Despre integritate la PNL. Legăturile primejdioase dintre un deputat liberal și regii penali ai asfaltului din vestul țării

Despre integritate la PNL. Legăturile primejdioase dintre un deputat liberal și regii penali ai asfaltului din vestul țării

Despre integritate la PNL. Legăturile primejdioase dintre un deputat liberal și regii penali ai asfaltului din vestul țării

by November 22, 2016 0 comments

PNL este departe de a fi  ceea ce se împăunează a se crede : un partid curat. Liberalii încearcă să-și ascundă mizeria, aruncând în față câteva candidaturi, care ar putea să demonstreze așa zisa reformă din interiorul formațiunii. Dar, în spate, sunt multe personaje dubioase care se regăsesc pe lista eligibilă a partidului, pentru un nou mandat de parlamentar. Așa este și cazul deputatului Eusebiu Pistru, un individ  toxic, implicat în multe afaceri controversate cu regii penali ai asfaltului din vestul țării,  care fac obiectul unor dosare DIICOT și DNA.  El este un protejat al lui Gheorghe Falcă, liderul PNL Arad și șeful campaniei electorale al partidului, pe țară.  

Deputatul Eusebiu Pistru, fost secretar de stat la Transporturi în vremea guvernării Boc, este la bază tinichigiu și șofer, care a terminat liceul la 25 de ani, iar târziu, o făcut o facultate tehnică, la distanță. Grație prieteniei cu Gheorghe Falcă( finul lui Traian Băsescu)  și cu socrul acestuia, Gheorghe Seculici, fost  vicepremier, Pistru a ajuns, în 2009, din poziția de consilier local, direct  în Guvernul Boc.

Cât timp a fost secretar de stat la Transporturi ( 2009-2012), în perioada de criză,  Pistru s-a dovedit  a fi un prosper om de afaceri, el coordonând, din umbra,  activitatea firmei  SC Auto Technic SRL, a cărei director era cumnata lui, Luminița Turcea.   Societatea lui Pistru o găsim implicată  în numeroase business-uri dubioase, care au constituit obiectul unor  dosare penale. Mai mult, la prima vedere, Pistru ar putea fi anchetat penal pentru conflict de interese de natură penală.

Legături penale

De exemplu, Eusebiu Pistru  s-a asociat cu unii dintre cei mai penali oameni de afaceri din zona de vest a țării, protejați de regimul portocaliu,  care au fost săltați de procurorii DIICOT, în ultimii ani. Astfel, în 2010, firma lui Pistru încheia un contract cu societatea SC Confort SA, deținută de Georgică Cornu și Lucian Caraiman, primul reținut și trimis de în judecată de procurorii de la crimă organizată, pentru evaziune fiscală,  iar al doilea, săltat de anchetatori pentru delapidare.

Precizăm că firma SC Confort SA a obținut nenumărate contracte cu Primăria  și Consiliul Județean Arad, controlate de Gheorghe Falcă și acoliții lui, multe reprezentând căpușarea banul public. Precizăm că directorul general al filialei Confort SA din Arad, Florin Pașca,  a deținut, împreună cu Falcă un vilă duplex, care apoi a fost vândută de cei doi.

S-au dat în gât

Cei doi patroni de la SC Confort DA, Cornu și Caraiman au ajuns la cuțite după ce au apărut problemele penale. Astfel, Georgică Cornu l-a dat în gât pe Lucian Caraiman și a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, tocmai pentru un contract semnat de SC Confort SA cu firma lui Eusebiu Pistru, SC Auto Technic SRL, a cărui director financiar era cumnata lui, Luminița Turcea.

În plângerea penală depusă de Georgică Cornu, în calitate de administrator special al SC Confort, împotriva lui Lucian Caraiman, președinte al Consiliului de Administrație, se arată faptul că firma lui  Pistru , SC Auto Technic a delapidat SC Confort Sa cu suma de 733.000 euro și 300 000 lei. Este vorba despre un contract semnat de SC Auto Techinic cu SC Confort SA, în octombrie 2000. Amintim faptul că acest contract era semnat în vremea în care Pistru era secretar de stat la Ministerul Transporturilor, iar SC Confort SA câștiga, pe bandă rulantă, contracte cu statul.

”Numitul Caraiman Lucian Nicu, având  funcția de președinte al Consiliului de Administrație al SC Confort SA, a încheiat cu numita Turcea Luminița, director al SC Auto Techinic SRL Arad, trei contracte de prestări servicii, în baza cărora s-au emis mai multe facturi, iar SC Confort SA a plătit SC Auto Techinic, suma de 733.600 euro și 300 000 lei”, se arată în plângerea penală.

 Astfel, ”a fost încheiat contractul nr. 101 P-închirieri care prevedea că SC Confort SA a închiriat de la SC Auto Techinic SRL, pentru o perioadă de patru luni, un număr de 8 autoturisme pentru suma de 300 000 lei fără TVA. Ori, SC Confort SA nu avea nevoie să închirieze aceste autoturisme deoarece avea deja închiriate mai multe autoturisme de la alte firme din grup (Grup Met-Car, MCT Impex, Tantal).

