Cei care refuza sa fie audiati in Parlament, risca sa fie anchetati penal

Cei care refuza sa fie audiati in Parlament, risca sa fie anchetati penal

Cei care refuza sa fie audiati in Parlament, risca sa fie anchetati penal

by May 2, 2017 0 comments

Deputatii PSD Eugen Nicolicea si Florin Iordache au depus o propunere legislativa prin care persoanele din Guvern si din administratia publica chemate la audieri de catre o comisie de ancheta parlamentara si care refuza sa participe sa poata fi anchetate penal pentru “omisiunea sesizarii”.

De asemenea, cei doi au depus o propunere legislativa privind modificarea Statutului deputatilor si senatorilor care prevede posibilitatea ca o comisie de ancheta sa isi desfasoare activitatea chiar daca exista o ancheta a Parchetului in paralel. Modificarile sunt aplicate Statutului deputatilor si senatorilor si regulamentului parlamentului si vin dupa ce comisia de ancheta parlamentara privind alegerile prezidentiale din 2009 a fost amanata tocmai pentru ca Parchetul General a anuntat ca a deschis o ancheta proprie.

Aceste modificari au fost depuse marti la parlament si tot marti vor fi discutate, pe repede inainte, de comisia parlamentara de statut.

Iordache a declarat marti ca Parlamentul nu va face ancheta penala, dar este normal ca inclusiv magistratii sa fie obligati sa se prezinte la audieri, acesta fiind si motivul pentru care este necesara o astfel de modificare.

“Ancheta parlamentara e ancheta parlamentara, prin care vrem sa aflam chestiuni care vizeaza activitatea parlamentara, activitatea legislativa. Activitatea penala sau activitatea pe care o desfasoara Parchetul este alta ancheta. Tocmai de aceea sunt doua actiuni total diferite. Daca sunt fapte de natura penala, fara indoiala si in aceasta comisie de ancheta parlamentara, faptele respective sunt inaintate Parchetului. Nu are in niciun fel Parlamentul sau nu poate face Parlamentul ancheta penala. Nu va face ancheta penala Parlamentul”, a spus Iordache.
Intrebat despre propunerea sa prin care persoanele care vor fi chemate la audieri in cadrul comisiei de ancheta vor fi obligate sa dea curs invitatiei, deputatul PSD a spus: “Nu e normal? Persoanele care considera comisia respectiva ca pot aduce informatii concludente care sa aflam adevarul, fara indoiala sunt invitate”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.