Ultimul sondaj de opinie: PNL – 42 de procente, PSD – 35 de procente. Peste 5 procente: UDMR si UNPR

Ultimul sondaj de opinie: PNL – 42 de procente, PSD – 35 de procente. Peste 5 procente: UDMR si UNPR

Ultimul sondaj de opinie: PNL – 42 de procente, PSD – 35 de procente. Peste 5 procente: UDMR si UNPR

by September 24, 2015 0 comments

Un nou Barometru realizat de INSCOP Research, la comanda ziarului Adevărul, face o poză la zi a preferințelor românilor în ceea ce privește opțiunea lor politică.

Astfel, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, PNL ar obţine 42% din totalul voturilor, iar PSD 35%.

De precizat că 37,4% din populaţie nu a indicat o opţiune de vot (23,6% nehotărâţi, 9,3% nu merg la vot, 4,5% nonrăspunsuri). De asemenea, este important de reţinut că până în iulie 2015, UNPR a fost măsurat împreună cu PSD. Deşi UNPR este prezent în coaliţia de guvernare, modul în care a precizat că va aborda alegerile din 2016 a condus la măsurarea separată şi individualizarea în lista a acestui partid începând cu luna septembrie.

Reorganizările politice din ultima vreme au dezavantajat deocamdată PSD, care decontează în plus şi o erodare firească pentru un guvern aflat spre final de mandat. PC s-a asociat cu PLR şi a constituit ALDE, UNPR s-a individualizat faţă de PSD în perspectiva anului electoral 2016 şi a beneficiat de pe urma prezenţei publice semnificative pe parcursul verii a lui Gabriel Oprea.

În concluzie, între partidele „mici”, UNPR şi UDMR se aşează în jurul cifrei de 5%, în timp ce alte partide mici au deocamdată cotaţii sub 3%, unele pentru că la un moment dat au dezamăgit electoratul (PMP 2,5%, PRM 1,3%, PNŢcd 1%), altele pentru că nu s-au instituit încă pe scena politică românească şi au încă probleme inclusiv la capitolul notorietate (ALDE, PSRO, M10, PRU), arată sondajul INSCOP. Desigur, suntem încă departe de campania electorală propriu-zisă, dar în momentul de faţă UNPR şi UDMR (la UDMR vorbim chiar de o bază electorală cunoscută şi verificată în timp) par a fi singurele partide mici care ar fi capabile să intervină în configurarea bipolară stânga-dreapta spre care a mers politica românească după fuziunea PNL-PDL.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.