De asemenea, a fost încheiat contractul nr. 102P- închirieri ( 12.10.2010), ”care prevedea că SC Confort SA închiriază de la SC Auto Technic SRL un autotrailer Ford cu nr.AR 10 PIS ( n.r. de la Pistru!!!) și un microbuz  marfă,  marca Ford. De asemenea, SC Confort SA nu avea nevoie să închirieze aceste autovehicule, în primul rând pentru că microbuzul marca Ford fusese cumpărat de către SC Confort SA în cursul lunii decembrie 2009, iar trailerul cu siguranță nu era necesar pentru că, după cum am spus, erau mai multe firme în grup care închiriaseră către SC Confort SA, astfel de utilaje”.

Contracte cu dedicație

Prin această plângere, Cornu , administrator special al Confort SA dădea totul din casă. El atrăgea atenția asupra unui contract încheiat, forțat, într-un fel sau altul, între o firmă care obținea contracte pe bandă rulantă, cu statul, atât la Timișoara, cât și la Arad, fiind una dintre societățile clientelare ale partidului aflat la putere la acea vreme-PDL și firma secretarului de stat de la Transporturi,  Eusebiu Pistru. Precizăm că SC Confort SA executa lucrări de asfaltări, modernizări și reabilitări de drumuri naționale, majoritatea contractelor semnate fiind cu CNADNR ( aflată în subordinea Ministerului Transporturilor).

În plângere, Cornu atrage atenția că ” un semn de întrebare se ridică și deoarece factura  pentru întreg prețul contractului a fost emisă la data încheierii contractului. Ori, factura urma a fi făcută pe măsură ce SC Confort SA ar fi beneficiat de respectivele utilaje pentru că, altfel,  plata urma să se facă , dar pe parcurs, datorită a diferite cauze,  SC Confort SA să nu poată beneficia de respectivele utilaje( defecțiuni, accidente)”.

”Tot Caraiman Lucian Nicu a mai încheiat cu SC Auto Technic SRL un contract de prestări servicii ( nr. 101 P-service 30.04.2010) care prevedea că SC Auto Technic SRL urma să asigure verificarea generală și reparații generale pentru 253 de vehicule rutiere. Respectivul contract cuprindea clauze care asigurau SC Auto Techic SRL o serie de avantaje: durata contractului nu era determinată ( până la concurența sumei de 100.000 euro cu TVA inclus), factura era emisă o singură dată, la încheierea contractului. Pe de altă parte, SC Confort SA nu era proprietarul utilajelor care urma să fie verificate sau reparate și nu avea dreptul să ia decizii cu privire la efectuarea de servicii ca cele menționate în contract”, se mai spune în plângere.

Ce interese erau?

Mai mult, Georgică Cornu semnala alte interese care ar exista în spatele acestui contract: ”Deoarece nu era specificat un mod de calcul a fiecărei verificări sau reparații, se permitea SC Auto Techinic SRL să perceapă orice preț pentru servicii, SC Confort SA fiind obligată să plătească deoarece își însușise respectiva factură. Ori, niciun beneficiar nu ar accepta un astfel de contract decât dacă sunt alte interese”.

 Din nou,  am putea intui  acele interese, despre care, Georgică Cornu, știa la acea vreme, dar nu dorește să le precizeze, cu subiect și predicat: SC Confort SA câștiga numeroase contracte cu statul, ( în speță cu CNADNR), în perioda în care Eusebiu Pistru ( patronul din umbra al societății SC Auto Technic SRL) era secretar de stat la Transporturi. Am putea spune că , în acest caz este vorba despre conflict de interese de natură penală.

Georgică Cornu menționează, în plângerea penală, că ” în urma documentelor de plată, am constatat că există două ordine de plată ( 3506/30.12.2009 și 1160/2011) pe care apare o semnătură ca fiind a mea, eu nerecunoscând această semnatură. Am făcut și o expertiză care mi-a confirmat că nu este semnătura mea).

”Pentru recuperarea sumelor scoase fără drept din gestiunea SC Confort SA, vă rog să cercetați pe cei vinovați și să-i obligați să returneze către SC Confort SA, sumele de 633.600 euro pentru contractul 102P-închirieri din 12.10.2010, 300.000 lei plus  TVA pentru contractul 1010 P-închirieri din 30.04.2010 și dobânda legală”, se precizează în finalul plângerii.

Potrivit unor surse credibile, aceste fapte ar face obiectul unui dosar DNA, dar cercretările în acest caz trenează de ceva ani.

Oamenii de afaceri Goergică Cornu și Lucian Caraiman, patronii de la SC Confort  SA au dosare penale la DIICOT pentru delapidare, evaziune fiscală, constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu în formă deosebit de gravă. Cei doi au stat în arest preventiv și acum sunt trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Cornu este acuzat de evaziune fiscală după ce a cumpărat facturi false de la țiganii din Strehaia, aducând un prejudiciu statului de 60 milioane de lei, iar Caraiman este inculpat pentru delapidarea Regiei Autonome pentru Activități Nucleare cu peste 20 de milioane de lei.

 

Citiți întreaga documentație:

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.