Afacerile murdare ale firmelor de insolventa. Cum sunt delapidati oamenii de afaceri

Afacerile murdare ale firmelor de insolventa. Cum sunt delapidati oamenii de afaceri

Afacerile murdare ale firmelor de insolventa. Cum sunt delapidati oamenii de afaceri

by November 7, 2017 0 comments

Tot mai multe cazuri penale in care sunt implicate firmele de insolventa  sunt dezvaluite, in ultima perioada, de procurori. Este vorba de afaceri murdare de zeci de milioane de euro, care au dus la falimentarea unor firme puternice, aflate in suferinta. Profitand de slabiciunile temporare ale acestor agenti economici, lichidatorii juridiari, prin diferite masinatiuni financiare, le-au capusat si golit de active. De multe ori, administratorii judiciari au transferat sume mari de bani si bunuri mobile sau imobile catre prieteni si chiar rude, aflandu-se intr-un evident conflict de interese.

In aceasta investigatie, scoasa la iveala de ziarul National, prezentam cazul omului de afaceri Georgica Cornu, care a fost delapidat de lichidatorii juridici. Procurorii DIICOT au deschis dosar penal iar inculpatii sunt cercetati pentru bancruta frauduloasa si luare de mita.

Administratorii judiciari Popescu Emil si Motoi Gogu (ce reprezinta societatile profesionale de insolventa Consultant Insolventa SPRL, respectiv YNA Consulting SPRL) sunt suspectati de procurorii DIICOT Pitesti ca au inregistrat datorii fictive in contabilitatea SC Izometal Magelan SRL, detinuta de Georgica Cornu, cu scopul de a controla comitetul creditorilor si de a frauda creditorii reali, scrie national.ro. Mai mult, cei doi experti in insolventa au mers pana intr-acolo incat ar fi cesionat in favoarea copiilor lor creante pe care SC Izometal Magellan SRL le avea de incasat de la diverse firme. Banii respectivi au fost insa incasati de odraslele lichidatorilor.

Administratorii judiciari si-au platit odraslele pentru servicii fictive

Conform documentelor procurorilor, in evidenta contabila a SC Izometal Magellan SRL au fost inregistrate facturile fiscale 63/27.07.2012 si 76/15.08.2012,  in valoare totala de 75.000 de lei, emise de expertul evaluator Popescu George Nicusor – nimeni altul decat fiul administratorului judiciar Popescu Emil de la Consultant Insolventa SPRL.

Exact acelasi lucru l-a facut si celalalt administrator judiciar, Motoi Gogu, de la firma de insolventa YNA Consulting SPRL. Acesta a inregistrat in contabilitatea firmei Izometal Magellan SRL doua facturi (3/27.07.2012 si 6/15.08.2012) prin care a inregistrat servicii in valoare totala tot de 75.000 de lei ce ar fi fost prestate de fiica lui, Motoi Oana Mihaela. In realitate, cei doi copii ai lichidatorilor nu ar fi prestat, de fapt, nici un serviciu, totul fiind o manevra fictiva pentru a mai stoarce din banii firmei administrate – Izometal Magellan SRL. Dupa ce au inregistrat respectivele facturi, lichidatorii s-au preocupat apoi de achitarea banilor catre proprii copii.

Procurorii au descoperit ca pentru achitarea sumei de 150.000 de lei, lichidatorii au cesionat ilegal catre copiii lor o serie de creante pe care Izometal Magellan SRL le avea de incasat de la diversi parteneri.

Falsificand semnatura lui Georgica Cornu, dupa cum acesta a declarat si anchetatorilor DIICOT, cei doi lichidatori au cedat catre Popescu George Nicusor si Motoi Oana Mihaela o o serie de creante pe care Izometal Magellan SRL le avea de recuperat de la SC MCT Media SRL si SC MCT MH Management SRL. In loc sa achite banii datorati firmei Izometal Magellan SRL, cele doua firme au platit in total suma de 150.000 de lei catre copii lichidatorilor.

Bancruta frauduloasa cu scopul de a controla Adunarea Creditorilor

Despre lichidatorii societatii Izometal Magellan SRL procurorii au mai descoperit ca acestia s-ar face vinovati si de savarsirea infractiunii de bancruta frauduloasa. Din postura de administratori judiciari ai Izometal Magellan SRL, Popescu Emil si Motoi Gogu au incheiat cu Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare Drobeta Turnu-Severin (RAAN) un contract de fidejusiune solitara antedatat ce a pemis inscrierea la masa credala a SC Izometal Magellan SRL a unei creante din partea RAAN de 423 milioane de lei.

Realizat cu complicitatea fostului director al RAAN, Dulcea Gheorge, respectivul document a permis administratorilor judiciari Popescu Emil si Motoi Gogu sa controleze pe nimic, in baza creantei enorme, de 423 milioane de lei, votul in Adunarea Generala a Creditorilor SC Izometal Magellan SRL. Semne de intrebare privind acest contract au fost ridicate si de fostul jurist al RAAN, care a sustinut in fata procurorilor DIICOT ca nu retine sa fi purtat discutii despre semnarea documentului. In mare, prin respectivul contract, Izometal Magellan SRL se obliga sa garanteze lucrarile executate la RAAN de o alta firma, Confort SA. Inscrierea uriasei creante RAAN i-a ajutat pe lichidatorii Izometal Magellan SRL sa controleze Adunarea Creditorilor, care apoi le-a acceptat comisioanele si retributiile.

Interesant este ca aceeasi lichidatori ce si-au platit copiii din averea debitoarei ce o administrau au fost mai apoi implicati in acceptarea unor creante “umflate” in favoarea unor banci comerciale, dar si in vanzarea la preturi subevaluate a unor active detinute de Izometal Magellan SRL.

