Baronul de Alba, Mircea Hava, anchetat de ANI. Suspiciuni de conflict de interese în derularea unor proiecte cu bani europeni

Baronul de Alba, Mircea Hava, anchetat de ANI. Suspiciuni de conflict de interese în derularea unor proiecte cu bani europeni

Baronul de Alba, Mircea Hava, anchetat de ANI. Suspiciuni de conflict de interese în derularea unor proiecte cu bani europeni

by May 18, 2017 0 comments

Baronul de Alba Iulia, Mircea Hava se află în atenția ANI, în urma unei investigații întreprinse, în exclusivitate, de Ancheteonline.  Inspectorii de integritate vor demara o anchetă privind o posibilă stare de conflict de interese și incompatibilitate într-un caz în care primarul liberal, a ocupat o dublă funcție, de edil al municipiului Alba Iulia și președinte al unei fundații, în derularea unor proiecte de milioane de euro, cu bani europeni. Mai mult, nora liderului PNL, a deținut o funcție executivă în fundația cu pricina.  Este vorba despre Fundația PAEM, care a obținut finanțare europeană în zeci de proiecte derulate în municipiul Alba Iulia și nu numai.

Mircea Hava este unul dintre cei mai ”grei” lideri ai PNL, el controlând mai toate filialele județene  din Ardeal. Hava, un apropiat al lui Blaga, dă ceasul exact în partid, el influențând linia politică de la București. PNL a încercat de nenumărate ori să-l ademenească la „centru” pentru a prelua conducerea partidului, dar a refuzat, preferând să controleze formațiunea liberală, din umbră. Acum el joacă în tabăra lui Ludovic Orban, aducând acestuia un mare avantaj în lupta pentru președinția partidului, cu Cristian Bușoi.

”Prin prezenta, vă comunicăm faptul că Agenția Națională de Integritate va efectua evaluarea respectării regimului juridic al conflictelor de interese de către domnul Hava Mircea -Gheorghe, primarul municipiului Alba Iulia, județul alba, pe durata exercitării funcțiilor și demnităților publice, în conformitate cu prevederile art.11 din Legea nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii 144/2007 privind înființarea , organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și compeltarea altor acte normative. Activitatea de evaluare a declarației de avere, a datelor și a informațiilor privind averea existentă, precum și a modificărilor patrimoniale intervenite existente în perioada exercitării funcțiilor ori demnităților publice, precum și cea de evaluare a conflictelor de interese și a incompatibilităților se efectueaqză atât pe durata exercitării funcțiilor și demnităților publice, cât și în decursul a 3 ani după încetarea acestora. Activitatea ce se desfășoară pe durata prevăzută la alin.1 constă în eveluarea declarației de avere, adatelor și a informațiilor privind averea existentă, precum și a modificărilor patrimoniale intervenite, a conflictelor de interese sau a incompatibilităților, exclusiv pentru perioada exercitării funcțiilor sau demnităților publice”, se arată în comunicatul trimis de ANI, la Ancheteonline. Ni se transmite că, ”după finalizarea evaluării, rezultatul va fi comunicat”.

Ziarul nostru a sesizat ANI privind suspiciuni de conflict de interese și incompatibilitate, în privința lui Mircea Hava anul trecut, în luna februarie după ce am publicat o investigație, în acest sens. De abia după un an am primit un răspuns și după nenumărate intervenții pe lângă conducerea ANI. Această atitudine manifestată de Agenția Națională de Integritate ni s-a părut extrem de dubioasă, ceea ce ne-a dus cu gândul că ar fi vorba despre o posibilă protejare a primarului de Alba Iulia. Interesant este faptul că Mircea Hava a fost în centrul unor scandaluri legate de corupție, fiind anchetat în mai multe dosare penale, dar, de fiecare dată a scăpat. ( citește AICI)

Vă prezentăm, în integralitate, articolul publicat în Ancheteonline, în 15 februarie, 2016:

Cum controleaza Mircea Hava derularea proiectelor cu fonduri europene la Alba Iulia. Si primar si presedinte de ONG. Conflict de interese?

