Președintele Iohannis a promulgat bugetul de stat, deși îl critică dur

Președintele Iohannis a promulgat bugetul de stat, deși îl critică dur

Președintele Iohannis a promulgat bugetul de stat, deși îl critică dur

by January 3, 2018 0 comments

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale, dar a lansat o serie de avertismente dure la adresa guvernului și coalitiei PSD-ALDE, potrivit unui comunicat de presa. Iohannis semnaleaza “vulnerabilitati” ale bugetului pe 2018, arătând că “proiecția unei creșteri a încasărilor din TVA de 16% este una mult prea optimistă”.

“Pe de o parte, experiența fiscală a anului 2017 a arătat că, în ciuda unei creșteri economice peste cea prognozată inițial, care a ajuns la 7% pe primele 9 luni ale anului – fiind bazată preponderent pe consum -, veniturile fiscale, inclusiv încasările din TVA, sunt chiar mai mici decât cele estimate în Legea bugetului pentru anul 2017. În același timp, prognozele economice indică încetinirea în 2018 a ritmului de creștere economică, inclusiv a consumului. Pe de altă parte, construcția bugetului este lipsită de estimări și calcule credibile privind impactul unor măsuri asumate, precum introducerea TVA split, măsură care, deși în prezent mult atenuată în raport cu versiunea inițială, este apreciată prin venituri suplimentare aproape duble față de cele estimate în prima variantă”, arată Iohannis.

Presedintele amendeaza in comunicatul citat si politica de investitii a guvernului, aratand ca “deși investițiile din fonduri europene sunt estimate mult peste nivelul anului 2017, prevederile bugetare în materie de investiții naționale (cheltuielile de capital) sunt în continuare unele dintre cele mai scăzute, ca pondere în PIB”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.