De Centenar! Un regizor maghiar batjocorește imaginea lui Mihai Viteazul. Cu bani publici, de la Primăria Târgu Mureș

De Centenar! Un regizor maghiar batjocorește imaginea lui Mihai Viteazul. Cu bani publici, de la Primăria Târgu Mureș

De Centenar! Un regizor maghiar batjocorește imaginea lui Mihai Viteazul. Cu bani publici, de la Primăria Târgu Mureș

by November 9, 2018 0 comments

O mare bătaie de joc la adresa Centenarului Marii Uniri se desfășoară zilele acestea la Târgu Mureș. Primăria municipiului a finanțat, din bani publici, un spectacol de teatru care batjocorește personalitatea lui Mihai Viteazul, într-un așa zis act cultural de demitizare a marelui  voievod român. Regizorul acestei piese de teatru este de naționalitate maghiară, iar complici sunt mulți actori români. Afișul pentru evenimentul cultural prezintă stema României sub forma unei bucăți de carne de pe un grătar. Scenele se joacă în limba maghiară și germană și doar subtitrate în limba română. Premiera piesei a avut loc cu o lună înainte de celebrarea Marii Uniri, iar,chiar de 1 Decembrie, piesa se va juca și la Sfântu Gheorghe. Frumos mod de a sărbători Marea Unire, într-o regiune românească!

Potrivit ziarului local, ”Decât o revistă”, ”cu o lună înaintea Marii Uniri, de la 1 Decembrie, la Târgu Mureș a avut loc premiera spectacolului ”Vitez Mihaly” – ”Mihai Viteazul”, al dramaturgului de origine maghiară Szekely Csaba, cel care-și propune să ”rescrie, alături de regizorul Andi Gherghe, un show-demitizare despre motivațiile și căutările marelui domnitor român, despre cine a fost și de unde a pornit, într-o tentativă de umanizare și înlăturare a emfazei patriotice, omniprezente în manualele școlare”, după cum scrie ”Decât o Revistă”.

”Mihai Viteazul” este a doua producție a companiei independente Teatru 3G din Târgu Mureș din stagiunea 2018-2019, după spectacolul „Mesaje disperate către planeta Pluto” de Elise Wilk, în regia lui Theo Marton. Se joacă în limbile română, maghiară, germană și va supratitrat în limbile română și maghiară.

Fonduri publice pentru batjocorirea lui Mihai Viteazul

Punerea în scenă a acestei piese de „teatru” este finanțată din fonduri publice de către Primăria Târgu Mureș, condusă de primarul Dorin Florea, și de către Administrația Fondului Cultural Național din subordinea Ministerului Culturii.

Astfel, Asociația Teatru 3G, cea care pune în scenă piesa „Mihai Viteazul” de Székely Csaba, va încasa în 2018 suma de 71.000 de lei de la Administrația Fondului Cultural Național pentru proiectul „Educație civică prin teatru contemporan”.

Dan Tănasă scrie pe siteul său că ”în anul Centenarului Marii Uniri, Primăria Târgu Mureș nu a alocat niciun leu pentru a sărbători cu demnitate istoria românilor. Anul acesta la Târgu Mureș nu s-a ridicat nici drapel al României și nu s-a amplasat niciun bust sau vreo statuie a unei personalități românești care să marcheze momentul 1918. În schimb, Primăria Târgu Mureș, cu largul concurs al consilierilor locali, a dat o mână de ajutor la batjocorirea istoriei românilor.

Ca să nu-i fie prea greu lui Székely Csaba să-și pună în scenă piesa de „teatru”, în fapt o producție abjectă nu pretenții de piesă de teatru, Primăria Târgu Mureș a aprobat pentru anul în curs o finanțare de peste 70.000 de lei către Asociația Teatru 3G. Asta așa, ca nu cumva asociației să-i lipsescă ceva și să-și poată bate joc liniștită de simbolul pe care îl reprezintă marele voievod Mihai Viteazul.

Sigur, se vor trezi unii să-mi spună că nu mă pricep la artă. Poate că nu mă pricep. Însă cu siguranță am bun simț. Iar bunul simț îmi spune că aici avem de-a face cu o batjocorire a istoriei românilor.

Să ne imaginăm ce s-ar fi întâmplat dacă un regizor român și-ar fi permis să facă o astfel de piesă de „teatru” despre Kossuth sau despre Petofi Sandor? Ar fi sărit ca arși CNCD și Ambasada Ungariei la București iar pe Kelemen Hunor l-am fi auzit făcând apel la ONU să intervină. Niciodată, dar absolut niciodată, o astfel de piesă de teatru nu ar fi fost pusă în scenă în Ungaria și niciodată, dar absolut niciodată, o astfel de piesă de teatru nu ar fi fost finanațată din fonduri publice în Ungaria. În schimb, un regizor de etnie maghiară poate batjocori, în anul Centenarului Marii Uniri, simbolul marelui voievod Mihai Viteazul. Pentru că românii sunt fie proști, fie trădători de neam”.

 

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.