Vicepresedintele PNL, Mircea Hava, primar al municipiului Alba Iulia este unul dintre putinii baroni locali care a ramas in functie, fiind de neclintitit, in ciuda unor numeroase suspiciuni legate de cazuri de coruptie. El si-a creat o proprie structura politica si administrativa prin care conduce cu mana de fier, judetul Alba.

O caracatita cu tentacule raspandite in toate cercurile financiare din acest judet transilvan. Pentru a controla totul, Hava s-a asezat in fruntea unor organisme care se hranesc din banul public din Romania si UE. Astfel, edilul conduce direct sau prin intermediari unele ONG sau asociatii, care de-a lungul anilor au capusat bugetul local. Mai mult, Mircea Hava este suspect de conflict de interese, de vreme ce el, in calitate de ordonator de credite ( primar) a finantat o serie de actiuni locale, organizate de ONG-uri, in fruntea carora chiar el se afla.

Astfel, potrivit declaratiilor de interese din anii 2009-2013, primarul Mircea Hava a indeplinit, mai mult de 4 ani si functia de presedinte al Fundatiei PAEM Alba, un ONG abonat la contracte cu statul, un adevarat aspirator de bani publici romanesti si din UE.

Nora, asistent manager la PAEM

Aceasta fundatie a obtinut numeroase finantari de la primaria Alba Iulia, chiar in perioada in care edilul Mircea Hava conducea ONG-ul. Totodata, la aceasta fundatie condusa de Mircea Hava, nora sa, Lavinia Hava ( sotia fiului sau, Horea Alexandru ), indeplineste functia de jurist si asistent manager. Mai mult, baiatul edilului, Horea lucreaza la Ministerul Dezvoltarii, pe pozitia de controlor de prim nivel. Cu alte cuvinte, Horea Hava se ocupa de controlul fondurilor care sunt destinate judetelor prin Ministerul Dezvoltarii, inclusiv, la Alba, acolo unde tatal sau este primar.

O colaborare fructuoasa a functionat intre Primaria Alba Iulia si Fundatia PAEM, pe perioda cand Mircea Hava indeplinea functia de primar, dar si cea de presedinte al Fundatiei. Cele doua organisme au derulat, pe baza unui parteneriat,  numeroase proiecte cu bani europeni si cofinantare de la primarie si consiliu local.

Totul sub controlul lui Hava

De exemplu, in 2010, consiliul local Alba Iulia emite hotararea nr.7 “privind incheierea unui Acord de parteneriat intre Municipiul Alba Iulia si Fundatia PAEM Alba pentru administrarea comuna a “Centrului Europe Direct Alba Iulia”.

Este vorba despre derularea unui proiect cu fonduri europene, care s-a derulat in perioada 2009-2012, cu cofinantare de la Primaria Alba Iulia, in care Fundatia PAEM intra in parteneriat cu Primaria Alba Iulia. In  hotarea consiliului local se arata ca proiectul este aprobat “avand in vedere termenii de referinta ai Programului de finantare “Selectarea structurilor gazda pentru centrele de informare ale Retelei Europa Direct in anii 2009-2012”, precum si Declaratia de sustinere semnata de dl. Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia si Comunicarea COMM/B/BC/D/20717 a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania”. Cu alte cuvinte, insusi primarul Hava a semnat declaratia de sustinere pentru parteneriatul dintre Fundatia PAEM si Primaria Alba Iulia, acest lucru,  in timp ce el conducea cele doua institutii: primaria si fundatia.

Altfel spus, Mircea Hava s-a implicat direct ( prin declaratia de sustinere) ca Fundatia sa ia “partea leului” din finantarea europeana a acestui proiect.

Mai mult, potrivit hotararii nr.7, consiliul local “il mandateaza pe domnul Primar Mircea Hava sa semneze Acordul de parteneriat dedicat organizarii si functionarii multianuale a “Centrului Europe Direct Alba Iulia” cu reprezentatul legal al Fundatiei PAEM Alba”. O situatie clara de conflict de interese, poate chiar ridicola: Mircea Hava semneaza acordul de parteneriat dintre Primarie si Fundatia PAEM, atat in calitate de edil, cat si in calitate de presedinte al Fundatiei. Cum s-ar spune in termeni fotbalististi, el centreaza, el da cu capul.

Hotararea de consiliu local a fost semnata pe data de 26 ianuarie 2010, de catre presedintele sedintei, consilier secretar, Iulius Viorel Marcel Jeler.

