privind modul in care au fost derulate unele proiecte cu bani europeni in zona Banatului. Potrivit unor informatii vehiculate in nota de control, corelate cu numeroase dezvaluiri prezentate intr-un raport intocmit la nivelul unui serviciu de informatii, s-au semnalat numeroase nereguli in o serie de proiecte de dezvoltare rurala cu fonduri de la UE.
Se vorbeste despre o retea organizata la nivelul structurilor de conducere a consiilor judetene din Caras-Severin si Timis care ar fi coordonate din umbra de sefii acestor institutii, Sorin Frunzaverde si Constantin Ostaficiuc . Nu este strain de modul defectuos in care se deruleaza contractele cu bani europene in zona Banatului, seful APDRP, Mihai Vadan.
In controalele efectuate de Ministerul Agriculturii si din rapoartele intocmite de un serviciu de informatii s-a descoperit ca numeroase licitatii organizate in judetele Caras-Severin, Timis si Arad pentru proiecte de dezvoltare rurala, in special pe masura 322 din cadrul APDRP, “sunt contrafacute, astfel incat adjudecatorul sa fie cel dorit, iar comisiile de licitatie sunt influentate sa declare castigator al licitatiei, firma favorizata”. Aceste licitatii ar fi dirijate de personaje aflate la conducerea consiliilor judetene. “In ceea ce priveste aparatul de lucru al consiliilor judetene, numirile in functii de directori sau sefi de departamente se fac discretionar, de catre presedintii CJ, care trebuie sa raspunda la comenzi si beneficiaza de avantaje materiale. In ceea ce priveste sefii de structuri regionale, judetene ale ministerelor, acestia sunt numiti de centru insa cu viza politicului din judet”, se arata intr-o nota informativa.
Seful Agentiei de Plati Timis, sustinut de puternici lideri PDL
La nivelul judetului Timis reteaua “baiatilor destepti” ai contractelor cu bani europeni pe zona APDRP este coordonata, asa cum se spune in documentele citate, chiar de seful Agentiei de Plati si Dezvoltare Rurala si Pescuit din acest judet, Florin Nedelcu, “puternic sustinut de presedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc si omul de afaceri, Georgica Cornu”, dar si un important sponsor al PDL, apropiat al fostului ministru al agriculturii, Valeriu Tabara. Nedelcu a ajuns in fruntea Centrului Regional Plati Dezvoltare Rurala si Pescuit(CRPDRP), cu sediul la Timisoara in luna ianuarie 2010 si este nasul de cununie al omului de afaceri, Georgica Cornu, presedinte al Camarei de Comert si Industrie Timis si actionar principal al firmelor SC Confort SA si SC Confort Izometal SA.
Grave conflicte de interese
Nedelcu a fost numit in functie, “cu scopul oficial de destructurare a unor retele care activa in cadrul institutiei din Timis, pe perioada cand director era Liviu Picior”. Astfel, in perioada 2008-2010, “activitatea Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Timisoara era controlata de clanuri care actionau pentru a-si mentine controlul asupra mecanismelor de aprobare a banilor care vin de la UE”. Controalele ministerului agriculturii au descoperit faptul ca, intr-o perioada extrem de scurta, firma SC Weber Romania a castigat sase proiecte pe masura 322 pentru modernizarea de drumuri, alimentare cu apa si canalizare, statii de epurarare in 5 comune din judetele Timis, Hunedoara si Caras-Severin. Administratorul de la Weber Romania este asociat in firma Infraproiect cu fiica lui Liviu Piciorus, fostul director al CRPDRP Timis. In presa locala scrie ca, desi a fost destituit din functie, Piciorus a fost “salvat” de directorului general al APDRP Bucuresti, Mihai Vadan, care l-a numit sef al serviciului de verificare a proiectelor finalizate. Altfel spus, Piciorus a fost pus in functie sa verifice contractele pe care chiar el le-a semnat in perioada cand era director! Acesta era nevoit sa verifice contractele cu fonduri europene avizate de o apropiata si subalterna a lui, Maria Prichici. Insa, doamna Prichici, impreuna cu sotul acesteia, Gheorghe Prichici ( angajat tot la CRPDRP Timis, la compartimentul elaborare) s-a asociat cu Paul Parsan, director al Directiei Agricole Timis in firma CMC Management, firma specializata in consultanta pentru accesarea fondurilor europene. Un grav conflict de interese! Un alt caz : sefa serviciului avizare de la APDRP Timis, Maria Filip s-a implicat direct in sustinerea firmei sotului sau, SC Experfil SRL, in finalizarea rapida a unui proiect de 170 000 de euro pentru achizionarea de utilaje.
