Magistrații vor plăti patrimonial pentru erorile judiciare

Magistrații vor plăti patrimonial pentru erorile judiciare

Magistrații vor plăti patrimonial pentru erorile judiciare

by October 25, 2017 0 comments

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat proiectul de modificare a legilor justiției în Parlament, inclusiv aspectele legate de răspunderea magistraților. Ministrul propune ca magistrații să răspundă patrimonial, dar numai dacă se dovedește rea-credință în eroare.

„Am încercat să reasezam aceasta institutie in matca ei constitutionala. Sa nu ne facem ca nu vedem realitatea, condamnari si trimiteri in judecata pe nedrept. Niciodata un magistrat nu a raspuns.

Eu nu doresc raspunderea magistratilor, dar o reglemetare cu rol preventiv este necesara. Raman principiile constitutionale de care nu ne putem atinge. Si anume ca statul raspunde pentru erorile magistratilor patrimonial, dar si faptul ca eroarea judiciara nu exclude rapunderea patrimoniala a magistratului.

Am eliminat termenul de un an de prescriptie a rapunderii si am inlocuit cu termenul de drept comun.

Ministerul de Finante trebuie sa se indrepte impotriva magistratului, dar numai daca magistratul a actionat cu rea-credinta.

Garantia pentru magistrat este aceea ca nu il cheama victima erorii in judecata, ci pe Ministerul de Finante, iar statul se indreapta impotriva magistratului”, a anunțat Toader.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.