PSD are nevoie de organizarea unui congres extraordinar. Cine din interiorul partidului susține această variantă

PSD are nevoie de organizarea unui congres extraordinar. Cine din interiorul partidului susține această variantă

PSD are nevoie de organizarea unui congres extraordinar. Cine din interiorul partidului susține această variantă

by December 21, 2017 0 comments

Fostul premier Adrian Năstase a criticat guvernul și PSD pentru atitudinea din ultima perioadă. În cadrul unei emisiuni la TVR, fostul lider PSD a opinat PSD ar trebui să organizeze un congres extraordinar în care să se ia câteva decizii capitale. El e de părere că România ar trebui să își schimbe forma de guvernământ, dintr-una semiprezidențială în una prezidențială, după model american, potrivit stiripesurse.ro.

“PSD a greșit ca procedură la legile justiției. Nu este foarte clar dacă Guvernul susține aceste modificări sau nu. Ministrul Justiției a dat niște modificări pe sub ușă la Parlament și a dispărut. Guvernul trebuie să aibă o politică pe justiției și să își asume modificările, așa cum au făcut Traian Băsescu și Monica Macovei în 2005. Nu este posibil ca Guvernul să lase neexeplicate niște aspecte. Opinia publică nu știe esența acestor modificări și nimeni nu explică. Opinia publică a cerut legea răspunderii magistraților, dar în momentul în care s-a adoptat lumea protestează pentru nimeni nu le-a explicat ce se schimbă. Am cerut PSD-ului înainte de alegeri să aducă în Parlament oameni cu un statut profesional impecabil, dar nu au ținut cont de sfaturile mele. Era nevoie de mult mai multe persoane care să fie comunicatori pe aceste teme. Modificările votate până acum sunt foarte bune care oricum vor fi drenate de Curtea Constituțională care le va analiza” , a spus fostul premier Năstase.

,,Partidul are nevoie în primăvară de un Congres pentru a se discuta strategia pentru viitor. Este nevoie ca oamenii din partid să se strângă și să stabilească o nouă strategie, după ce timp de un an de zile ne-au făcut pulbere tot felul de persoane, mai mult sau mai puțin pricepute”, a punctat Năstase.

El este de părere că România nu mai poate funcționa în actuala forma de guvernământ, cu o republică semiprezindețială. “Funcționarea branșei executive a statului a ajuns într-un punct în care lucrurile nu mai pot evolua. Este foarte clar că acest executiv bicefal, Președinte-Guvern, nu mai are cum să funcționeze. Eu aș propune o formulă de republică prezindențială după modelul aliaților noștri americani. Avem din 2005 republica procurorilor și este evident că nu funcționează, așa că eu cred că trebuie lansată această dezbatere a formei de guvernământ”, a spus Adrian Năstase.

Adrian Năstase a comentat protestele continue din ultimele luni și a spus că “este o încercare de decredibilizare a parlamentarismului pentru a se crea o formulă de anarhie”. El spune că “ceea ce se întâmplă acum se leagă și de felul în care Iohannis își pregătește un al doilea mandat”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.