Intreaga retea, preluata si dezvoltata
Directorul actual de la CRPDRP Timis, Florin Nedelcu stia foarte bine despre aceste nereguli, conflicte de interese existente in derularea contractelor cu bani europeni. “Insa, el s-a folosit de informatiile detinute nu pentru a destructura reteaua infractionala existanta, ci de a o prelua, in intregime si a o deturna spre propriile scopuri sau scopurile celor care l-au sustinut in functie si anume acelea ca proiectele de finantare din PNDR (n.r. Programul National de Dezvoltare Rurala) sa fie elaborate si executate de catre anumite firme, précis identificate”, se arata in nota informativa.
Drept exemplu, Nedelcu a promovat-o pe Maria Filip( acuzata de conflict de interese), ca sef al serviciului evaluare contractare, desi aceasta este pensionara inca din 2009, “in contradictie cu dispozitiile ministrului Tabara”. Acesta si-ar fi creat o echipa “fidela” in cadrul Serviciului Achizitii ( ce avizeaza documentatiile de licitatie) formata din Luminita Ruja si Iulian Bucataru( un apropiat al lui Adam Craciunescu, vicepresedinte al consiliului judetean Timis).
Alta grupare, aceleasi metehne
Aceasta grupare, Nedelcu-Bucataru-Ruja, aflata la conducerea Centrului Regional al Platilor pentru Dezvoltare Rurala si sustinuta politic s-a implicat in derularea defectuoasa si in afara legii a unor contracte cu bani europeni. Astfel, conducerea CRPDRP Timis a acceptat schimbarea termenilor prevazuti in unele proiecte privind modernizarea infrastructurii rurale in o serie de localitati din judetul Caras-Severin. De exemplu, pentru comuna Constantin Daicoviciu, a fost aprobata finantarea unui proiect de 2 milioane de lei, pe masura 322 pentru reabilitarea drumurilor si aductiunea de apa. In proiectul tehnic se prevedea ca la fiecare colt de strada sa fie amplasata cate o cismea, dar la interventia conducerii CRPDPR Timis, documentatia a fost schimbata si au fost aprobate doar 2 din cele 46 de cismele. Asa s-a intamplat si in documentatia pentru proiecte in comunele Pietroasa, Manastur, Ohaba, Lunga, Pischia si Lapugiu. Cel care a intocmit bugetele si si-a pus semnatura pentru aceasta schimbare (deturnare), a fost Iulian Bucataru.
Doar doua firme clientelare asigura consultanta
Doar doua firme au beneficiat de simpatia conducerii Centrului Regional a Platilor de Dezvoltare Rurala pentru acordarea de consultanta la proiectele cu fonduri europene derulate cu primariile din Banat. Doar cele doua firme au castigat licitatiile pentru consultanta. Este vorba despre SC Confort Izometal SA, detinuta de omul de afaceri Georgica Cornu ( finul lui Nedelcu, seful CRPDRL Timis) si SC Tehnocer SRL Nadlag, a carui actionar este Florin Maran. Dealfel, unii functionari au fost rasplatiti din plin pentru alegerea lor. Potrivit notei informative, Iulian Bucataru ar fi fost plecat in concedii in strainatate platite de firma SC Tehnocer SRL. De asemenea, Maria Filip, sefa de la serviciul evaluare contracte a fost recompensata pentru serviiciile sale, prin acordarea unor lucrari in subantrepriza, firmei fiului acesteia de catre SC Tehnocer SRL Nadrag, in localitatea Sacalaz, unde s-a derulat un proiect de dezvoltare rurala pe masura 322.
O firma a unui apropiat al directorului APDRP a intrat pe piata
In acelasi timp, o alta firma clientelara a intrat “pe piata” consultantei pentru proiectele din comunele banatene. De aceasta data cu “indicatie” de la centru. Este vorba de firma SC Sercotrans SRL Deva, care apartine lui Ninu Popescu, un apropiat si sponsor al lui Mihail Vadan, director general al Agentiei de Plati si Dezvoltare Rurala de la Bucuresti. Adica, cooordonatorul pe toata tara a platilor facute pe dezvoltare rurala. Mai mult, in nota informative se spune ca “in toate proiectele executate de firmele SC Tehnocer SRL ( Florin Marar) si SC Confort Izometal SA ( Georgica Cornu), costul real al executiei se situeaza in jurul a 40% din valoarea totala a proiectului)”, iar restul de 50%, ar reprezenta sume care se “impart” intre actorii care iau parte la actiune, in timp de 5-10%, s-ar directiona la Bucuresti, catre iuliana Vasiliu, director Directia Selectare Contractare, care ar oferi apoi lui Mihai Vadan, un procent din aceasta suma”.
