Îmbunătățește-ți scoring-ul FICO cu un împrumut rapid

Îmbunătățește-ți scoring-ul FICO cu un împrumut rapid

Îmbunătățește-ți scoring-ul FICO cu un împrumut rapid

by September 12, 2017 0 comments

Scorul FICO este varianta de credit score europeană și se aplică începând cu 2009 și în sistemul banca românesc. Prin urmare, dacă vrei să iei un împrumut bancar acest scor va influența suma pe care poți să o iei. Dacă ai luat împrumuturi și nu le-ai plătit la tip, fie ele și cu buletinul sau prin intermediul unui magazin, atunci scorul tău va fi influențat negativ. Astfel, atunci când vrei să cumperi o casă sau să faci o investiție majoră și ai nevoie de bani, trebuie să îți îmbunătățești din timp acest scor. Pentru a face asta poți apela la un împrumut până la ziua de salariu dacă ai o istorie de credit negativă (smslån med betalningsanmärkning) și vei putea să refinanțezi măcar o parte din creditele bancare curente.

Scoringul FICO are următoarele elemente: istoricul de plată (cu o pondere de 35%), creditele în derulare (30%) durata istoricului (15%), creditele noi obținute (10%) și tipurile de credit utilizate (10%).  Prin urmare, este foarte greu să obții un scor maxim. La acesta adăugăm în decizia de creditare a băncii și venitul, vechimea la locul de muncă, tipul de contract de muncă pe care îl ai și tipul de credit solicitat.

În ciuda reclamelor, este destul de greu să iei un credit mare, în special dacă ai avut o perioadă nefastă și nu ai plătit în totalitate sau deloc ratele. Dacă ai ajuns în biroul de credite, atunci situația este și mai rea, deoarece posibilitatea de a lua un credit scade.

Prin urmare, atunci când plănuiești să faci o investiție cu ajutorul unui credit, trebuie să iei în calcul și faptul că trebuie să îți îmbunătățești scoring-ul FICO. Iar capitolul la care poți lucra cel mai ușor este istoricul de plată. Spre exemplu, un credit plătit în avans este cotat mai bine decât este scăzut din acest scor pentru neplata la timp a ratei. Astfel, dacă ai fost în Biroul de Credite pentru neplată, cel mai ușor mod de a-ți îmbunătăți scoring-ul este să plătești anticipat creditul în curs, chiar dacă trebuie să plătești comisionul de plată anticipată.

Totuși, dacă ești considerat rău-platnic este aproape imposibil să obții un împrumut bancar. Astfel, este indicat să apelezi la unul nonbancar de la un IFN. Un mit despre aceste împrumuturi este că au dobânzi foarte mari. Dar dacă ești atent la contract și plătești ratele la timp, dobânzile sunt concurențiale cu cele bancare, ceea ce înseamnă că schimbi doar instituția nu și dobânda. În cazul datoriilor la carduri de credit, un credit IFN te poate ajuta mai mult, deoarece dobânzile practicate de majoritatea sunt mai mici decât cele de la cardurile de credit.

Cea mai simplă modalitate de a-ți îmbunătăți scorul FICO este dacă plătești anticipat un credit la care ai avut probleme. Pentru că cel mai probabil nu dispui de suma de bani necesară, poți apela la un împrumut simplu (enkla lån). Astfel, te vei putea pregăti din timp pentru o investiție majoră cu bani împrumutați. De asemenea, dacă nu ești încă considerat rău-platnic dar îți este din ce în ce mai greu să plătești ratele din cauza dobânzii, este recomandat să refinanțezi cu un împrumut cu o dobândă mai mică, chiar dacă schimbi tipul de instituție de la care iei acei bani.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.