Pregatiri de razboi? Armata Romana va achizitiona rachete Patriot

Pregatiri de razboi? Armata Romana va achizitiona rachete Patriot

Pregatiri de razboi? Armata Romana va achizitiona rachete Patriot

by April 20, 2017 0 comments

Seful Statului Major, generalul Nicolae Ciuca, a anuntat joi ca Romania vrea sa cumpere rachete americane Patriot, informeaza Digi24. Anuntul vine dupa ce in urma cu o saptamana MApN cerea Parlamentului sa aprobe un plan de inzestrare a Armatei in care, ca o premiera in ultimii ani de dezbatere publica, era prinsa si achizitia cu 4 miliarde de euro a unui sistem de rachete pentru apararea antiaeriana. Surse din industrie sustin insa ca decizia Romania de a achizitiona rachete Patriot a fost facuta fara vreo dezbatere sau competitie intre producatori, iar MApN nu ofera mai multe informatii pentru ca sunt clasificate.

Anuntul privind o posibila achizitie de rachete Patriot a fost facut intr-o conferinta de presa organizata la Smardan, acolo unde este in desfasurare un exercitiu militar comun romano-american, anunta Digi 24.

Informatia vine dupa ce in urma cu o saptamana Ministrul Apararii cerea Parlamentului sa aprobe un program de 9,3 miliarde de euro pentru inzestrarea Armatei. Ca o noutate, cel putin in dezbaterea publica din ultimii ani – achizitia a unui sistem de rachete pentru apararea aeriana. Costul contractului? 4 miliarde de euro.

    – Sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM)4 miliarde euro4 sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare HSAM pentru Fortele Aeriene si a 3 Sisteme rachete sol-aer cu bataie mare HSAM pentru Fortele Terestre

Desi vorbi de cel mai mare contract din istoria Armatei Romane, surse din industrie au precizat pentru HotNews.ro ca nu a existat pana acum o dezbatere sau o competitie organizata intre diversi producatori ai unor astfel de sisteme, ca decizia de a achizitiona sistemul american Patriot ar fi doar din considerente strategice si ca, din punct de vedere al costului si performantelor, ar exista si alte sisteme ce ar putea fi luate in considerare de catre tara noastra.

La solicitarea HotNews.ro de a da detalii despre posibila achizitie a unui sistem de rachete pentru apararea aeriana, MApN nu a oferit informatii legate despre sistemul dorit de Romania, motivand ca informatiile sunt secrete.

In schimb, MApN a precizat ca “va lua in calcul un sistem care sa asigure combaterea amenintarilor aeriene (avioane, rachete balistice, rachete de croaziera, avioane fara pilot), eficient si verificat in actiuni militare”.

Patriot, un sistem folosit in lupta cu performante dovedite, dar invechit

Sistemul Patriot este unul dintre cele mai cunoscute sisteme anti-aeriene din lume. Produs de firma americana Raytheon inca din 1976, sistemul a cunoscut numeroase modernizari de-a lungul timpului.
Patriot e si unul dintre cele mai utilizate sisteme antiaeriene in teatrele de operatii din intreaga lume.

Pe de o parte, sistemul este laudat de unii pentru performantele sale in multe dintre conflictele la care a participat, insa pe de alta parte sistemul e criticat ca ar fi invechit si ca pe plan mondial au aparut sisteme noi cu specificatii mai bune.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.