FRF, zona crepusculara. DIICOT ancheteaza disparitia a un milion de dolari

FRF, zona crepusculara. DIICOT ancheteaza disparitia a un milion de dolari

FRF, zona crepusculara. DIICOT ancheteaza disparitia a un milion de dolari

by February 23, 2016 0 comments

Mai multi oameni din lumea fotbalului au fost citati, in aceasta saptamana, la sediul central al DIICOT, pentru a fi audiati ca martori de procurori intr-un dosar legat de deturnarea unor bani primiti de FRF de la FIFA, transmite Agerpres.

Primul care a venit marti la audieri este Patritiu Abrudan, fost arbitru FIFA si fost vicepresedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), in prezent observator din partea CCA.

Potrivit unor surse judiciare, in perioada 2010-2012, s-a constituit un grup infractional organizat prin care s-a urmarit insusirea sumei de peste un milion dolari, bani proveniti din finantarea FRF de catre FIFA, care au fost supusi unui proces de reciclare, fiind efectuate transferuri succesive prin conturile mai multor persoane juridice si fizice.

Update:

Procurorii DIICOT au deschis un dosar în care sunt investigate afaceri ilegale din fotbal. Au fost deja audiaţi Patriţiu Abrudan, fost vicepreşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, şi Iuliu Mureşan, preşedintele CFR Cluj. Punctul central al investigaţiilor e reprezentat de costurile de construire a bazei de pregătire a Federaţiei Române de Fotbal, situată la Buftea, iar ţinta este chiar Mircea Sandu, fostul preşedinte FRF. Totul a pornit de la o anchetă publicată de ProSport.

 Baza de la Buftea a fost ridicată de federaţie între 2009 şi 2011, în mandatul lui Mircea Sandu, cu bani din diverse proiecte de la FIFA şi UEFA, potrivit prosport.ro. UEFA a alocat 2,5 milioane de euro din costul total, prin proiectul Hattrick. La inaugurarea bazei a participat şi preşedintele FIFA, Sepp Blatter.

Sumele de construcţie şi de proiectare sunt considerate nejustificate de procurorii DIICOT. Doar hotelul din interiorul bazei a costat 2,4 milioane de euro, dintre care costurile de proiectare s-au ridicat la suma uriaşă de 600.000 de euro. Procurorii consideră că o firmă de proiectare din occident poate realiza un proiect similar cu o sumă de 20 ori mai mică.

Anchetatorii mai susţin că terenurile artificiale din interiorul bazei au avut un cost nejustificat. Unul dintre terenuri a costat 500.000 de euro plus TVA, în condiţiile în care preţul pieţei nu depăşeşte 250.000 de euro. Preţul de construcţie la gazonul sintetic a fost de 64,5 euro pe metru pătrat în condiţiile în care cel mai scump gazon era de 25 de euro pe metru pătrat.

Construcţia bazei a fost încredinţată firmei SC Baran România SRL, o societate din Israel reprezentată legal de Sharon Zaid Hanan. Oferta firmei a sosit cu doar 4 zile înainte de semnarea contractului. După inaugurare, baza a fost administrată în mod oficial de Mircea Sandu. Fostul preşedinte al FRF nu a fost deocamdată citat de procurori.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.