Criticile lui Nicusor Dan la adresa legii finantarii partidelor: Este inadmisibil sa nu se poata face donatii prin SMS

Criticile lui Nicusor Dan la adresa legii finantarii partidelor: Este inadmisibil sa nu se poata face donatii prin SMS

Criticile lui Nicusor Dan la adresa legii finantarii partidelor: Este inadmisibil sa nu se poata face donatii prin SMS

by January 14, 2016 0 comments

Legea finantarii partidelor si campaniilor 113/2015 a adus atat schimbari pozitive cat si schimbari nedemocratice care ingreuneaza accesul noilor veniti in politica, a declarat Nicusor Dan, presedintele Uniunii Salvati Bucurestiul. Acesta spune ca este inadmisibil sa nu poti colecta fonduri prin SMS sau printr-o forma simpla de donatii online in conditiile in care acest lucru este posibil in Statele Unite si in Europa Occidentala.

“Donatiile prin SMS sunt interzise, iar donatiile online sunt imposibile in practica. Legea prevede, iar Normele instituie o procedura birocratica complexa pentru verificarea identitatii donatorului, indiferent de suma donata. Pentru a dona 5 lei online donatorul trebuie sa completeze un formular si o declaratie pe propria raspundere si sa le scaneze impreuna cu cartea de identitate, o procedura lunga pe care putini o vor face. E inadmisibil ca in campania electorala, cand oamenii sunt preocupati de alegeri si sunt dispusi sa doneze pentru un partid nou, sa nu putem primi donatii in numele partidului. Ca de obicei, vechile partide au avut grija sa puna cat mai multe obstacole pentru noii veniti in politica, in speranta de a-si pastra monopolul”, a declarat Nicusor Dan, presedintele Uniunii Salvati Bucurestiul.

De asemenea, Legea finantarii impiedica practic partidele sa colecteze fonduri in campania electorala, spune Nicusor Dan.

“Pentru Bucuresti, partidele pot contribui cu doar 3% din cheltuielile campaniei, in vreme ce candidatii trebuie sa contribuie cu 97%. In loc de o campanie de strangere de fonduri, un partid din Bucuresti trebuie sa desfasoare 280 de campanii de strangere de fonduri, cate una pentru fiecare candidat, cu contabilitate separata pentru fiecare candidat. Cele doua aspecte au fost aduse in vedere Autoritatii Electorale Permanente la dezbaterea publica din august 2015. Autoritatea Electorala Permanenta nu a tinut cont de observatii, iar Guvernul a aprobat ieri Normele metodologice in forma propusa de aceasta”, explica acesta.

Principalele schimbari pozitive sunt limitarea publicitatii stradale si restituirea de catre stat a cheltuielilor de campanie pentru partidele care realizeaza cel putin 3% intr-un judet, concluzioneaza Nicusor Dan.

Reactia vine dupa ce Guvernul a adoptat miercuri Normele metodologice la Legea finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.