Practicienii in insolventa Emil Popescu (Consultant Insolventa SPRL) si Gogu Motoi (Yna Consulting SPRL) ar urma sa mai fie pusi sub acuzare si pentru alte infractiuni, potrivit unui alt doilea articol publicat de national.ro. Cei doi lichidatori – ce administreaza din anul 2012 afacerile lui Georgica Cornu plasate in faliment sau reorganizare, mai sunt in atentia acelorasi procurori DIICOT fiind suspectati ca ar fi efectuat si infractiuni de fals in inscrisuri si uz de fals.

Milioane de euro ar fi fost scoase din firmele lui Georgica Cornu de cei doi lichidatori, Emil Popescu si Gogu Motoi, desi acestia se plasau intr-un evident conflict de interese sanctionat de legea penala.

Conflict de interese

Conform documentelor, practicienii in insolventa Emil Popescu si Gogu Motoi au indus in eroare de la bun inceput instantele judecatoresti pentru a pune mana pe contractul de administrare judiciara a firmei Izometal Magellan SRL – una dintre companiile cele mai puternice ale omului de afaceri Georgica Cornu. In august 2012, atunci cind instantele judecatoresti au decis intrarea in insolventa a companiei Izometal Magellan SRL, Popescu si Motoi au cerut ca ei sa fie numiti lichidatori ai firmei, declarand judecatorului ca nu se afla in vreo situatie de incompatibilitate profesionala sau conflict de interese. Nimic mai fals.

Cei doi erau deja lichidatori din luna februarie 2012 la o alta societate detinuta de Georgica Cornu – SC CC & Izometal SRL. Iar SC CC & Izometal SRL avea calitatea de debitoare fata de Izometal Magellan SRL, cerandu-si inca din luna mai 2012 sa ii fie recunoscute si inscrise creantele. Desi prin declaratiile false puteau sa ajunga imediat direct sub ancheta penala a vreunui procuror, cei doi lichidatori au riscat si au ajuns sa fie numiti administratori judiciari la societatea Izometal Magellan SRL.

Prime de succes de milioane de euro

In calitatea lor de administratori judiciar/lichidatori ai SC Izometal Magellan SRL, practicienii in insolventa Emil Popescu si Gogu Motoi au inceput sa dirijeze banii datorati creditorilor spre propriile lor buzunare. Sau, dupa caz, ale odraslelor lor. In prima etapa, cei doi lichidatori si-au obtinut un onorariu, deloc modest, de 10.000 de euro pe luna.

Avand in vedere ca dosarul insolventei Izometal Magellan SRL a fost deschis din anul 2012, asta inseamna ca doar pe onorarii s-au platit peste 600.000 de euro. O suma frumoasa, insa neindestulatoare pentru cei doi practicieni in insolventa. Peste acest onorariu, ei si-au mai obtinut si un procent enorm, de 10% din sumele recuperate. Fara TVA.

Asa ca, incurajati de acest procent, lichidatorii au inceput sa vanda repede, la preturi de multe ori mai mici si de 10 ori decat evaluarile initiale, toate bunurile ce se puteau vinde. In principal terenuri si imobile. Milioane de euro au intrat pe aceasta cale in buzunarele celor doi lichidatori, falimentul Izometal Magellan SRL fiind pentru ei o sursa nesperata de imbogatire. De exemplu, din vanzarea unui imobil situat in Timisoara, pe strada O. Cotrus, la pretul de 3,582 milioane de lei, lichidatorii si-au incasat suma neta de 358.000 lei. Din vanzarea unui alt imobil amplasat tot in Timisoara, pe strada Alexandru Vaida Voievod, lichidatorii Popescu si Motoi si-au mai tras alti 189.000 de lei. Si exemplele pot continua, o simpla evaluare aratand ca doar din falimentul Izometal Magellan SRL cei doi practicieni in insolventa au incasat peste 2 milioane de euro.

Odrasla lui Popescu – si lichidator, si evaluator

Lacomia se pare ca i-a impins pe lichidatorii  Emil Popescu si Gogu Motoi sa isi doreasca si mai multi bani, cei doi recurgand la incheierea unor contracte cu iz penal penal prin care drept evaluator al imobilelor vandute a fost angajat chiar fiul lichidatorului Popescu, George Nicusor Popescu. Intr-un evident conflict de interese, odrasla a fost platita sa evalueze terenurile si imobilele pe care urma sa le vanda chiar  tatalui.

Lucrurile sunt si mai grave din punct de vedere legal, deoarece fiul evaluator detine si calitatea de asociat coordonator la societatea de insolventa Consultant Insolventa SPRL. Desi intr-o situatie similara, lichidatorul de la Hidroelectrica, Remus Borza, a primit un an de puscarie cu suspendare pentru ca si-a dat unei alte firme de-a lui contracte de reprezentare juridica, in cazul lichidatorilor Popescu de la Izometal Magellan SRL procurorii abia se dezmeticesc. Tot intr-o zona penala, total netransparenta si in dauna creditorilor se inscriu si platile de sute de mii de lei achitate de lichidatori catre prieteni avocati si evaluatori. Un raport din martie 2016 arata ca platile catre avocati si experti erau de peste 550.000 de lei. Tot in dauna creditorilor ce probabil vor apuca sa isi mai incaseze procente insignifiante din creante.  Documentele arata ca doar intr-o singura luna cei doi lichidatori – Emil Popescu si Gogu Motoi, au facut cheltuieli de…2,952 milioane de lei.

Mai multe cititi AICI si AICI

 

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.