Centenarul Marii Uniri, în Ținutul Sătmarului. Oșenii și moroșenii, au fost ”fruncea”

Centenarul Marii Uniri, în Ținutul Sătmarului. Oșenii și moroșenii, au fost ”fruncea”

Centenarul Marii Uniri, în Ținutul Sătmarului. Oșenii și moroșenii, au fost ”fruncea”

by September 24, 2018 0 comments

Cea mai mare manifestare dedicată Centenarului, organizată până acum la Satu Mare, a avut loc, duminică,  23 septembrie, printr-o defilare la care au participat aproximativ 1500 de oameni, potrivit informațiazilei.ro.

Zeci de ansambluri folclorice din Satu Mare şi Maramureş au defilat prin centrul municipiului Satu Mare, pornind de la Statuia Lupoaicei până în Centrul Nou. Şirul participanţilor s-a întins de la sediul Muzeului Judeţean până la Casa de Modă.

Parada a cuprins zonele folclorice ale Oaşului, Codrului şi Someşului, evocând totodată şi tradiţiile minorităţilor naţionale din judeţ reprezentate de maghiari, şvabi, ucraineni şi romi. Tinerii sătmăreni şi-au etalat inegalabila frumuseţe a costumelor populare într-un melanj de forme, culori şi ritmuri.

Coloana de peste 1.500 de participanţi a fost deschisă de 8 călăreţi, urmaţi de un alai impresionant de oameni cu steaguri în mâni, îmbrăcaţi în portul popular specific zonei din care provin şi interpretând cântece patriotice. De asemenea, în mulţime s-au remarcat organizatori, preoţi ortodocşi şi greco-catolici, precum şi preşcolari şi şcolari alături de cadre didactice. Sătmărenii, impresionaţi de cele văzute, s-au oprit, au făcut poze şi au filmat mulţimea cuprinsă de un puternic sentiment patriotic.

Şirul participanţilor la marş a fost cel mai mare din ultimii 29 de ani văzut la manifestări similare. Coloana s-a întins de la Casa de Modă până la Muzeul Judeţean. Înainte de a-şi face intrarea în Centrul Nou, participanţii la marş au înconjurat parcul din Centrul Vechi al municipiului Satu Mare.

Piaţa 25 Octombrie s-a umplut de steaguri tricolore

Defilarea a luat sfârşit în Piaţa 25 Octombrie din Centrul Nou, reuşind în decurs de o oră să adune aproximativ 2.000 de sătmăreni. Ca niciodată, sute de steaguri tricolore au fâlfâit în centrul municipiului Satu Mare. Momentele artistice au debutat cu interpretarea Imnului Naţional de c[tre Corul bărbătesc din Finteuşu Mare, după care preotul ortodox Cristian Boloş şi preotul greco-catolic Florin Fodoruţ s-au rugat pentru poporul român şi le-au urat un “La mulţi ani!” tuturor celor prezenţi.

A venit apoi rândul lui Dan Şuta, preşedintele Asociaţiei “Uniţi pentru Satu Mare”, să le adreseze câteva cuvinte celor prezenţi vorbind despre importanţa unei astfel de manifestări şi despre scopul Asociaţiei. “Acest colţ de ţară trebuie să îmbrace straie de sărbătoare din ce în ce mai des. Naşterea Asociaţiei «Uniţi pentru Satu Mare» nu este întâmplătoare, ea se produce în 2018, an jubiliar al Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, moment al înfăptuirii României întregite. Această Românie a înfruntat un secol de istorie foarte concentrată şi deloc miloasă, suferind mari pierderi, dar se află totuşi pe harta lumii moderne.”

Dan Şuta şi-a continuat cuvântarea trecând în revistă momentele esenţiale de pe parcursul celor 100 de ani, amintindu-i apoi pe românii care, în căutarea unui trai mai bun, au fost nevoiţi să plece în străinătate< “Drama României noastre de astăzi este depersonalizarea ei prin depopulare, prin ştergerea tradiţiilor ei seculare şi prin plecarea fiilor ei într-un exod fără întoarcere. Încet, ţara rămâne stearpă, fără suflet şi fără chiotele copiilor noştri.”

