Cum forțează UDMR maghiarizarea administrației locale din Satu Mare. Prefectura reacționează

Cum forțează UDMR maghiarizarea administrației locale din Satu Mare. Prefectura reacționează

Cum forțează UDMR maghiarizarea administrației locale din Satu Mare. Prefectura reacționează

by August 1, 2017 0 comments

Continuă politica de maghiarizare a instituțiilor publice în unele zone din Ardeal. De această dată nu mai este vorba despre Ținutul Secuiesc, ci de regiunea Partium, mai exact, județul Satu Mare. După ce UDMR a ajuns la putere în urma alegerilor locale de anul trecut, preluând  conducerii primăriei  și a consiliului județean, s-a trecut la forțarea legii, pentru a se impune limba maghiară în administrație. Presa locală sesizează două cazuri ale abuzurilor autorităților vremelnice ale UDMR.

Publicația Gazeta de Nord Vest atrage atenția asupra introducerii obligativității cunoașterii limbii maghiare pentru angajarea în Poliția Locală:

”Discriminare la Satu Mare. În una dintre instituțiile de stat din municipiul Satu Mare nu poți lucra dacă nu ști ungurește.

Recent, Poliția locală Satu Mare anunța că va organiza concurs pentru ocuparea a 15 posturi vacante și anume

-2 funcţii publice specifice de execuție -poliţist local clasa I, grad profesional asistent
-2 funcţii publice specifice de execuție -poliţist local clasa I, grad profesional debutant
-3 funcţii publice specifice de execuție -poliţist local clasa III, grad profesional principal
-3 funcţii publice specifice de execuție -poliţist local clasa III, grad profesional asistent
-5 funcţii publice specifice de execuție -poliţist local clasa III, grad profesional debutant

Pe lângă condițiile legale, vechime și studii, angajatorul, instituție subordonată Primăriei Satu Mare, impune și două condiții specifice.

Pentru două funcții specifice de execuție de polițist local clasa III grad profesional principal și pentru două funcții publice specifice de execuție de polițist local clasa III grad profesional debutant, se solicită capacitatea de exprimare în limba maghiară cel puțin la nivel de bază (conversație) și permis de conducere categoria B. Condițiile specifice sunt eliminatorii.

Cu alte cuvinte, candidatul care nu știe maghiară nici măcar la nivel de conversație va fi eliminat și nu va putea participa la concursul organizat pentru ocuparea celor două funcții, ceea ce pentru unii suna cam discriminare.

Cum ar fi dacă și la angajarea în Poliția Națională sau cea de frontieră să existe astfel de ”condiții specifice”?”.

Consilier juridic, obligat să știe limba maghiară. Prefectura reacționează

Un alt caz de abuz în politica UDMR este prezentat de ziarul online presasm.ro:   ”Instituția Prefectului Satu Mare a deschis o acțiune de anulare în instanță a unei hotărâri adoptate de către Consiliul Local Satu Mare, pe care o consideră discriminatorie sub aspect etnic. Respectiv, introducerea unui articol potrivit căruia cunoașterea limbii maghiare ar fi factor eliminatoriu la angajarea pe un post.

Este vorba despre Hotărârea nr. 144/2017, prin care Consiliul Local intenționa să angajeze un consilier juridic în aparatul permanent. iar consilierii au pus ca și condiție ”capacitatea de exprimare (scris, citit, vorbit) – cel puțin de nivel mediu în limba maghiară”.

Astfel, Instituția Prefectului a deschis în data de 24 iulie 2017 un proces de anulare a Hotărârii la Secția Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului Satu Mare. În orice caz, potrivit art. 3, alin.3, din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, actul atacat este suspendat de drept.

”În Anexa nr.1 la hotărârea de mai sus se menţionează la punctul II Criterii specifice în vederea ocupării postului de consilier juridic, aliniat ultim, următoarele: “Capacitataea de exprimare (scris, citit, vorbit) — cel putin nivel mediu în limba maghiară.” Considerăm că această condiţie de participare la concurs este discriminatorie si încalcă Conventia Europeană a Drepturilor Omului, potrivit căreia nu se pot face discriminări pe criteriu de limbă”, susțin juriștii Prefecturii în plângerea către Tribunalul Satu Mare.

De asemenea, Instituția Prefectului invocă practica unitară, respectiv o decizie favorabilă într-un caz similar, judecat la Tribunalul Cluj.

”Subliniem faptul că într-o speţă similară ( dosar nr.6474/117/2012) Tribunalul Cluj a admis acţiunea formulată de reclamant şi a dispus anularea condiției constând în cunoaşterea limbii uneia dintre comunitătile etnice pentru participarea la un concurs. Curtea de Apel Cluj a confirmat soluţia pronunţată de instanța de fond, respingând recursul declarat de pârâte”, mai susțin juriștii Prefecturii.

Ce spune Primăria Satu Mare

Primarul municipiului Satu Mare, Kereslenyi Gabor, susține că Hotărârea în cauză respectă în întregime legislația în vigoare.

”Având în vedere că ponderea cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale se stabileşte pe baza datelor recensământuIui populaţiei organizat potrivit legii, s-a avut în vedere și datele recensămîntului din anul 2011, conform populaţia municipiului Satu Mare se ridică la 102,411 locuitori, majoritatea locuitorilor sunt români ( 54,2%), iar principala minoritate — maghiarii sunt în proporţie de (34,60%). (…) Cetăţenii au dreptul să se adreseze, oral sau în scris, autorităţilor administraţiei publice locale şi aparatului propriu al acestora şi în limba maternă, iar autorităţile administraţiei publice locale şi aparatul propriu de specialitate au obligaţia să răspundă solicitărilor atât în limba română, cât şi în limba maternă. Actele oficiale se întocmesc în mod obligatoriu în limba română”, se arată într-un răspuns semnat de către primarul Kereskenyi Gabor.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.