Iohannis a ratat întâlnirea cu Trump. Prea multe dispute în cadrul NATO

Iohannis a ratat întâlnirea cu Trump. Prea multe dispute în cadrul NATO

Iohannis a ratat întâlnirea cu Trump. Prea multe dispute în cadrul NATO

by July 12, 2018 0 comments

Klaus Iohannis avea joi o întâlnire programată cu președintele SUA Donald Trump. Cei doi lideri se află la tensionatul summit NATO de la Bruxelles, unde liderul de la Casa Albă a intrat în conflict cu oficialii europeni pe tema cheltuielilor pentru Apărare. Informația a venit inițial din surse de la Casa Albă. Cotroceniul a confirmat ulterior întâlnirea, dar mai apoi, liderul american și-a anulat toate bilateralele, anunță Realitatea TV.

Trump și-a anulat bilateralele din cauza unei sesiuni neprogramate, cu ușile închise, a summitului Alianței. Potrivit unor surse Realitatea TV, sesiunea a fost solicitată de Germania, nemulțumită de atacurile repetate ale lui Trump.

În cadrul acestei noi sesiuni, Trump și-a reluat atacurile la adresa statelor UE pe tema cheltuielilor insuficiente, în special Germania, dar și Spania, potrivit unor surse citate de Reuters.

Oficialii statelor partenere, Ucraina și Georgia, au fost invitați să părăsească reuniunea, în condițiile în care la sesiunea neprogramată luau parte doar membrii NATO.

Miercuri, la summitul NATO, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunțat continuarea consolidării flancului estic al Alianței.

”Am decis că trebuie să continuăm implementarea a ceea ce numim “prezenţă înaintată adaptată” în România şi regiunea Mării Negre. Ne consolidăm şi poziţia maritimă, ne dezvoltăm capacităţile maritime şi, pe lângă prezenţă sporită în regiunea Mării Negre, cu forţe terestre, forţe aeriene, forţe maritime, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am făcut astăzi a fost să consolidăm mai mult capacitatea de a trimite întăriri, de a muta forţe rapid, dacă este nevoie”, a spus secretarul general al NATO.

“În România, există o brigadă multinațională pentru formarea forțelor terestre ale aliaților, iar în prezent se desfășoară activități de dezvoltare a capacității brigăzii de a contribui la descurajarea și apărarea consolidată a Alianței”, se arată în declaraţia publicată de NATO la finalul primei zile de discuţii.

De asemenea, Alianţa a precizat că a luat notă de oferta României privind găzduirea unui comandament terestru NATO la nivel de corp de armată, capabil să coordoneze acțiuni și capacități în situații de criză sau conflicte.

Printre alte decizii ale Alianţei, se numără o reînnoire a angajamentului de a creşte cheltuielile de apărare, dar şi decizia de a invita Macedonia să înceapă negocierile pentru aderare.

Summitul a avut un început extrem de tensionat. Trump a acuzat Germania că este controlată în totalitate de Rusia, de care depinde în privinţa energiei. Cancelarul german Angela Merkel a subliniat că Berlinul ia propriile decizii. Totul a pornit de la neînţelegerile privind cheltuielile pentru apărare.

Statele Unite, conducerea NATO şi România consideră că toţi aliaţii trebuie să îşi respecte angajamentele de a aloca 2% din PIB pentru acest domeniu crucial. Însă numai 8 state membre reuşesc să facă acest lucru în 2018.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.