DLAF ar trebui sa intervina?

Acest proiect european ar putea intra sub incidenta organelor de ancheta ale UE, in speta ale DLAF (Departamentul de Lupta Antifraudata a fondurilor europene), tinand cont de conflictul de interese in care s-ar afla Mircea Hava, el coordonand acest program, atat din calitate de primar, cat si de presedinte al Fundatiei PAEM.

Un alt proiect derulat cu bani europeni, in care gasim aceeasi asociere de tip conflict de interese, intre Primaria Alba Iulia si Fundatia PAEM, s-a desfasurat in 2013. Potrivit hotararii nr.235 a consiliului local, municipiul Alba Iulia a participat la cofinantarea proiectului “The European Parliament of the Youth” – Parlamentul European al Tinerilor, implementat de Fundatia PAEM Alba si finantat de Directia Generala pentru comunicare din cadrul Parlamentului European.

La articolul 2 se arata ca “municipiul Alba Iulia se angajeaza sa previzioneze si sa furnizeze din bugetul local suma de 4000 de euro pentru implementarea activitatilor proiectului, in conformitate cu bugetul aprobat al proiectului, chletuielile care se impun pentru cofinantarea proiectului, respectiv 4000 de euro”.

La articolul 3 se spune: “Consiliul Local  mandateaza Primarul Municipiului Alba Iulia sa delege responsabilitati si sa monitorizeze implementarea proiectului “The European Parliament on the Youth” prin dispozitii, note interne, rapoarte, planuri de implementare, referate, alte documente specific, in conformitate cu modul de organizare si functionare specific administratiei publice locale”. Ca urmare, CL il insarcineaza pe Mircea Hava, in calitate de primar, sa coordoneze/gestioneze, sa intocmeasca intreaga documentatie si sa finanteze proiectul cu bani europeni, care a fost implementat de acelasi Mircea Hava, de aceasta data din postura de presedinte al Fundatiei PAEM. Cum oare s-ar numi aceasta situatie???

Incluziunea sociala a tiganilor, pe mana primarului

Un alt proiect controversat , gestionat de primarul Mircea Hava si derulat prin prietenii sai, care a primit finantare de la bugetul local si cofinantare de la ambasada Frantei pentru incluziunea sociala a tiganilor din judetul Alba, a fost derulat prin fundatiile PAEM Alba si PAKIV Romania.

Hotararea nr.273 a consiliului local din 25 septembrie 2012 prevede “participarea municipiului Alba Iulia in cadrul proiectului “Unir nos forces pour construire un autre Nouveau Monde” – UNMOND.

“Avand in vedere Adresa nr.1132B/29.08.2012 a fundatiei PAEM Alba privind participarea Municipiului Alba Iulia la proiectul “UNMOND”, a avut loc intalnirea oficiala organizata pe data de 19 iunie, intre reprezentanti ai ambasadei Frantei in Romania, reprezentanti ai Fundatiei PAEM Alba, ai primariei Alba Iulia si ai Fundatiei PAKIV Romania, in timpul careia s-au discutat potentiale colaborari dintre organizatiile prezentate, in vederea crearii unui parteneriat durabil care sa sprijine incluziunea sociala a romilor din Alba Iulia si imbunatatirea strategiei actuale a municipiului Alba Iulia de incluziune sociala a romilor in comunitate si Conventia de finantare trimisa Fundatiei PAEM Alba in data de 23.08.2012 de catre Ambasada Frantei”, se mai spune in hotarea nr.273 al consiliului local Alba Iulia.

La articolul 1, “se aproba participarea Municipiului Alba Iulia in cadrul proiectului “UNMOND”, confinantat prin Ambasada Frantei in Romania si a cheltuielilor aferente acestuia, cat si asigurarea fondurilor necesare implementarii proiectului mentionat. La articolul 2, “se aproba asocierea Municipiului Alba Iulia cu partenerii Fundatia PAEM Alba si Asociatia PAKIV in vederea implementarii proiectului “UNMOND”.

La art. 5 “ se aproba punerea la dispozitia proiectului a terenului situat pe strada Muzicantilor, unde va fi amenajat spatial de joaca pentru copii”.

