Centenarul Marii Uniri. Primul episod: întoarcerea Basarabiei la Țara Mamă
by Ancheteonline March 27, 2018 0 commentsȘedință solemnă în Parlamentul de la București cu ocazia sărbătoririi Centenarului Unirii Basarabiei cu România. Sărbătoarea Unirii cu patria-mamă este celebrată pe ambele maluri ale Prutului.
Şedinţa solemnă este programată de la ora 10.00, iar la aceasta şi-a anunţat participarea premierul Viorica Dăncilă, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis nu va fi prezent.
La şedinţa solemnă a Parlamentului va participa şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, care ar urma să susţină un discurs. De asemenea, vor adresa alocuţiuni preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, şi reprezentanţii grupurilor parlamentare.
De asemenea, la şedinţa plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului va lua parte şi o delegaţie a Republicii Moldova, condusă de către Andrian Candu.
În cadrul şedinţei solemne a Parlamentului va fi dezbătută şi adoptată o “Declaraţie solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918”, prin care “se va reflecta unitatea poporului şi a limbii române, rolul avut de înaintaşii politici şi drumul care trebuie urmat de oamenii politici de astăzi, precum şi dorinţa comună de a continua procesul de modernizare şi integrare instituţională în UE”.
Duminică, la Chişinău, a fost organizată “Marea Adunare Centenară”, dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, printre participanţi aflându-se şi Traian Băsescu, fostul preşedinte afirmând că parlamentele de la Bucureşti şi Chişinău trebuie să voteze în cel mai scurt timp unirea.
În 1918, în contextul prăbușirii Imperiului Țarist, intelectualii şi aleşii de la Chişinău au considerat că era momentul ca provincia să îşi recapete identitatea românească. La 27 martie, Sfatul Ţării a votat alipirea la Principatele Unite, forţând bolşevicii să părăsească teritoriul. Spre sfârşitul acelui an, avea să se înfăptuiască Marea Unire.
Basarabia a rămas parte a României până în vara anului 1940, când a fost anexată de Uniunea Sovietică.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.