Dosar DNA: Cum a încercat UDMR, în complicitate cu Inspectoratul Școlar, să desființeze un liceu românesc de tradiție

Dosar DNA: Cum a încercat UDMR, în complicitate cu Inspectoratul Școlar, să desființeze un liceu românesc de tradiție

Dosar DNA: Cum a încercat UDMR, în complicitate cu Inspectoratul Școlar, să desființeze un liceu românesc de tradiție

by November 7, 2016 0 comments

Dosarul penal deschis de DNA șefului Inspectoratului Școlar Mureș, Ștefan Someșan și directorului Liceului Teologic Romano-Catolic, Zsolt-Jozsef Tamasi, în cazul Colegiului Național Unirea, are ramificații mult mai adânci. Procurorii i-au pus sub acuzare pe cei doi învinuiți pentru abuz în serviciu, șeful inspectoratului   fiind reținut pentru 24 de ore, iar directorul Liceului Teologic,  pus sub control judiciar( mai multe puteți citi aici)

Totul a început cu retrocedarea ilegală a Colegiului Unirea în anul 2004 către Arhiepiscopia Catolică de Alba Iulia, continuând cu forțarea legii prin înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic, chiar în incinta Colegiului. Această acțiune abuzivă a fost instrumentată de politicienii UDMR, în colaborare cu reprezentanții Bisericii Romano-Catolice. De aceea, potrivit surselor noastre, în acest dosar ar fi vizat și deputatul Laszlo Borbely, care prin intimidare și trafic de influență, ar fi încercat să desființeze mai multe clase cu predare în limba română și să pună mâna pe mai multe spații din liceu care să fie ocupate, prin forță, de Liceul Teologic. Aceste lucruri reies din memoriile trimise instituțiilor abilitate de  directoarea  Colegiului Unirea,  Andreea Năznean, care  a fost ajutată în demesurile sale de salvare a Colegiului,  de senatorul Marius Pașcan care, prin interpelări și declarații politice în Parlamentul României, a atras atenția asupra pericolului  desființării acestei școli cu tradiție din învățământul românesc.  Aceste intervenții  l-au costat însă,  pe senatorul Pașcan, pierderea  unui loc eligibil pe listele PNL(citește aici).

Memoriu către prim-ministru

Întreaga poveste este prezentată  directoarea Colegiului Unirea, Andreea Năznean,  într-un memoriu trimis pe data de 29.07.2016, primului-ministru, Dacian Cioloș, document care s-a constituit și plângere penală la DNA împotriva  abuzurilor Inspectoratului Școlar și ale conducerii Liceului Teologic Romano-Catolic.

”Cădirea Colegiului Național Unirea a fost retrocedată ilegal în anul 2004 unei entități numite fundația Statutusului Romano-Catolic din Transilvania, după ce, la nivel local, procesul a fost câștigat în favoarea municipalității, strămutat și pierdut prin neimplicarea celor responsabili de la București. Din anul 2004, comunitatea noastră a luptat pentru identificarea de soluții pentru elevi și dascăli, pentru baza materială și creșterea performanței Colegiului Unirea”, se arată în memoriu.

În document se precizează că ”înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș s-a realizat pentru prima dată în 2014, pe baza avizului  emis ilegal de Inspectoratul Școlar Mureș, decizie contestată, la acel moment, în instanță, de către Instituția Prefectului. Deși instanța a dat câștig de cauză Prefecturii, I.Ș.J Mureș a emis o decizie de înființare a acestui liceu în anul 2015. Considerăm că, în emiterea avizului, Inspectoratul Școlar nu a respectat prevederile legislative în vigoare la acel moment, respectiv Legea educației Naționale nr.1/2011, Ordinul 4894/10.11.2014 pentru aprobarea Motodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul de stat finanțat de la bugetele locale și de la bugetul de stat pentru anul școlar 2015-2016”.

Abuzuri și ilegalități

Mai exact, ”nu se justifica emiterea unui aviz conform pentru înființarea a două unități de învățământ în aceeași clădire, unitatea nou înființată nu putea funcționa cu personalitate juridică, ea având doar aproximativ 100 elevi înscriși la acel moment. Inspectoratul Școlar  nu avea competența legală de a emite decizia de înființare a acestei unități”.