Iar la art 9” se mandateaza primarul municipiului Alba Iulia sa reprezinte primaria municipiului Alba Iulia in calitate de partener in cadrul proiectului “UNMOND”, in relatia cu ambasada Frantei si in relatia cu partenerii sai sis a semneze toate actele ce deriva din procesul de implementare si raportare in cadrul proiectului”.

Este vorba despre o situatie asemanatoare cu celalalt exemplu dat,  referitor la posibila stare de conflict de interese. Semnul de intrebare deriva din dubla calitate pe care o detine Mircea Hava: primar si presedinte al fundatiei PAEM. El coordoneaza acest proiect, din functia de primar, mandatat de consiliul local, si implementeaza proiectul, din pozitia de presedinte al Fundatiei PAEM. Trebuie precizat ca nimeni nu pune sub semnul intrebarii utilitatea acestui program referitor la incluziunea sociala a romilor, mai ales prin prisma implicarii ambasadei Frantei . Aici este vorba despre modul in care este gestionat proiectul si unde ajung banii publici din Romania si Franta.

Edilul te invata sa iubesti natura

Un alt proiect derulat de Fundatia PAEM , in colaborare cu administratia locala, Alba Iulia, de aceasta data finantat cu bani din bugetul local ( 35.000 lei) s-a intitulat “Invata sa iubesti natura” si care s-a derulat in 2011. Potrivit hotararii nr. 248, consiliul local a aprobat asocierea intre Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia si Fundatia PAEM Alba, in vederea implementarii proiectului “Invata sa iubesti natura” , finantat prin Programul vizand educatia si constientizarea publicului privind protectia mediului.

Aceasta hotarare a avut in vedere “raportul de specialitate nr.60003/2011 al Directiei Programe din subordinea consiliului local al municipiului Alba Iulia si avizul favorabil al Comisiei consiliului local de studii, prognoze economico-sociale”.

La art 3 al hotararii al consiliului local se spune: “Consiliul Local see angajeaza sa finanteze din bugetul local suma de 35.000 lei, reprezentand contributia consiliului local pentru realizarea unor activitati din cadrul proiectului “invata sa iubesti natura”, finantat prin Programul vizand educatia si constientizarea publicului privind protectia mediului”. Mentionam faptul ca PDL detinea majoritatea in consiliul local, iar seful organizatiei PDL era chiar Mircea Hava, presedinte al Fundatiei PAEM.

Un teatru pentru linistea romilor

Un alt proiect care se inscrie pe linia incluziunii tiganilor in societate, s-a realizat in aceeasi formula: aosociere intre municipiul Alba Iulia cu fundatia PAEM si asociatia PAKIV, de care Mircea Hava s-a ocupat personal, din dubla sa calitate: primar si presedinte al PAEM.

Potrivit hotararii nr. 12 a consiliul local din 2013, s-a decis participarea Municipiului Alba Iulia in cadrul proiectului “Teatru National Rom in Alba Iulia – vector pentru reconciliere”, proiect depus de funadtia PAEM in cadrul programului European European Iustrument for Democracy and Human Right.

La art. 6 se spune: “Consiliul Local mandateaza Primarul Municipiului Alba Iulia sa reprezinte Primaria Alba Iulia in calitate de partener in cadrul proiectului “Roma National Theatre in Alba Iulia as vector for reconciliation”, cu consortiul de parteneri si cu Comisia Europeana si sa semneze toate actele ce deriva din procesul de elaborare, depunere, precontractare, contractare, implementare si raportare in cadrul proiectului”. Cu alte cuvinte, Mircea Hava se ocupa de toate: ca primar isi pune semnatura pe toata documentatia si urmareste derularea proiectului, iar ca presedinte al PAEM, se ocupa cu ducerea la indeplinire a proiectului.

Alte 3 proiecte care s-au derulat in 2012, sunt parca trase la indigo. De aceasta data, cuplul sudat Primarie-Fundatia PAEM a accesat fonduri in cadrul programului de cooperare elvetiano-roman. Un prim proiect s-a intitulat “Servicii sociale pe doua roti”, al doilea “Antreprenoriat feminine pe doua roti”, iar al treilea “ Sa devenim aparatori ai drepturilor omului”. S-a aplicat aceeasi schema: potrivit hotararilor de consiliu local 6,7 si 8 din 2012, primarul Mircea Hava a fost mandatat sa se ocupe personal de implementarea celor 3 proiecte, el sa semneze toate documentele si tot el sa le gestioneze.

