Mircea Ionescu Quintus, decorat cu Steaua României. Deși a colaborat cu fosta Securitate

Mircea Ionescu Quintus, decorat cu Steaua României. Deși a colaborat cu fosta Securitate

Mircea Ionescu Quintus, decorat cu Steaua României. Deși a colaborat cu fosta Securitate

by March 17, 2017 0 comments

Mircea Ionescu Quintus a primit Steaua României în grad de ofiţer, “în semn de înaltă apreciere pentru contribuția la viaţa democratică din România, pentru dăruirea de care a dat dovadă de-a lungul întregii sale cariere politice, precum şi pentru exemplul de conduită civică”, anunţă Administraţia Prezidenţială, potrivit realitatea.net.

Este, de fapt, o avansare în grad, făcută la propunerea lui Klaus Iohannis. Preşedintele de onoare al PNL a mai fost decorat în trecut, tot de ziua lui, cu Steaua României în grad de cavaler. Mâine, când va împlini 100 de ani, Mircea Ionescu Quintus va fi sărbătorit şi de liberali, la Cercul Militar.

”Ceremonia de astăzi are o însemnătate aparte, din motive care țin de identitatea noastră politică comună. Este o onoare să decorez astăzi o persoană care-și poartă cu atâta noblețe vârsta de 100 de ani. Sunt bucuros că mă aflu alături de cineva care reprezintă personificarea unui secol de istorie și a opt decenii de identificare cu valorile liberalismului și ale democrației”, a declarat președintele Klaus Iohannis. 

Quintus: “Viața mea a fost un roman. Cred că mi-am făcut datoria și ca ostaș, și ca om politic”

”Multstimate domnule președinte, distinsă asistență, vream să vă spun că nu mi-a fost ușor să trăiesc așa o îndelungată viață, mai ales pentru că, așa cum spuneți, viața ne-a dat de toate. Și bune, și mai puțin bune, și rele. Din fericire, însă, sfârșitul de viață îl trăim cu cele bune.

Spunea un critic literar că un roman, dacă nu are 700 de pagini tipărite, e nuvelă. Eu vreau să vă spun că viața mea a fost un roman. Am trăit peste 100 de pagini tipărite, câte zece zile fiind o pagină. Mă gândeam cum aș putea să trec prin acest roman al vieții mele. Vreau să vă spun că am luat viața pe umerii mei și pe răspunderea mea, încă de la 15 ani, când, din nefericire, bunul și valorosul meu părinte m-a lăsat. De atunci am avut răspunderea familiei.

Mă laud ca român și ca ostaș. Am îmbrăcat haina militară dupa ce am terminat facultatea și am venit la haina civilă în ’45, peste șapte ani, făcând toate campaniile. Cred că mi-am făcut datoria și ca om politic”, a afirmat Quintus. 

Colaborator al Securității

Fostul presedinte PNL a declarat în 2000  ca nu a facut rau nimanui prin faptul ca a colaborat cu Securitatea, potrivit evz.ro. La 89 de ani, Mircea Ionescu-Quintus s-a retras la Ploiesti. Isi duce viata alaturi de sotie, facand mici treburi prin casa si gradina. Seniorul continua sa mearga la sediul PNL din localitate si ii ajuta cu sfaturi pe tinerii liberali. Ultimii sase ani l-au intristat insa pe fostul detinut politic.

Era in 2000 cand CNSAS a anuntat: Mircea Ionescu-Quintus a fost informator al Securitatii. „Fara sa fiu instiintat, a venit aceasta decizie. Am contestat-o, dar cererea mi-a fost respinsa. Am atacat decizia la Curtea de Apel si dupa doi ani am obtinut decizia ca nu exista dovezi ca am facut politie politica”, spune liberalul.

Adeziunea la PNL i-a creat probleme inca din tinerete. Cand legionarii au preluat puterea, au decis ca Ionescu-Quintus sa fie condamnat la moarte. „Norocul meu a fost ca eram in armata, la Iasi. Ei m-au cautat acasa si nu m-au gasit. Era cat pe ce sa-l ia pe fratele meu, dar li s-a spus ca el nu are niciun amestec”, isi aminteste fostul presedinte al PNL.

Au urmat comunistii. Dupa doua arestari, Quintus este trimis, in 1952,  la Canal. Este eliberat doi ani mai tarziu si la iesire este racolat de Securitate. „Adevarul este ca acum 50 de ani nu am avut puterea sa refuz din cauza anchetelor Securitatii. Am dat o multime de declaratii sub semnatura mea, fara sa deranjez pe nimeni”, marturiseste seniorul liberal.

Ani intregi, avocatul Quintus a dat informatii ofiterilor de Securitate. „Ma luau de la colegiul de avocati si ma tot intrebau de tot felul de persoane. Spre exemplu, ma intrebau de niste vecini care voiau sa plece din tara: „Credeti ca astia se mai intorc?”. Eu le-am spus: „Cred ca se intorc”„.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.