Relația cu UDMR crează disensiuni în PSD. Ungurii forțează impunerea limbii maghiare

Relația cu UDMR crează disensiuni în PSD. Ungurii forțează impunerea limbii maghiare

Relația cu UDMR crează disensiuni în PSD. Ungurii forțează impunerea limbii maghiare

by September 15, 2017 0 comments

După scandalul moțiunii de cenzură, prin care Guvernul Grindeanu a fost demis, un nou război ia naștere în sânul Partidului Social Democrat, pe care îl împarte în două tabere.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.215/2001 a administraţiei publice locale, proiect de act normativ al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), care ar permite extinderea folosirii limbii materne, prin scăderea pragului de la 20% la 10%, iar autoritățile locale sunt obligate să asigure acest drept, conform Digi24.ro.

Potrivit alin. 1 art. 19 din proiectul de modificare a Legii nr. 215/2001: „În unitățile administrativ-teritoriale, în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor care și-au declarat apartenența etnică sau în care există un număr semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice din subordinea acestora (…) au obligația să asigure în raporturile cu aceștia folosirea limbii materne”.

În plus, un alt paragraf lămurește și ce ar trebui să se înțeleagă prin „număr semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale”: „10.000 de cetățeni aparținând minorității naționale în unitățile administrativ teritoriale în care numărul locuitorilor este mai mare de 100.000”.

Astfel, limba maghiară și romani ar putea deveni obligatorii în toate instituțiile publice din mai multe localități, printre care și București.

Comisia de Muncă din Camera Deputaților, în care PSD deține majoritatea, a avizat, miercuri, în regim de urgență, proiectul UDMR, iar asta i-a scos din sărite pe unii social-democrați.

Conform unor surse bine informate , un număr semnificativ de PSD-iști, din cel puțin șase județe, se împotrivesc acestui proiect de lege și fac demersuri ca propunerea controversată a UDMR să nu treacă de votul Parlamentului.

Și acum, la fel ca în cazul moțiunii de cenzură care a dus la demiterea Guvernului Grindeanu, Partidul Social Democrat este împărțit în două tabere, una care susține proiectul UDMR-ist, iar alta care i se împotrivește. Potrivit acelorași surse, dacă nu va fi un ORDIN de partid, sunt mari șanse ca această propunere legislativă să nu primească votul parlamentarilor.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.