O colaborare permanenta Primarie- PAEM

Pentru incununarea acestei colaborari fructuoase de ani de ani de zile, in 2014, pe 26 iunie, Primaria Municipiului Alba Iulia a incheiat un protocol de colaborare permanenta cu Fundatia PAEM. Trebuie precizat ca in 2013, Mircea Hava s-a retras din functia de presedinte al Fundatiei ( poate batea prea mult la ochi starea de conflict de interese). Pentru a oficializa colaborarea, s-a incheiat acest document prin care Primaria isi numea un om permanent la Fundatie, tocmai pentru a-i gestiona activitatea.

Potrivit protocolului, “relatiile de conlucrare dintre parti se intemeiaza pe conceptele de parteneriat, respect reciproc si buna credinta, transparenta in procesul de armonizare a intereselor lor specific.( …) Realizarea unei cat mai bune interactiuni intre Primaria Municipiului Alba Iulia si Fundatia PAEM Alba. Realizarea unei colaborari pentru mentinerea unor legaturi permanente in domeniul programelor de finantare si in vederea dezvoltarii capacitatii administrative si a capitalului uman”.

Obiectul colaborarii dintre cele doua parti ‘”il constituie colaborarea dintre partile semnatare, invederea elaborarii si implemnetarii de proiecte cu finantare nerambursabila de utilitate pentru dezvoltarea socio-economica a Municipiului alba Iulia”.

In cadrul acestei colaborari “Municipiul Alba iulia se angejeaza sa numeasca responsabili – persoane de contact din cadrul Primariei Municipiului Alba Iulia, pe toata durata desfasurarii colaborarii, pentru a asigura comunicarea eficienta intre cele doua institutii partenere. (…). Se angajeaza sa sprijine financiar, logistic, administrative si cu resurse umane, proiectele derulate in parteneriat intre Primaria Alba Iulia si Fundatia PAEM Alba”. La schimb, Fundatia PAEM “sa angajeaza sa participle activ in elaborarea si implementarea de proiecte cu finantare nerambursabila in parteneriat cu Primaria(…) Va numi 2 persoane responsabile de comunicare dintre Fundatia PAEM si Primarie pe toata durata parteneriatului”.

De fapt, potrivit acestui protocol de colaborare, se instituie un soi de monopol de colaborare a Primarie cu Fundatia PAEM privind accesarea de fonduri europene pe municipiul Alba Iulia. Adica Primaria nu va colabora decat cu Fundatia PAEM pentru proiectele cu fonduri nerambursabile, cele doua institutii fiind sub controlul atent al edilului Mircea Hava. O colaborare care are in centru interese personale ale primarului din Alba Iulia: el a condus Fundatia PAEM timp de 4 ani de zile, iar nora sa ocupa functia de asistent manager.

Cine este PAEM?

Fundatia PAEM este un ONG care s-a infiintat in 1995 de catre un fost lider PNTCD, Vasile Voicu Bora, actual presedinte al Fundatiei Miscarea PopularaAlba. A trait numai din fonduri publice locale si ale UE, deruland proiecte de zeci de milioane de euro. Prietenia dintre Vasile Bora si Mircea Hava, de notorietate la Alba Iulia, s-a transformat intr-o relatie de afaceri reciproc avantajoasa. Mai toate proiectele derulate de fundatia PAEM s-au desfasurat in colaborare cu Primaria Alba Iulia, o forma subtila de capusare a bugetului local si al UE. De altfel, presa locala a scris ca, pentru multa vreme sedintele consiliului local s-au desfasurat in sediul PAEM Alba, de pe bulevardul Ferdinand. Apoi, sediul CL s-a mutat in cladirea Directiei Programe din str. Bucovina, intr-o fosta centrala termica, reamenajata cu fonduri europene de Fundatia PAEM. Nepotismul este in floare si la Fundatia PAEM. Astfel, atat baiatul lui Bora, Cristian Voicu, cat si fata sa, Zoe, lucreaza la fundatie.

 

 

 

 

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.