De asemenea, ” în mod abuziv, s-au transferat clase de elevi de la Colegiul Unirea și de la Liceul Teoretic ”Bolyai Farkas”, la liceul nou înființat, deși legislația nu cuprinde prevederi referitoare la posibilitatea transferului de clase”.

În acest context, în memoriu se precizează că ” din septembrie 2015, în Corpul B al clădirii Colegiului funcționează Liceul Teologic Romano-Catolic, a cărui înființare a avut un semnificativ impact negativ asupra principiilor educaționale fundamentale, bazate pe multiculturalitate, caracteristicile unității noastre școlare”.

În primul rând, ”am asistat neputincioși la reducerea numărului de clase, prin preluarea abuzivă și ilegală de către Liceul Teologic a claselor maghiare de ciclu primar și gimnazial, precum și a unei clase de liceu, secția maghiară”.

”În data de 1 iunie 2015 se pierde spațiul locativ din corpul B, fapt care obligă direcțiunea să solicite I.S.J și Primăriei, spațiu pentru clasele de ciclu primar , 8 la număr(..). Așadar, în septembrie 2015 are loc relocarea claselor primare , secția română, aparținând Colegiului Unirea, într-un spațiu amenajat într-o altă unitate școlară, aparținând liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși”

O politică perversă

Astfel, după ce a fost emisă, ilegal, decizia de înființare a Liceului Teologic, printr-o politică perversă, pusă la cale de Biserica Catolică și politicienii maghiari,  se urmărește prealuarea abuzivă a bazei materiale ale Colegiului Unirea, deși nu funcționau decât vreo 100 de elevi, ceea ce încălca legea.

”În august 2015, directorul colegiului Unirea află, accidental, de la diriginta clasei VI B, secția maghiară, Pintilie Tunde, că toate clasele de ciclu gimnazial secția maghiară trec la Liceul Teologic(…). Așadar, cu semnăturile părinților de la secția maghiară, ciclul gimnazial, cu aprobarea Ispectoratului Școlar și a Liceului Teologic Romano-Catolic, fără temei legal, se emite un ordin al Inspectoratului Școlar,   în 31 august 2015, prin  care se solicită Colegiului Unirea ca parte din baza materială să fie transferată Liceului Teologic Romano-Catolic”, se spune în memoriu.

Dar, în ședința Consiliului de Administrație al Colegiului Unirea din data de 4 noiembrie 2015 s-a discutat solicitarea acestuia cu privire la divizarea bazei materiale și niciun membru CA din cei prezenți nu a fost de acord cu această solicitare, iar răspunsul a fost transmis verbal. ”Menționăm faptul că o parte semnificativă a bazei materiale a fost obținută prin proiecte educaționale sau granturi câștigate de echipe de elevi și profesori de la Colegiul Unirea. Părinții maghiari, la solicitarea din luna august 2015, cu privire la transferul claselor gimnaziale ale secției maghiare la Liceul Teologic,  au precizat că nu au nevoie de niciun obiect care se află în inventarul Colegiului Unirea”.

Bunuri înstrăinate

Potrivit legislației în vigoare ( legea Educației), ” terenurile și clădirile unităților de educație timpurie, de învățământ preșcolar, școlilor primare, gimnaziale și liceale, inclusiv ale celorlalte niveluri de educație din cadrul acestora, înființate de stat, fac parte din domeniul public și sunt administrate de către consiliile locale. Celelalte componente ale bazei materiale sunt de drept proprietatea acestora și sunt administrate de către consiliile de administrație. Schimbarea destinației bazei materiale a instituțiilor de învățămât preuniversitar se poate face de către autoritățile administrației publice locale, numai cu avizul conform al Ministerului Educației. În caz contrar, actele de schimbare a destinației bazei materiale sunt nule de drept, iar fapta constituie infracșiune și se pedepsește conform legii penale”. Înstrăinarea bazei materiale ale Colegiului Unirea, în complicitate fiind Inspectoratul Școlar și Directorul Liceului Teologic Romano-Catoloc,  reprezintă una dintre faptele penale cercetate de procurorii DNA, în acest dosar.