Cu ploconul la Centru
Potrivit unor informatii din cadrul controlului de la Ministerul Agriculturii, Florin Nedelcu ar fi incercat, cu ajutorul firmelor SC Tehnocer SRL Nadrag si SC Confort Izometal, sa-si consolideze pozitia la Bucuresti, unde s-ar fi deplasat cu 50 000 de euro, bani care ar fi trebuit sa ajunga la Mihai Vadan.
Cine este Florin Maran?
Acesta face parte dintr-o retea internationala de “frati” baptisti care gestioneaza puternice resurse financiare. Maran a fost condamnat la doi ani cu suspendare pentru falsificarea diplomei de licenta, fiind puternic sustinut de senatorul PDL Gheorghe David si de omul de afaceri, Adrian Luca, fin al senatorului David. In acelasi Timp, Florin Maran este “poarta” de intrare la Mihai Vadan, directorul general al APDRP. El este sustinut de presedintii de consiliu judetean Timis, Constantin Ostaficiuc si Caras-Severin, Sorin Frunzaverde. In virtutea acestei relatii, firma lui Maran, SC Tehnocer SRL este abonata la contracte cu statul ( lucrari drumuri, deszapezire, drumuri forestiere, balastiere), in special cu cele doua consilii judetene. Sorin Maran este implicat si in actiunea de preluare ilegala, dupa cum scrie in presa timiseana, a 11 000 de ha depadure in comuna Nadrag, judetul Timis. De altfel, la firma lui, SC Tehnocer SRL, lucreaza fostul director ethnic al Directiei Silvice Timis, Francisc Toth.
La Timis, SC Tehnocer SRL a castigat, contracte cu bani europeni pentru reabilitarea drumurilor judetene Sannicolau Mare-Periam-limita cu judetul Arad, Buzias-Lugoj si centura de ocolire a orasului Buzias.
Frunzaverde, in ajutorul lui Maran
La Caras-Severin, presedintele CJ, Sorin Frunzaverde s-ar fi implicat personal pentru ca sa scoata castigatoare, SC Tehnocer SRL intr-o licitatie pentru constructia drumului Slatina Timis-Valiug, in valoare de 15 milioane de euro. Astfel, Frunzaverde a refuzat sa puna in aplicare 2 sentinte definitive al Curtii de Apel Timisoara si 3 decizii ale Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, potrivit carora, se anula decizia de desemnare drept castigatoare a firmelor SC Tehnocer SRL si a SC Excav Prod ( a carui actionar este Ionesie Ghiorgioni, un apropiat al lui Frunzaverde, membru de vaza, pana de curand al organizatiei locale PDL). Contestati a fost introdusa de firma SC Star Trading SRL Pitesti, in asociere cu cu compania portugheza Monteadriano ( care a executat centura de ocolire a Lugos), in conditiile in care oferta a acestora a fost mai buna. Insa, comisia de licitatie, condusa de Ionesie Ghiorgioni, prietenul lui Frunzaverde, a refuzat sa puna in aplicare deciziile definitive ale instantei, acum licitatia fiind blocata. In motivarea deciziei Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, se prevede printre altele, ca firma SC Tehnocer SRL a castigat nu tocmai legal licitatia, deoarece societatea inregistra datorii mari la stat si furnizori si ca nu avea capacitatea tehnica de a executa lucrarile cuprinse in caietul de sarcini, toate utilajele fiind inchiritate de la SC Aton Transilvania SRL Timisoara, contravaloarea chiriei fiind de 300 000 de euro/luna. Toate utilajele de la SC Tehnocer SRL sunt parcate in comuna Sacalaz, judetul Timis, in incinta firmei fiului Mariei Filip, sefa serviciului selectare contractare de la CRPDRP Timis.
Cine este Georgica Cornu?
