Frans Timmermans: Nu mai sunt probleme cu justiția în Bulgaria. Dar ce spune realitatea!?

Frans Timmermans: Nu mai sunt probleme cu justiția în Bulgaria. Dar ce spune realitatea!?

Frans Timmermans: Nu mai sunt probleme cu justiția în Bulgaria. Dar ce spune realitatea!?

by November 13, 2018 0 comments

Tonul oficialilor de la Bruxelles în privința Bulgariei a fost fundamental diferit față de evaluarea României în cadrul MCV. ”Acest raport arată că Bulgaria a continuat să facă progrese constante în implementarea recomandărilor finale pe care le-a stabilit în ianuarie 2017”, a spus prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

”Dacă actualul trend pozitiv continuă și progresele sunt sustenabile și ireversibile, sunt încrezător că procedura MCV poate fi închisă înainte de sfârșitul mandatului actualei Comisii”, a declarat Timmermans. Mandatul actualei Comisii Europene se va încheia pe 31 octombrie 2019.

În raportul MCV privind Bulgaria se spune că jumătate din cele șase capitole la care au fost făcute recomadări în raportul din ianuarie 2017 pot fi considerate închise. ”Comisia este încrezătoare că Bulgaria va fi capabilă să pună în practică toate recomandările rămase”, se scrie în document.

Dar ce spune presa bulgară, potrivit Radio Eurapa Liberă: ”În 2017 au fost închise definitiv (fără act de acuzare) aproape 70 000 de dosare.

Procuratura bulgară pune zilnic „pe butuci” 188 de dosare. În 2017 au fost închise definitiv (fără act de acuzare) aproape 70 000 de dosare. Este vorbă de o amnistiere neoficială, constată ziarul „Sega”.

În prima jumătate a anului dosarele închise cu făptaș necunoscut sunt aproape 35 000. Alte căteva mii sunt cu făptaș cunoscut. Fața de anii precedenți situația se deteriorează. Procuratura a ținut secret în ultimii cinci ani aceste cifre până când a fost condamnată de ziarul sofiot „Sega” să le facă publice în confirmitate cu Legea accesului liber la informație printr-o decizie a Tribunalului municipal Sofia.

Pentru prima dată raportul Procuraturii pentru primul semestru a apărut pe pagina sa Internet.

Începând de acest an însă numele criminalilor prezumptivi arestați nu mai sunt informație publică și rămân anonimi.

Închiderea a zeci de mii de dosare pe an fără o sentință reprezintă de fapt o amnistiere a criminalilor.

În ultimii zece ani au fost închise în urma expirării termenului de prescriere un milion de dosare, scrie ziarul „Sega”. În 98% din aceste cazuri este vorbă de infracțiuni cu autor necunoscut. De regulă așa se încheie cea mai mare parte din anchetele furturilor de mică valoare în zonele rurale.

Înțelegerile cu Procuratura au devenit o altă formă de evitare a pedepselor mari. Ele se aplică și în cazul traficanților de narcotice, și în cel al grupurilor criminale organizate sau a asasinatelor.

O înțelegere garantează faptașilor sentințe de două sau chiar trei ori mai blânde decât cele minime prevăzute în Codul penal pentru infracțiunea respectivă. Ele se confirmă în majoritatea cazurilor fără probleme la o singură instanță. Este suficientă recunoașterea vinovăției și restituirea pagubelor materiale.

În prima jumătate a anului, Procuratura a semnat 5300 astfel de înțelegeri. În aceasta perioada numărul criminalilor condamnați definitiv este de 15 500.

Procuratura a refuzat să ofere date pentru valoarea recompenselor în cele peste 700 de cazuri de persoane achitate la ultima instanță. Surse neoficiale citate in ziarul „Sega” afirmă că cifra pentru anul trecut se apropie de 1,7 milioane euro”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.