CJ Satu Mare: Mari investitii pentru apa potabila in municipiul Carei

CJ Satu Mare: Mari investitii pentru apa potabila in municipiul Carei

CJ Satu Mare: Mari investitii pentru apa potabila in municipiul Carei

by October 3, 2015 0 comments

Staţia de tratare a apei potabile şi frontul de captare al apei de la Doba a fost inaugurat ieri în prezenţa ministrului Fondurilor Europene, Marius Nica. La eveniment au mai participat conducerea Consiliului Judeţean, prin preşedintele Adrian Ştef şi vicepreşedintele Mircea Govor, subprefectul Altfatter Tamas, directorul Apaserv, Dan Stegerean, primarul municipiului Carei, Kovacs Eugen, respectiv reprezentantul companiei spaniole executantă a lucrărilor Espina Obras Hidraulica SA, Antonio Gonzalez. Valoarea totală a lucrărilor în cadrul acestui proiect a fost de 13.163.235 lei.

Un proiect vital pentru zona Careiului
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a declarat că proiectul finalizat la Doba înseamnă foarte mult pentru locuitorii din zona Careiului, care vor avea apă curată la robinete. “La Doba este o lucrare importantă pentru judeţul Satu Mare, în strategia şi în grija Consiliului Judeţean, în a aduce condiţii de viaţă la nivel european în fiecare gospodărie de la noi din judeţ. Ne preocupă dezvoltarea infrastructurii rutiere. Ne preocupă dezvoltarea infrastructurii de sănătate, socială. Iar infrastructura de apă este un lucru esenţial. Din păcate, încă avem locuinţe care nu sunt legate la apă şi canal. Tocmai de aceea această reabilitare este un proiect vital pentru noi, care va asigura apă potabilă pentru Carei, pentru Moftin, pentru Doba, pentru Berveni. Deci, toată partea aceasta de infrastructură de apă şi canal, prin grija Guvernului Ponta, reuşim să o reabilităm”, a spus Adrian Ştef.

Urmează inaugurarea Aeroportului
Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a conchis că investiţia de la Doba este una foarte importantă, manifestându-şi optimismul cu privire la finalizarea lucrărilor de reabilitare a aeroportului în acest an, fapt care înseamnă că în luna ianuarie acesta va fi inaugurat. “Este o investiţie importantă. Vorbim, practic, de un beneficiu pentru peste 23.000 de locuitori în ceea ce priveşte apa potabilă, cu o investiţie de circa trei milioane de euro. Păstrând acelaşi algoritm, înseamnă că în luna ianuarie ne întâlnim să tăiem panglica la Aeroport”, a precizat Marius Nica.

Continuă investiţiile în infrastructura rutieră
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a precizat că deja se lucrează la alte proiecte care vizează continuarea investiţiilor în infrastructura rutieră din judeţ. “Ne-aţi făcut azi o zi minunată. Am semnat contractul pentru aeroport, contractul pe economii pentru dezvoltarea sistemului de apă şi apă uzată, apoi am inaugurat această staţie de la Doba. Pot să spun că judeţul Satu Mare a fost foarte norocos cu dumneavoastră şi cu guvernul din care faceţi parte. Efectiv se vede ceva în urma noastră, iar pentru acest lucru vă mulţumesc. Sper, şi am convingerea că în lunile următoare vom găsi soluţii şi pentru infrastructura rutieră. De altfel, am şi discutat cu domnul ministru. Aşa că sunt semne bune pe care oamenii din acest judeţ le merită pe deplin”, a declarat Mircea Govor.

O aşteptare de peste două decenii
Primarul Careiului, Kovacs Eugen, a arătat că finalizarea proiectului este extrem de importantă pentru careieni, în condiţiile în care de mai bine de două decenii calitatea apei potabile lasă de dorit. “Până în anul 2000 careienii nu aveau apă la robinete decât dimineaţa şi seara. Din 2000 este apă , dar nu este curată. Dacă gustaţi acum din apa produsă aici este foarte bună, mai bună decât orice apă plată din comerţ. Sperăm că această apă curată va ajunge la robinetul careienilor la sfârşitul acestui an, pentru că lucrarea conductelor şi a canalizării este în lucru la Carei. Trebuie să spunem că s-a început târziu, dar spre norocul nostru, cei din urmă vor fi cei dintâi, pentru că proiectul din Carei a fost lansat ultima dată, dar treaba merge bine”, a spus Kovasc Eugen.

Urmează conducta de aducţiune
Managerul Apaserv, Dan Stegerean, a precizat că urmează să se lucreze şi la conducta de aducţiune a apei de la Doba spre Carei, astfel încât apa să ajungă la robinete la parametrii optimi. “Această staţie este primul contract pe care îl recepţionăm în această procedură, iar noi, operatorul, trebuie să vă mulţumim (se adresează ministrului Marius Nica, n.red.) pentru onoarea pe care ne-aţi făcut-o, împreună cu conducerea Consiliului Judeţean, care gestionează şi dezvoltă acest proiect pe POS. Pot să completez că mai este un proiect, cel de aducţiune a apei spre Carei, care va închide un ciclu pe zona aceasta, foarte importantă pentru noi, vizavi de calitatea şi cantitatea apei, pentru că este o staţie care îşi va dezvolta peste cei 9.000 de metri cubi pe zi – capacitatea de tratare. Puţurile sunt reabilitate, iar o parte sunt puţuri noi. Deci, tot segmentul de alimentare pe această zonă se închide”, a concluzionat Dan Stegerean.

Apă curată pentru 50.000 de persoane
Lucrările au constat în reabilitarea și echiparea a şapte puțuri deja existente, reforarea și echiparea a nouă puțuri noi lângă cele existente și reabilitarea stației de tratare a apei potabile din localitatea Doba. Perioada de derulare a contractului a fost de 21 de luni, la care se adaugă o perioadă de notificare a defecțiunilor de 12 luni. În urma realizării lucrărilor prevăzute în cadrul acestui contract se asigură servicii corespunzătoare de alimentare cu apă potabilă la standarde europene, inclusiv pentru un număr suplimentar de locuitori, prin intermediul unei infrastructuri sigure și moderne. De pe urma acestui proiect vor beneficia un număr de aproximativ 50.000 de locuitori din 11 localități ale județului Satu Mare.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<