Mident Style: Legătura dintre boala parodontală și starea generală de sănătate

Mident Style: Legătura dintre boala parodontală și starea generală de sănătate

Mident Style: Legătura dintre boala parodontală și starea generală de sănătate

by June 13, 2016 0 comments

Ziarul nostru continuă dialogul purtat cu clinica de stomatologie MidentStyle pentru cititorii Ancheteonline,  de această dată, profesioniștii vorbindu-ne despre boala parodontală.

Medicul stomatolog  Alexandra Mihai insistă asupra cauzelor care generează apariția acestei afecțiuni:

” Sănătatea cavității orale este în strânsa legătura cu starea întregului organism.

Placa bacteriană este reprezentată de un biofilm incolor și lipicios, ce se formează constant la nivelul dinților și poate fi înlaturată prin periajul zilnic.

La interfața placă-dinte, ph-ul scade progresiv, dacă placa bacteriană nu este îndepărtată în timp util.

Când se atinge punctual critic ( in jurul valorii de 5) smalțul suferă procesul de demineralizare , ceea ce determină apariția cariilor dentare, gingivită și apoi progresiv afecțiuni parodontale severe.

Gingia se retrage de pe suprafața dentară și permite bacteriilor să distrugă țesutul moale și osul care susține dintele.

Cercetătorii au descoperit că există o strânsa legătura între boala parodontală și alte afecțiuni de ordin general, precum : afecțiuni cardiace, afecțiuni digestive, afecțiuni respiratorii, diabet, osteoporoză, accident vascular cerebral, naștere prematură.

Sistemul imunitar slăbit favorizează apariția infecțiilor. Un organism cu cote scăzute din punct de vedere imunitar permite bacteriilor să se dezvolte, să pătrundă în sânge și să afecteze în mod ireversibil anumite organe.

Noile studii de specialitate demonstrează faptul că boala parodontală este determinată de o reacție inflamatorie a organismului.

Boala parodontală si diabetul

Dacă suferi de diabet, ești mult mai susceptibil în a dezvolta o suferintă parodontală.

De ce?

Din nou, factorul determinant este inflamația. Persoanele care au această afecțiune sunt cele mai predispuse să contacteze o infecție și implicit o afectare parodontală. Dacă diabetul nu este ținut sub control, riscul crește considerabil.

Boala parodontală si afecțiunea cardiacă

De-a lungul anilor, mai multe studii ale oamenilor de știintă au adus în atenție legătura  dintre afecțiunile tesutului parodontal și afecțiunile cardiace.

Academia de parodontologie din Statele Unite ale Americii recomandă medicilor cardiologi să investigheze pacienții privind o posibilă suferință parodontală. Acest lucru este valabil și pentru medicii stomatologi care sunt încurajați să întrebe pacienții despre o posibiă afecțiune cardiacă sau o posibilă predispoziție genetică spre acest tip de afecțiune.

Recomandări privind minimalizarea riscului de afectare parodontală:

1. Menținerea igienei orale prin periaj de minim 2 ori pe zi și folosirea aței dentare;

2. Folosirea unei ape de gură antimicrobiană pentru a reduce bacteriile de la nivelul cavității bucale;

3. Vizite regulate la medicul stomatolog și efectuarea unor intervenții profilactice, precum detartraj, periaj professional si fluorizare locala o data la 6 luni;

4. Controlul stării generale de sanatate;

5. Controlul regimului alimentar și evitarea unor factori de risc;

6. Terapia alternativă și complementara prin folosirea unor substanțe cu acțiune terapeutică locală sau generală (vitamina A, E, C, coenzima Q10, acid hyaluronic, calciu);

Tinând cont de faptul că anumiți factori generali sau sistemici influențează debutul și evoluția bolii parodontale prin modificarea răspunsului imun.

Prin aplicarea și respectarea acestor metode profilactice se poate menține pentru starea de sanătate parodontală , in acest mod se poate face tranziția de la stomatologia reparativă la cea preventivă”.

Pentru cei care doresc sa-si faca o programare, clinica Mident Style vă asteaptă în: Șos. Colentina nr.16,Bloc IRIS (A2), Complex ROSE GARDEN sau la nr de telefon el: 021.380.26.37,fax: 0722.452.975, email: contact@midentstyle.ro.

MidentStyle vă asteaptă într-un cadru frumos și profesionist cu servicii profesionale de bună calitate .

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.