DIICOT: Cum funcționa rețeaua de cămătărie dirijată de unul dintre șefii din Jandarmeria Română

DIICOT: Cum funcționa rețeaua de cămătărie dirijată de unul dintre șefii din Jandarmeria Română

DIICOT: Cum funcționa rețeaua de cămătărie dirijată de unul dintre șefii din Jandarmeria Română

by August 10, 2017 0 comments

Procurorii DIICOT oferă noi detalii despre reţeaua de cămătari din Jandarmeria Română, după reţinerea unui şef din cadrul instituţiei.

La data de 09.08.2017, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura centrală au dispus reținerea inculpatului Preoteasa Iancu Daniel, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi camătă.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpatul Preoteasa Iancu Daniel (prim-adjunct al comandantului Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române cu gradul de maior şi şeful parcului auto) a aderat la grupul infracţional organizat inițiat de inculpatul Corcodel Marian (comandantul Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cu gradul de colonel), care începând cu anul 2011, folosindu-se de influența pe care o exercita asupra unor subordonați, a constituit un grup infracţional organizat cu scopul săvârşirii în mod repetat, printre altele, a unor infracţiuni de camătă, dar și delapidare.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reţinut că ”beneficiarii” împrumuturilor cu dobândă, acordate în afara cadrului legal erau, în general, subordonați ai inculpatului Corcodel Marian şi ai inculpatului Preoteasa Iancu Daniel sau persoane din cercul relațional, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro și câteva mii, uneori chiar și zeci de mii de euro, la care a perceput dobânzi cuprinse între 10 și 20% din valoare, iar în cazul în care debitorii ajungeau în imposibilitatea de a achita camată, aceştia erau ulterior executaţi silit.

Astfel, în situaţia când sumele împrumutate erau mai mici de 1.000 euro, cardul de salariu al debitorului sau al intermediarului (existau situaţii în care intermedierea împrumuturilor se făcea de către angajaţi MAI, chiar dacă împrumutatul nu era din sistem) care garanta pentru împrumut era reţinut de către inculpatul Corcodel Marian, care proceda la retragerea sumelor de bani în numerar întrucât i se comunica şi codul pin. Retragerile erau făcute fie de acesta personal, fie de către interpuşi.

În situaţia în care împrumuturile depăşeau suma de 1.000 euro, pentru a-şi asigura achitarea debitelor şi a dobânzilor aferente, inculpatul Corcodel Marian solicita punerea la dispoziţie a unor garanţii mobiliare sau imobiliare şi / sau încheierea unor contracte de împrumut, în care era trecută suma totală datorată (adică împrumutul plus dobânda aferentă), fiind disimulate activităţile de cămătărie.

Ca garanţii mobiliare, inculpatul Corcodel Marian prefera autoturisme, iar imobiliare – case, apartamente, suprafeţe de teren, cu o valoare de minim 2-3 ori faţă de cea a împrumutului.

De altfel, la nivel B.A.D. era răspândită expresia ”are cardul la Corcodel” (la propriu) pentru a ilustra o persoană îndatorată financiar, iar cu privire la persoana acestuia se folosea informal ”Banca Română de Comerț Corcodel”.

Investigaţia penală a evidenţiat faptul că, de multe ori, dobânzile achitate de debitori erau remise inculpatului Preoteasa Iancu Daniel, suspectului B.G.A. ori altor membri ai grupului infracțional, care predau ulterior sumele de bani inculpatului Corcodel Marian.

De asemenea, în cauză s-a reţinut că inculpatul Corcodel Marian, în calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în mod repetat a dispus unor subordonați care au aderat la grupul infracțional organizat pe care l-a inițiat/constituit, persoane ce aveau ca atribuții gestionarea și administrarea unor bunuri, să-și însușească importante cantități de combustibil (motorină) de la stația de carburant a parcului auto al unității, combustibil scos ilegal din unitate și transportat în alte locații, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracțional din care făcea parte şi inculpatul Preoteasa Iancu Daniel.

La data de 10.08.2017, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului Preoteasa Iancu Daniel pentru o perioadă de 30 de zile.

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii activități infracționale a celor în cauză.

La acțiune au participat ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.