Cum devine traseismul politic o afacere de familie. Cazul Mocanilor din Buzău

Cum devine traseismul politic o afacere de familie. Cazul Mocanilor din Buzău

Cum devine traseismul politic o afacere de familie. Cazul Mocanilor din Buzău

by July 2, 2018 0 comments

Traseismul este la modă în politica românească, în lipsa unor reglementări clare. Deputații se plimbă de la aun partid la altul și nu dau socoteală pentru acțiunile lor, deși au fost aleși pe liste de partid, fiind reprezentanții alegătorilor, care le-au dat votul, ca aleși al unei formațiuni politice.

Un caz clasic de oportunism politic ni-l oferă deputatul de Buzău, Adrian Mocanu, care a dezertat de la PMP către ALDE, după ce a mai trecut pe la PSD, UNPR, PSRO. Plecarea acestuia din partidul lui Traian Băsescu nu este întâmplătoare, pentru că  Mocanu nu a fost niciodată  legat de vreo doctrină sau principii politice. Acesta s-a refugiat în PMP pentru a prinde un loc în Parlament și pentru a reprezenta interesele familiei sale, nicidecum ale partidului care l-a dus în Parlament.

Intrat  de la vârstă fragedă în Parlament, în 2012,  el a fost mereu ghidat de tatăl său, Vasile Mocanu, fost președinte al Consiliului Județean Buzău care s-a plimbat și el, pe la mai toate partidele (  PD, PSD, UNPR), încercând, la un moment dat să preia președinția organizației PNL Buzău.

Mocanu junior  nu s-a remarcat cu nimic în activitatea legislativă, el acționând în funcție de necesitățile materiale ale familiei sale.   În schimb, el a  devenit celebru prin opulența manifestată la nunta sa, la care au participat peste 1000 de persoane, unde ar fi cheltuit, potrivit presei, peste 1 milione de euro. De atunci și-a câștigat notorietatea de beizadea în viața politică.

Deputatul Mocanu este cunoscut în activitatea locală, ca un fiind un ”combinagiu” politic, trăgând sforile în funcție de orientările sale personale sau ale familiiei. În ultima perioadă a reușit să rupă organizații întregi ale PNL Buzău din unele comune din județ, ( Nehoiu, Pătârlagele) pe care le-a trecut la PMP. Acum, însă și-a dat demisia din acest partid, urmând să activeze în ALDE. Ce vor face oamenii care l-au urmat pe Mocanu la PMP? Și aceștia vor trece la ALDE?

Buzoienii știu foarte bine  ce reprezintă familia Mocanu. Tatăl, Victor Mocanu a fost președinte al Consiliului Județean în perioada 2008-2012, senator între 2012-2016,  PSD, UNPR, condamnat penal  în primă instanță la trei ani de pușcărie pentru fraude financiare.  A pornit ca lider PD,  iar după ce nu a reușit să preia conducerea organizației , a trecut la PSD, ca apoi să migreze spre  UNPR. A încercat să pună mâna și pe filiala  PSD Buzău, dar a fost blocat de liderul actual, Marcel Ciolacu. Fiul său, Adrian Mocanu, a pendulat de la un partid la altul, așa cum  i-a dictat tatăl său. A început cu PSD, apoi a trecut la UNPR, PSRO, PMP, iar acum își pregătește terenul  la ALDE. Familia Mocanu negociază trecerea la partidul lui Tăriceanu.

Mocanii  au reușit, pentru o perioadă scurtă de timp să controleze întreg județul Buzău.  Între 2008 și 2012, Mocanu tatăl era președinte al Consiliului Județean, soția sa, director general al Finanțelor, iar fiul, deputat.  Tentaculele tribale ale acestora  s-au întins în fiecare oraș, comună sau cătun din acest județ.  Presa locală scria în acea perioadă că afacerile din Buzău erau controlate îndeaproape de clanul Mocanilor, totul find monitorizat politic, de șeful CJ, economic de la Garda Financiară, iar la București, din Parlament.

Două dintre cele mai controversate proiecte  derulate de Consiliul Județean, sub conducerea lui Victor Mocanu, care au generat  dosare penale , sunt:  Maternitatea și  Drumul Vinului.

În primul dosar, ”Maternitatea”, Victor Mocanu a primit o codamnare, în primă instanță,  de 3 ani și jumătate, cu executare, iar acum așteaptă sentința finală. Este vorba despre un caz de prejudiciere a statului cu peste 10 milioane de euro. Procurorii DNA au descoperit că CJ-ul condus de Mocanu  a achiziționat echipament medical fără licitație de la o firmă clientelară. În cele din urmă, spitalul Maternitatea nu a funcționat pentru că nu a  primit aparatura necesară, deși se făcuseră investiții de milioane de euro.

Alt dosar în care apare numele lui Mocanu senior este cel  referitor la proiectul “Drumul vinului” din județul Buzău. Este vorba, se pare, de o licitație trucată, câștigată  de un apropiat al baronului Mocanu prin firma Nikost,  iar ginerele acestuia a primit lucrări prin subcontractare. Banii direcționați către familia baronului ar fi fost de circa 1,6 milioane de euro.

O altă afacere nebuloasă este deszăpezirea județului Buzău în iarna 2009-2010, când mașinile de deszăpezire au fost închiriate de la compania Baum Construct SRL, unde era asociat Daniel Drăgan, același  ginere al baronului Mocanu.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.