Memoriu pentru salvarea Colegiului Unirea din Târgu Mureș. Cum încearcă biserica catolică maghiară să desfiinteze un liceu de tradiție românească
by Ancheteonline July 11, 2016 0 commentsLiceul Unirea din Târgu Mureș, pe cale a fi desființat de Biserica Catolică Maghiară, a trimis un memoriu premierului Dacian Cioloș, la începutul acestei luni pentru a fi salvat din mâinile hrăpărețe ale factorilor de decizie unguri. Conducerea acestei unități de învățământ arată, în plângerea sa că există numeroase interese politice manifestate, în special de lideri ai UDMR Mureș pentru a bloca educația în limba română la acest liceu cu predare bilingvă. Clădirea Liceului Unirea a fost retrocedată Arhiepiscopiei Alba Iulia în 2004, pe baza de documente false, ceea ce a dus la o ancheta DNA, care se află în derulare.
În memoriul adresat Guvernului, se arată că ” liceul Unirea este o unitate reprezentativă a județului Mureș, care a devenit un etalon al excelenței în educație, al modului în care sunt valorizate și promovate, atât de profesori, cât și de elevi și părinți, principiile unei educații moderne”.
”Întreaga comunitate mureșeană cunoaște situația, în care, de 12 ani, această unitate de învățământ, își desfășoară activitatea într-o cădire retrocedată Bisericii Catolice. În cei 12 ani, comunitatea Colegiului Național Unirea a continuat să se mențină la standardele pe care le-a promovat, obținând rezultate deosebite, organizând evenimente de înaltă ținută”, se spune în memoriu.
Cartea de vizită
Conducerea liceului prezintă ”cartea sa de vizită”: profesionalismul cadrelor didactice – 55 titulari, 12 titluri de doctori, 4 doctoranzi; promovabilitate 100% la examenele naționale/anual; plan de școlarizare realizat 100%; situarea pe poziția 62 în topul celor mai bune licee din țară; 675 participări la olimpiade și concursuri naționale -227 de premii, 205 mențiuni; 78 de participări la proiecte/concursuri intrenaționale: 19 premii, 23 mențiuni; 32 de cărți scrise de profesorii școlii; 18 cărți lansate de elevi; diploma Școala Centenară; Diploma Școala Europeană; Distincția Robert Schumann.
” În pofida acestor reușite de excepție, asistăm neputincioși la deteriorarea bazei materiale a școlii, precum și imposibilitatea dezvoltării infrastructurii, necesară atât pentru confortul, cât mai ales pentru securitatea membrilor acestei comunități școlare. Menționăm faptul că, din septembrie 2015, în corpul B al clădirii colegiului, funcționează Liceul Teologic Romano-Catolic, a cărui înființare a avut un semnificativ impact negativ asupra principiilor educaționale fundamentale, bazate pe multiculturalitate”, susține conducerea Liceului Unirea.
Efectele înființării unui liceu în alt liceu
Aceasta prezintă efectele pe termen scurt produse de înființarea și funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolioc în incinta Colegiului Unirea: reducerea numărului de clase, prin preluarea de către liceul catolic a claselor de predare în limba maghiară de ciclu primar și gimnazial precum și a unei clase de liceu secția maghiară de la Colegiul Unirea , fără respectarea procedurilor privind aplicarea planului de școlarizare; relocarea claselor primare/secția română, aparținând Colegiului Unirea, într-un spațiu amenajat într-o altă unitate școlară; reducerea numărului de clase de liceu prin anularea a două clase din proiectului inițial de școlarizare pe anul școlar 2016-2017, cu invocarea lipsei de spațiu; pierderea unui post de limba română, prin restrângerea de activitate; revendicarea de către Liceului Teologic Catolic a unui procent de 19 din baza materială a colegiului ( menționăm că o parte semnificativă a bazei materiale a fost obținută prin proiecte educaționale sau granturi câștigate de echipe de elevi și profesori de la Colegiul Unirea); solicitarea abuzivă de eliberare completă a corpului B al clădirii ( înainte cu 2 ani de termenul prevăzut în Convenția de folosire n.86/2014), venită din partea Liceului Teologic catolic, reprezentat de Lamasi Zsolt și susținută de statusul romano-catolic, prin prezența d-lui Borbely Laszlo(n.r. vicepreședinte UDMR); intimidarea permanentă și utilizarea, în baza constantă a termenului de CHIRIAȘ, atribuită personalului Colegiului Unirea din partea reprezentanților Liceului Teologic Catolic și ai statusului maghiar; utilizarea imaginii Colegiului Unirea și asocierea acesteia cu acțiuni întreprinse de acest liceu, în scop de marketing educațional.
Zilele Colegiului Unirea sunt numărate
În asemenea condiții, conducerea colegiului Unirea își pune întrebarea dacă va mai ființa în viitor, de vreme ce așa zisul proprietar ( menționăm că retrocederea s-a făcut ilegal, procurorii DNA anchetând acest caz), Biserica Catolică, ”rupe” periodic, din infrastructura liceului, poate, intenția vădită fiind tocmai desființarea acestei unități de învățământ românesc.
În memoriul către Guvernul României se atrage atenția asupra pericolului desființării claselor primare și gimnaziale ale colegiului, din lipsa spațiului necesar, desființarea de posturi didactice și nedidactice, existența unui precedent privind nerespectarea termenilor privind contractul de închiriere, imposibilitatea dezvoltării infrastructurii școlare, prin invocarea permanentă a statutului de chiriaș, imposibilitatea efectuării lucrărilor de mentenanță, cu repercusiuni asupra securității elevilor și personalului școlii.
În acest context, conducerea Colegiului Unirea solicită Guvernului Românii, ”constituirea unei comisii de specialitate în vederea clarificării legalității aspectelor menționate în prezentul memoriu, precum și soluții concrete pentru începerea anului școlar 2016-2017”.
Citeste si :
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.