Despre Asociaţia “Uniţi pentru Satu Mare”

Reamintim că Asociaţia “Uniţi pentru Satu Mare” are 24 de membri fondatori după cum urmează< Marius Vasile Balaji, Dorel Mircea Blaga, Cristian Antonio Botiş, Vasile Bud, Flaviu Ioan Burzo, Emil Paul Caziuc, Aurelian Grigor Călin, Radu Vasile Checicheş, Vasile Ciocan, Gheorghe Derşidan, Mircea Dobra, Mihai Huzău, Vasile Florin Iancu, Beniamin Chira, Vasile Lucuţ, Petre Mureşan, Vasile Paşca, Sorin Ioan Paul, Dumitru Păcurar, Dumitru Dorel Pop, Ioan Gheorghe Susa, Dan Mihai Şuta, Claudiu Ţinca şi Beniamin Urs.

Asociaţia este apolitică şi creştină, având la bază valorile tradiţionale ale poporului român, respectul pentru familia tradiţională şi credinţa în Dumnezeu. Ea uneşte membri cu convingeri din toate religiile creştine, precum şi cu activităţi în toate profesiile, cu precădere din mediul de afaceri privat.

Asociaţia “Uniţi pentru Satu Mare” a început vineri, 21 septembrie, seria de activităţi dedicate Centenarului Marii Uniri, cu depuneri de coroane la statuile înaintaşilor şi un simpozion în sala Teatrului de Nord. Moderatorul evenimentului a fost avocatul Dan Şuta, alături de el susţinând alocuţiuni Prea Sfinţia Sa Timotei Sătmăreanul – Arhiereu-vicar al Episcopiei ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, părintele Dumitru Roman – protopop greco-catolic de Satu Mare, istoricul dr. Viorel Ciubotă, prof. univ. dr. Ioan Bolovan şi reputatul actor, scriitor şi regizor de teatru Dan Puric.

Bucate tradiţionale

Sătmărenii s-au putut bucura ieri şi de bucatele tradiţionale (cozonaci, brânzeturi şi produse din carne) puse la dispoziţie în mod gratuit de Vasile Lucuţ, patronul Unicarm, dar şi de alte tarabe cu diverse preparate culinare. Cei prezenţi au apreciat în mod pozitiv evenimentul şi ne-au spus câteva cuvinte despre importanţa unor astfel de manifestări la Satu Mare< “Este un moment foarte frumos. Ne adunăm şi noi aşa cum s-au adunat românii acum 100 de ani, toţi îmbrăcaţi în straie populare. Noi suntem din Ţara Oaşului, cu Ansamblul «Măgura» de la Târşolţ, şi am venit să ne aducem şi noi aportul atât cât se poate şi să sărbătorim această zi deosebită”, ne-a spus una dintre participante.

“În urmă cu 100 de ani a fost Unirea pentru că ţara noastră a fost divizată, iar unii încearcă să o divizeze şi astăzi. Oşenii au venit astăzi demonstrând că se pot uni, că românii, maghiarii şi germanii pot convieţui împreună. Am venit la această defilare îmbrăcat cu un costum tradiţional  pe care oşenii îl poartă din străbuni. De asemenea, oşenii sunt dotaţi cu o sticlă de pălincă, cu cârnaţi şi un colac. Dacă pe acestea nu le avem în traistă pentru un astfel de eveniment înseamnă că nu suntem oşeni”, ne-a spus un alt participant.

Ziua s-a încheiat cu focuri de artificii

Maratonul artistic a continuat cu reprezentaţii ale unor ansambluri din cadrul Asociaţiei |ării Oaşului, Asociaţiei “Codrenii”, Asociaţiei “Avram Iancu” – filiala Satu Mare, precum şi ale ansamblurilor minorităţilor naţionale. Apoi au susţinut recitaluri renumiţii rapsozi populari Mariana Anghel, Sava Negrean Brudaşcu, Dinu Iancu Sălăjanu, Aurel Tămaş. În ultima parte a zilei au concertat trupele Desperados şi Direcţia 5. Ziua s-a încheiat cu un grandios foc de artificii care a durat aproximativ 15 minute.

Evenimentul din acest sfârşit de săptămână este primul organizat de “Uniţi pentru Satu Mare”, însă Asociaţia îşi propune mai multe acţiuni, una similară şi pe 1 Decembrie.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.