Obrazul subtire de la primarie, cu cheltuiala se tine! Baronul de Alba, Mircea Hava si-a pus salariul cat al presedintelui Klaus Iohannis

Obrazul subtire de la primarie, cu cheltuiala se tine! Baronul de Alba, Mircea Hava si-a pus salariul cat al presedintelui Klaus Iohannis

Obrazul subtire de la primarie, cu cheltuiala se tine! Baronul de Alba, Mircea Hava si-a pus salariul cat al presedintelui Klaus Iohannis

by August 21, 2017 0 comments

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava are unul dintre cele mai mari salarii bugetare din România, ajungând la nivelul președintelui Klaus Iohannis. Acest lucru după ce legea le-a dat posibilitatea aleșilor locali sa-și stabilească singuri valoarea banilor încasați, lunar.

El, personal, s-a ocupat de întocmirea salarilor pentru angajații primăriei, dorind  satisfacerea clientelei sale politice. Mai mult, potrivit surselor noastre, cu mâna lui, cu pixul, a făcut numeroase modificări pe noua listă de salarizare, adăugând cifre mai mari  pentru apropiații lui, de la directori și sefi de departamente, consilieri și până la șoferi și femeie de serviciu. Totul a trecut prin atenta sa examinare, dar fără nicio aprobare de la comisiile de specialitate ale consiliului local. Un adevărat despot peste administrația municipiului Alba Iulia!

Hava a făcut mare scandal în ultima perioadă fata de modul în care el este plătit pentru postul pe care îl ocupă. Liderul PNL a considerat mereu că face prea mult pentru orașul pe care îl conduce și este prost plătit. Acest lucru deși veniturile sale s-au înmulțit, an de an, de când este primar. Edilul a controlat personal derularea afacerilor cu bani publici și fonduri europene privind investițiile în oraș. El este cercetat de ANI privind o suspiciune de conflict de interese. (citeste AICI)

Mai toate lucrările au fost efectuate de prietenii și apropiații lui personali sau de partid. A fost acuzat, în mai multe dosare penale de fapte de corupție, dar, bizar, toate s-au finalizat prin NUP, deși dovezile erau beton. Pe linie politică este cunoscut ca fiind baronul PNL al Ardealului, fără susținerea lui, niciun lider de la București nu ar putea lua o decizie  în partid. (citeste AICI)

Potrivit statului de plată întocmit de ”aparatul de specialitate al primarului”, Mircea  Hava și-a pus un salariu cât președintele Klaus Iohannis: 16.313. Viceprimarii săi, liberalii Paul Voicu si Gabriel Plesa,  au obținut 14.500 lei. Apoi, administratorul public încaseaza 11.600 lei. Șeful de cabinet al primarului primeste primi 7127 lei/lunar, după ce Hava a tăiat suma inițială de 6818. Și consilierii din aparatul de lucru al lui Hava au obținut sume mai mari, după modificările, cu pixul făcute de primar, la sumele stabilite de ”aparatul de specialitate al primarului”. De asemenea, edilul a mărit și sumele alocate pentru sporul de condiții periculoase și vătămătoare, salariul final pentru consilieri fiind între 7800 și 7500 lei. S-a ajuns astfel, ca , un consilier la o primărie din țară să încaseze un salariul mult mai mare decât un consilier guvernamental!

De asemenea, față de forma inițială,  mărită,  a ștatului de plată, Hava i-a aplicat o crestere secretarului municipiului de la 7093 la 9342 lei, iar la departamentul juridic,  șefului de serviciu, de la 6000 de lei la 6500, cu tot cu sporul de periculozitate.

O mărire consistentă de salariu au primit și 3 șoferi de la Biroul Deservire Generală. Astfel, Hava le-a schimbat, din pix salariile acestora, cresterea fiind de la 3300 lei, la 3800 lei. Asta, în timp ce un inspector de specialitate dela Compartimentul  Zone de Agrement încasează doar 3000 de lei, iar consilierii de la Departamentul Autoritate Tutelară  deabia ajung la 3000 lei, dar și un consilier juridic de la Serviciul administrație publică locală  câștigă  3000 lei. Chiar și la Departamentul Registrul Agricol, un consilier nu depășește 2800 lei.

În rest, toată șefimea din Primăria Alba Iulia primește salariile duble sau triple față de cât încasau până acum. Majoritatea face parte din caracatița politică și administrativă a baronului local, Mircea Hava: la cabinetul primarului, șeful  are 7840 lei, iar un simplu consilier, 7500 lei ( cu tot cu sporul de periculozitate). Foarte bine plătiți sunt consilierii de la Compatimentul de organizare evenimente și promovare turistică ( unde banii sunt dirijați politic): 6500 lei, inclusiv sporul de periculozitate.

Seful de serviciu de la Protectie civila, securitate si sanatate in munca incaseaza 5500 lei pe luna, in timp de seful de la Biroul Resurse Umane, 7500 lei. Directorul Compartimentului de informare presa castiga 4300 lei/lunar, iar cel de la Directia Juridica, peste 10 000 de lei pe luna. La Directia cheltuieli, seful incaseaza 10.200 lei/lunar, iar la Departamentul impozite si taxe locale, 9.162 lei. Directia de urbanism si amenajarea teritoriului beneficiaza de o salarizare beton: arhitect sef – 10.600 lei, iar un simplu consilier-5000 lei/lunar.

In sectorul investitii, directorul primeste 7500 lei, iar un simplu consilier-5800 lei. Seful Politiei Locale, bogyguardul lui Hava, primeste 6500 lei/lunar, iar un politist local-3931 lei. La Biroul paza bunurilor I , sef birou-42170 lei,iar la Birou Paza bunurilor II – 4500 lei/lunar.

Seful de serviciu de la „evaluare si achizitii publice” – 8000 lei/lunar, iar cel de la „intretinere si reparatii cladiri” – 7500 lei/lunar. La Directia Tehnica si dezvoltare – directorul executiv are 10.400 lei/lunar, iar la Directia Venituri –director executiv – 10.500 lei.

In total este vorba despre 500 de angajati la Primaria Alba Iulia, rasplatiti cu salarii de peste 2500 lei ( aici nu exista salariul minim, nici macat pentru necalificati), la o populatie de 65.000 de locuitori.  

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.