Decizie ciudată a CNSAS: Marian Munteanu nu a făcut poliție politică, dar a colaborat cu Securitatea

Decizie ciudată a CNSAS: Marian Munteanu nu a făcut poliție politică, dar a colaborat cu Securitatea

Decizie ciudată a CNSAS: Marian Munteanu nu a făcut poliție politică, dar a colaborat cu Securitatea

by October 20, 2016 0 comments

Telenovela Marian Munteanu colaborator al fostei Securităţi comuniste e departe de a se încheia. Chiar dacă cei de la CNSAS au dat verdictul că fostul lider al studenţilor din Piaţa Universităţii nu a fost colaborator se pare lucrurile sunt mai încurcate.

Marian Munteanu nu a fost colaborator în sensul legii, dar ar fi avut legătură cu fosta poliţie politică. Potrivit documentului publicat de gandul.info, Munteanu ar fi fost recrutat de Securitate pe vremea când era student al Facultății de Filologie din cadrul Universității București pentru a-l turna pe un lector portughez suspectat de spionaj. Mai mult, în martie 1988, Munteanu a semnat un angajament, preluând numele conspirativ Ioan. Marian Munteanu ar fi primit bani de la Securitate, 500 de lei.

Legătura lui Munteanu cu Securitatea ar fi încetat în martie 1989, după plecarea lectorului portughez și după ce Munteanu a devenit membru al PCR. În 1989, Marian Munteanu a fost cercetat de Securitate pentru relațiile sale cu marele filozof şi gânditor român, Petre Țuțea, cel care a stat 13 ani în temniţele comuniste. Securitatea susținea că influențează studenții în “spirit legionar, anticomunist și dușmănos la adresa politicii țării noastre, denigrarea partidului și a conducerii acestuia”. Din acest motiv, Munteanu a fost nevoit să dea două declarații la Securitate.

CNSAS a explicat și de ce nu îi poate atribui lui Marian Munteanu rolul de colaborator al Securității: potrivit legii, calitatea de colaborator nu poate fi reținută decât persoanelor care au furnizat informații “prin care se denunțau activitățile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”. Documentele citate nu fac referire la activități sau atitudini potrivnice regimului totalitat comunist, susține CNSAS. Ținând seama de faptul că cele două condiții, prevăzute la art 2 lit. b sunt cumulative și nu alternative, iar în speță este îndeplinită doar cea de-a doua condiție, persoanei verificate nu i se poate reține calitatea de colaborator al Securității, se arată în adeverința CNSAS.

“Nu am semnat nimic. Sunt tare ostenit de chestiile astea, chiar am obosit de 20 de ani. O să comand o expertiză grafologică, ca să vin cu o dovadă, eu ce să fac mai mult? Dacă expertul ăla spune că eu am semnat, o să întreb un alt expert, să vedem ce spune. Nu ştiu de ce spun ei că am semnat, semnătura aia e indescifrabilă, se vede că nu e semnătura mea de la un kilometru, are un G. Dacă un expert a spus că aia e a mea, mă rog, eu ce să-i fac?”, a spus Marian Munteanu pentru sursa citată.

El a negat de asemenea că a primit bani de la Securitate: „Nu am luat nici 5 bani. Să-mi dea chitanţa să o văd şi eu”, a spus Munteanu. „Sunt înainte de a depune dosarul de candidaţi. E ultima mea grijă acum ce spune nu ştiu ce expert. Dacă a spus expertul, de ce mi-au spus că nu sunt colaborator? După ce mi se zice că nu sunt colaborator, mi se spune că dădeam informaţii despre mine însumi. Eu eram un informator care spunea ce făcea Marian Munteanu”, a mai spus Marian Munteanu.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.