Alb, Rosé sau Rosu? Tu stii care sunt regulile de servire ale acestor vinuri?

Alb, Rosé sau Rosu? Tu stii care sunt regulile de servire ale acestor vinuri?

Alb, Rosé sau Rosu? Tu stii care sunt regulile de servire ale acestor vinuri?

by October 12, 2018 0 comments

Majoritatea oamenilor aleg sa serveasca vinuri la cina sau in anumite contexte si evenimente importante din viata lor, considerand ca aceasta licoare este cea mai potrivita pentru a insoti si acompania diferitele preparate servite. Cu toate acestea, atunci cand vine vorba despre alegerea unui vin sau a unor vinuri potrivite in functie de aromele predominante ale mancarii, multi dintre oameni fac alegeri nepotrivite, bazandu-se doar pe gusturile personale.

Tu stii care este vinul ideal in functie de preparatele servite? Iata cateva sfaturi esentiale!

In primul rand, trebuie sa stii ca vinul trebuie ales dupa mai multe criterii, nu doar in functie de culoare, ci si de corpolenta acestuia si dupa buchetul de arome evidentiat de acesta. Doar in acest fel vei putea face alegerea cea mai buna.

  • Vinul alb

Vinul alb, este de obicei, asociat cu feluri de mancare precum pestele, carne cu un continut scazut de grasime, de regula pui saa curcan, salate, fruncte de mare sau cu prepatele ce constituie gustari , entre-uri. Pentru toate acestea este indicat sa alegi un vin alb cu o corpolenta mica sau medie, pentru ca intensitatea gradului de alcool sa se potriveasca cu cea a preparatelor.  Totodata, nu uita ca pastele cu sos alb ar trebui servite cu vin alb, precum si unele deserturi pe baza de fructe, in general citrice, cu o varianta dulce si puternic aromata a unui vin alb. Insa, pentru orice eventualitate, este bine sa ai in casa diverse sortimente din astfel de bauturi, iar daca iti doresti ceva cu adevarat special, care sa spuna o poveste de fiecare data cand este degustat, poti incerca selectia de vinuri romanesti din gama Ellawine, apreciate pentru buchetul de arome, dar si pentru acuratete, gust desavarsit si modul inedit de prezentare.

  • Vinul rosu

Acest tip de vin este considerat a fi un adevarat semn de pasiune si savoare cu fiecare inghititura. In functie de gradatie si de buchetul de arome, poate fi sec, dulce sau demidulce, pentru a satisface chiar si cele mai pretentioase gusturi. Un vin rosu este potrivit, in special unui preparat din carne de vita sau orice carne rosie(porc, vanat) alegi sa servesti la masa. In general, vinul rosu se serveste alaturi de felul principal, avand de regula, o concentratie si o corpolenta ceva mai mare. De asemnea, daca alegi sa oferi invitatilor tai paste cu sos rosu, mancaruri traditionale, precum gulas sau tocanite, deserturi cu o aroma intensa de ciocolata sau de cafea, ori branzeturi uscate si sarate, un vin rosu va fi intotdeauna alegerea ideala pentru a completa si scoate in evidenta aceste arome.

Daca ai musafiri de soi sau pur si simplu iti doresti sa te bucuri de un festin alaturi de familie, ori de cei dragi, un vin din Moldova s-ar putea sa fie alegerea potrivita, astfel incat reusita serii din punct de vedere gastrominic sa fie asigurata.

  • Vinul rosé

Considerat un vin mai rafinat si elegant, nu atat de puternic, dar care are un parfum si un gust dulceag, vinul rosé acompaniaza cel mai bine deserturile, scotand in evidenta savoarea si gustul oricarui preparat dulce. De asemnea, daca nu esti un fan declarat al rosé-urilor, ai putea servi desertul cu un vin alb, neaparat dulce sau demidulce sau chiar cu un vin spumant.

Descopera cateva reguli de baza pentru a nu da niciodata gres cu alegerea si servirea vinului!

  1. Tine cont de gusturile predominante ale mancarurilor si incearca sa le pui in evidenta, alegand intotdeauna un vin bun, de calitate.
  2. Gusturile in antiteza se completeaza cel mai bine, asadar, daca ai un preparat destul de sarat sau cu un gust proeminent, cel mai bine ar fi sa alegi un vin dulce sau demidulce.
  3. Nu uita ca temperatura reprezinta si ea un factor decisiv de selectie, intrucat, in anotimpurile calde, in care, de altfel si preparatele sunt mai usore, se vor servi vinuri pe masura, de regula albe, iar in anotimpurile reci, preponderent vinuri rosi, mai corpolente.
  4. Daca, in procesul de gatire, unul dintre ingredientele cheie este vinul, obligatoriu, acelasi tip de vin se va servi si la cina, impreuna cu preparatul.
  5. Nu uita nici de temperatura optima de servire! Intotdeauana vinurile albe si cele rosé seci se vor servi reci ( 8°C – 12°C), vinurile rosii, cu gust proeminent vor fi servite intre temperaturi de peste 18°C, iar cele spumante, la temperaturi cuprinse intre 6°C – 8°C.

Tu stiai toate aceste caracteristici si cerinte ale vinului pe care il alegeai pentru cina?

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.