În memoriu este consemnată și intervenția brutală a deputatului Laszlo Borbely, ca reprezentant al Fundației Statusului Romano-Catolic, care prin intimidări, amenințări și trafic de influență, a făcut presiuni la nivelul conducerii Colegiului Unirea pentru eliberarea corpului B din Colegiul Unirea, în favoarea Liceului Teologic.

Intervenția abuzivă a lui Laszlo Borbely

Intervenția deputatului UDMR a fost total în afara legii, el neavând nicio calitate oficială pentru a impune unele măsuri la nivelul  Colegiului Unirea. ” O altă greșeală se face în urma unei adrese cu nr.de inregistrare 85/17.06.2015 al Parohiei Romano-Catolice și Colegiului Unirea cu nr. 2383/17.06.2015,  în care am fost solicitați să purtăm un dialog cu reprezentanții Fundației Statusului Romano-Catolic din Transilvania în data de 24 iunie 2016, ora 10,30. Această oră nu a fost respectată, reprezentanții ajungând la Colegiul Unirea la ora 11,45. Deși s-a anunțat un dialog pentru rezolvarea unor probleme, noi l-am perceput ca un monolog intimidant generator de probleme. Solicitarea verbală a domnului deputat Borbely Laszlo de a elibera cele 4 săli de clasă din corpul B până la data de 11 iulie 2016 era nefondată și ilegală și a fost urmată de solicitarea scrisă a directorului Liceului Teologic, prin adresa cu numărul 222/27.06.2016”, se mai spune în memoriu.

De asemenea, se atrage atenția asupra faptului că ”Liceul Teologic Romano-Catolic nu are nicio calitate juridică pentru a semna acte administrative cu caracter juridic. La data semnării acordului, Liceul Teologic nu avea capacitate de exercițiu, ca dovadă, prezentul acord are doar semnătura directorului de la Liceul Teologic, fără a fi ștampilat”.

”Ce ne doare cel mai mult e că, în timp ce noi pledăm pentru înțelegere și conviețuire pașnică, Liceul Teologic sfidează din nou bunul simț prin neprezentarea la întâlnirea propusă de Primărie în data de 28 iulie 2016. Ba mai mult decât atât, la prezentarea celor mai de sus, Liceul Teologic interzice portarului să ofere acces în corpul B al imobilului, motivând că d-nul director e în concediu și a dat dispoziție clară în acest sens. Acest fapt,  în condițiile în care unitățile vizate au fost anterior anunțate și fiecare în parte avea garantat prin lege accesul în corpul de folosință, fie prin convenția de folosință, fie prin statutul de parte directă a contractului care achită chiria și utilitățile acestei unități”, se menționează în memoriul semnat de directoarea Andreea Năznean.

Aceste aspecte sesizate de conducerea Colegiului Național Unirea au fost reliefate și de senatorul Marius Pașcan, printr-o declarație politică din Parlamentul României, pe data de 2 iulie, intitulată ”Jos labele politicii murdare de pe Colegiul Național Unirea”,  dar și printr-o interpelare la Ministerul Educației, pe data de 2 august a.c., când a fost chemat corpul de control să facă verificări. Totodată, ca urmare a intervențiilor senatorului Pașcan, dar și a reprezentanților Colegiului Unirea, procurorii DNA s-au sesizat și au început urmărirea penală a inspectorului școlar Ștefan Someșan și a directorului Liceului Teologic Romano-Catolic, Zsolt-Jozsef Tamasi.

Interesant este faptul că liderii UDMR, în loc să se delimiteze de faptele reprobabile produse la Liceul Teologic Romano-Catolic, ei denunță acțiunile procurorilor DNA, considerându-se , din nou, victime ale discriminărilor. Oricum, DNA are obligația să cerceteze și intervențiile, dincolo de lege, ale deputatului Laszlo Borbely, el fiind parte din abuzul de putere, intimidările și șantajul la adresa conducerii Colegiului Unirea.

 

 

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<