Acesta este supranumit “regale asfaltului din Banat”, avand o avere estimata la 110 milioane de euro, obtinuta, mai ales din lucrari cu statul. A lucrat pana in 1991 la fabrica AEM din Timisoara, ca inginer electronist, iar apoi a intrat in sectorul privat, ocupandu-se cu comertul de materiale de constructii. In 1994 a achizitionat firma Izometal, impreuna cu doi asociati, iar apoi, in 2000, a cumparat firma de constructii Confort. Cornu a inceput sa se imbogateasca in perioada guvernarii PSD ( 2001-2004), fiind un apropiat al lui Dan Ioan Sipos, lider PSD si presedinte al consiliului judetean Timis intre 2001-2004. In acest timp el a achizionat mai multe firme din zona Banatului. Insa, Cornu isi dezvolta foarte mult afacerile dupa 2005, in virtutea unei alte relatii foarte bune, de aceasta data dn zona PD: el a fost prieten din tinerete cu Mihai Stanisoara, actual senator, fost ministru al Apararii.
Dupa 2005, firmele lui incheie contracte cu Enel Distributie Banat, Hidroelectrica, Compania de Drumuri si Autostrazi, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare. Castiga lucrari pe bani publici in Arad, Timis, Caras-Severin, Mehedinti, reprezentand constructii civile de drumuri si poduri, canalizari, linii detramvai, imbunatatiri funciare. Intr-un top al companiilor romanesti de constructii de drumuri, se fla pe locul trei, dupa cele detinute de familia Umbrarescu si cele patronate de Nelu Iordache. Un mare recul l-au avut afacerile lui Cornu la sfarsitul anului 2008, vorbindu-se la acea perioada la un rasunator faliment. Insa, potrivit presei timisene, un zvon a circulat atunci prin targ: firmele acestuia ar fi fost preluate de Dorin Cocos. Cornu a respins aceasta informatie. Dar, la putin timp, o firma a acestuia, desi avea datorii mari la stat si la terti, castiga una dintre cele mai mari lucrari din bani publici executata in judetul Timis: constructia unei gropi de gunoi eclogice, situate in comuna Ghizela, In valoare de 28 milioane de euro.
De asemenea, firma lui Cornu pornea favorita si pentru constructia a patru statii ecologice de stranfer al gunoiului amplasate in orasele Sannicolau Mare, Faget, Buzias si Deta, pentru alte 28 milioane de euro. Trebuie precizat ca toate aceste lucrari au fost scoase la licitatie si castigate de firma lui Cornu, de catre consliliul judetean Timis, condusa de Constantin Ostaficiuc, prieten al lui Cornu. Ca apoi, Georgica Cornu sa castige pe banda rulanta alte contracte cu statul in judetele Timis, Arad si Caras-Severin. Acesta a obtinut si lucari de constructie a unor magazine in Vama Moravita, pe terenul care apartine romano-sirianului, Ahmad Jabri Tabrizi, un alt prieten al lui Ostaficiuc. vezi linkul:)http://www.ancheteonline.ro/2012/03/cum-se-faulteaza-contractele-cu-fonduri-europene-in-zona-banatului-asociatia-de-binefacere-a-cj-caras-severin-timis-seful-apdrp-stie-de-ce/)
Legea, pentru unii muma, pentru altii ciuma. Cum sunt protejati oamenii lui Traian Basescu. Cazul consilierului prezidential, Mihai Vadan
Procurorii DNA si inspectorii ANI lucreaza la turatie maxima, completandu-se unii pe altii. In fiecare zi la televizor ni se ofera politicieni in catuse si parlamentari sau primari incompatibili. Mari reusite in lupta anticoruptie! Doar la prima vedere. Nu e greu sa observam, la o analiza mai atenta ca batalia cu faradelegile au doar un singur sens politic. Mai presus de lege raman oamenii lui Traian Basescu, cei care s-au refugiat la PMP sau Cotroceni. Acestia beneficiaza de protectie politica. Un asemenea caz este cel al lui Mihai Vadan, consilier prezidential, un personaj extrem de dubios, ridicat din organizatia PDL Dambovita(fost trezorier al partidului), mana dreapta a unui alt interlop din Targoviste, Florin Popescu, fost presedinte al CJ, care este acoperit de adeziunea sa la PMP.
Vadan a fost presedinte al APDRP in perioada 2009-2012, fiind suspect de luare de mita, de abuz in serviciu, de icompatibilitate, dar care, dupa ce PSD a venit la putere si dupa ce a incercat sa se inscrie in PC, s-a refugiat la Cotroceni.
Ziarul Jurnal de Dambovita (Targoviste) redeschide subiectul incompatibilitatii acestuia, in conditiile intre 2008-2012, Vadan a fost functionar public si consilier judetean, dar si reprezentatul unui societati comerciale, care a obtinut numeroase contracte cu statul, delapidand bugetul judetului Dambovita. Publicam integral articolul aparut astazi in ziarul local din Targoviste si republicam un articol articol in Ancheteonline in anul 2012.
Articol publicat in Jurnalul de Dambovita
Conform contractului încheiat în data de 07 ianuarie 2011 între Compania de Apă şi firma SC VĂDAN SRL din Târgovişte, CATD se angaja să cumpere… „mărfuri”, nu se ştie de care fel şi pentru ce, în ce cantităţi şi în baza cărei proceduri de atribuire. Contractul a fost prelungit cu 12 luni la începutul anului electoral 2012, sub semnătura directorului Radu Vasilescu din partea CATD.
Deşi a trecut aproape un an de la ancheta publicată de „Jurnal de Dâmboviţa”, potrivit căreia consilierul Mihai Vădan din cadrul Administraţiei Prezidenţiale ar fi incompatibil, Agenţia Naţională de Integritate nu dă nici un semn că ar fi intrat pe firul investigaţiei. Firma SC Vădan SRL, a consilierului judeţean PDL Mihai Vădan, a fost „racordată” la bugetul Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa, la care Consiliul Judeţean Dâmboviţa este acţionar. Pentru afacerile firmei VĂDAN SRL cu Compania de Apă, ANI l-ar putea declara incompatibil pe Mihai Vădan, scurtându-i şederea la Cotroceni. Preocupată însă excesiv de adversarii politici ai preşedintelui Traian Băsescu, ANI nu mai „are timp” să-i deranjeze pe apropiaţii acestuia.
Conform contractului încheiat în data de 07 ianuarie 2011 între Compania de Apă şi firma SC VĂDAN SRL din Târgovişte, CATD se angaja să cumpere… „mărfuri”, nu se ştie de care fel şi pentru ce, în ce cantităţi şi în baza cărei proceduri de atribuire. Contractul a fost prelungit cu 12 luni la începutul anului electoral 2012, sub semnătura directorului Radu Vasilescu din partea CATD.
„Zelul” cu care Agenţia Naţională de Integritate se preocupă de „soarta” politică a lui Mircea Diaconu, candidat independent la europarlamentare, nu se aplică şi în cazul apropiaţilor regimului Traian Băsescu. Cel mai concret exemplu este al consilierului Mihai Vădan din cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Agenţia Naţională de Integritate i-ar putea scurta PDL-istului Mihai Vădan şederea la Cotroceni prin simpla verificare a afacerilor derulate de SC VĂDAN SRL, firma care-i poartă numele şi la care Mihai Vădan încă deţine pachetul integral de acţiuni, conform propriei declaraţii de interese.
„Călcâiul lui Ahile” în cazul Mihai Vădan îl reprezintă contractul încheiat la data de 07 ianuarie 2011, prelungit ulterior şi în 2012, între SC VĂDAN SRL şi Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa (CATD), pe vremea când Mihai Vădan încă era consilier judeţean. CJ Dâmboviţa se numără printre acţionarii Companiei de Apă, motiv pentru care Mihai Vădan ar putea fi declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate.
Reprezentantul legal al SC VĂDAN SRL este Matei Florina, care a cumpărat cu suma de 500 de lei cealaltă firmă a lui Mihai Vădan, respectiv SC MOD-VAD SRL. După ce MOBVAD a încasat sume colosale pentru consultanţa acordată primăriilor în vederea accesării unor finanţări europene de la APDRP, Mihai Vădan şi-a cedat firma şi a ajuns în fruntea Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, pentru a semna, practic, finanţarea proiectelor depuse prin propria societate.
Dacă ANI ar decide că Mihai Vădan este incompatibil, acesta nu ar mai putea fi numit în funcţii publice pe o perioadă de 3 ani, moment în care mandatul său de consilier în Administraţia Prezidenţială ar lua sfârşit, dacă ar fi să i se aplice aceeaşi metodă ca în cazul marelui actor Mircea Diaconu.
Practic, Mihai Vădan s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate încă de pe vremea când ocupa funcţia de director general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Însă aşa cum am anticipat încă de acum aproape un an, ANI nu s-a atins de Mihai Vădan.
În schimb, Agenţia Naţională de Integritate, condusă de Horia Georgescu, pare să fie preocupată excesiv de adversarii politici ai preşedintelui Traian Băsescu, cel mai recent exemplu fiind cazul actorului Mircea Diaconu, candidat independent la alegerile europarlamentare. vezi linkul: ( http://www.ancheteonline.ro/2014/04/legea-pentru-unii-muma-pentru-altii-ciuma-cum-sunt-protejati-oamenii-lui-traian-basescu-cazul-consilierului-prezidential-mihai-vadan/)
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.